Siutas po „Red Bull muilinių lenktynių“: saugomas Ąžuolynas virto stovėjimo aikštele

Praėjusį sekmadienį pirmą kartą Kaune surengtos „Red Bull muilinių lenktynės“ linksmino renginį stebėjusius kauniečius šmaikščiais dalyvių pasirodymais, tačiau kai kuriuos gyventojus supykdė. Miestiečiai bedė pirštu į plika akimi matomas daug pasiruošimo pareikalavusio renginio spragas. Kaune nepajėgta suvaldyti didelių transporto priemonių srautų?

Sekmadienį vykusioms „Red Bull muilinių lenktynėms“ ruoštasi dvi dienas – nuo penktadienio. Įrengta varžybų trasa, pastatytos kliūtys bei apsaugos tvoros. Nuo vėlaus rugsėjo 13-osios vakaro dėl renginio buvo uždarytas eismas Parodos kalnu. Transporto priemonėms vėl riedėti šia atkarpa leista tik naktį iš sekmadienio į pirmadienį.

Parašė oficialų skundą

Tačiau, regis, kai kurie automobilių vairuotojai bei prekeiviai maistu pernelyg nesivargino savo transporto priemones pastatyti atokiau nuo lokacijos, kur, kaip minėta, vyko azartiškas lenktynininkų šou sėdint savadarbėse „muilinėse“.

Portalo kauno.diena.lt redakciją pasiekė oficialus Kauno miesto savivaldybės direktoriui bei Viešosios tvarkos skyriaus atstovams adresuotas asociacijos „Žaliasis Ąžuolynas“ atstovų raštas, kuriame pažerta krūva priekaištų dėl pažeidimų renginio dieną statant automobilius.

Kaip dėstoma dokumente, renginio metu automobiliai buvo statomi Ąžuolyno parko prieigose. Taip pat ant šaligatvių arba parko teritorijoje ant žolės, tarp medžių. Teigiama, kad transporto priemonėmis buvo užtvindytos Žaliakalnio gatvės, esančios netoli K. Petrausko gatvės. Esą pastebėta, jog automobiliai statyti ir ant šaligatvių. Daug sunkiasvorės technikos – sunkvežimių bei autobusų stovėjo tiesiog ant parko vejos.

„Kodėl nebuvo laiku imtasi priemonių tinkamai sureguliuoti eismą Ąžuolyno parko prieigose renginio metu ir užkirsti kelią parko teritorijos niokojimui? Kaip Kauno miesto savivaldybės administracija planuoja ateityje kontroliuoti automobilių patekimą į parko teritoriją ir automobilių srautus Ąžuolyno parko prieigose vykstančių renginių metu?“, – rūpimais klausimais į miesto valdžią raštu kreipėsi asociacijos „Žaliasis Ąžuolynas“ pirmininkė Laura Ramanauskaitė-Stašiauskienė, prašydama neatidėliojant imtis priemonių, užtikrinančių įvardytos problemos sprendimą Ąžuolyne viešųjų renginių metu.

Kuriems vairuotojams pastatyti savo transporto priemonę atokiau ir paėjėti dešimt minučių pėsčiomis – vis dar per sunku.

Kalti vairuotojai?

Tuo tarpu Kauno miesto savivaldybės atstovai įsitikinę, jog apie visus eismo apribojimus „Red Bull muilinių lenktynių“ dieną ir ne tik, kauniečiai buvo informuoti. „Miesto centre yra tikrai pakankamai vietų automobilių statymui, deja, kai kuriems vairuotojams pastatyti savo transporto priemonę atokiau ir paėjėti dešimt minučių pėsčiomis – vis dar per sunku“, – kritikos vairuotojams negailėjo Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius.

Pašnekovas pridūrė, jog minėto renginio dieną buvo išduota vienuolika leidimų, suteikiančių teisę prekiauti maistu specialiai tam skirtuose vagonėliuose. Tačiau esą konkreti jų stovėjimo vieta nebuvo nustatyta. Mobilios prekyvietės pastatymu tinkamoje lokacijoje turėjo pasirūpinti renginio organizatoriai.

Gavo leidimus

Žurnalistams susisiekus su „Red Bull muilinių lenktynių“ organizatorių atstovu Aivaru Gelžiniu, jis tvirtino, kad sekmadienį ant Parodos kalno vykusios lenktynės buvo surengtos sklandžiai, laikantis taisyklių ir gavus visus reikiamus leidimus.

„Visų renginyje naudotų objektų: maisto vagonėlių, biotualetų, pakylų, trasos ir kitų objektų statymo vietos buvo suderintos su savivaldybe. Prieš renginį, išplatinti pranešimai žiniasklaidai apie būsimus eismo pasikeitimus Kaune ir kita reikalinga informacija, susijusi su renginiu“, – dėstė jis.

A. Gelžinis pridūrė, jog automobilius, kurie buvo statomi pažeidžiant Kelių eismo taisykles (KET), turėjo fiksuoti policijos pareigūnai ir atitinkamai reaguoti įspėjant pažeidėjus.

Policija sulaukė pranešimų

Kaip portalui kauno.diena.lt pranešė Kauno policijos atstovė Justina Kazragytė, „Red Bull muilinių lenktynių“ metu pareigūnai gavo 22 pranešimus, susijusius su neleistinoje vietoje paliktomis transporto priemonėmis, t. y. automobiliai stovėjo ant žalios vejos, užstatė pėsčiųjų perėjas arba buvo palikti stovėti nepaisant kelio ženklų.

Remiantis Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksu, vairuotojams už sustojimą ir stovėjimą vietose, kuriose pagal KET draudžiama sustoti ir stovėti, sustojimą ir stovėjimą nesilaikant kelio ženklų ir ženklinimo reikalavimų, važiavimo tvarkos gyvenamosiose zonose ir kiemuose pažeidimą numatyta bauda nuo 30 iki 90 eurų.

Primename, jog masiniai renginiai – ne vienintelė vieta, kur galima pastebėti nepaklusnių vairuotojų būrį. Portale jau skelbta apie pažeidėjus, statančius savo automobilius Kauno Ąžuolyne ant žalios vejos ar pėstiesiems skirtų takų dalyje įprastą savaitės dieną, nors toks elgesys nėra leistinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Išvada

Išvada  portretas
Miesto dykaduoniai jau nebežino kaip siautėt. Reikia karo.

FTW

FTW portretas
Čia ale ąžuolyno saugotojams ko nerekiat ,kad reik ir visus namus ten esančius nugriaut dar ir halę su stadionu na tada lagal jus butu tvarka

Ekspertas

Ekspertas portretas
Iš Policijos liko tik pavadinimas, o verslui dzin dėl kraštovaidžio niokojimo, svarbu pelnas...
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių