Šiemet Rugsėjo 1-oji bus kitokia, bet ne mažiau džiaugsminga

Šiemet pakaunės mokyklose laukiama per 10 tūkst. moksleivių. Visos jos vaikus pasitiks kvepiančios dažais, pagražintomis erdvėmis, naujai įrengtomis laboratorijomis, baldais ir mokymosi priemonėmis. Keliose Kauno rajono švietimo ir ugdymo įstaigose pokyčiai dar ryškesni.

Kartelės nenuleido

"Visada sakau, kad švietime yra svarbi gera vadyba, pedagogų kompetencija. Ne mažiau svarbi ir aplinka, o mokinių saugumas irgi vaidina ne paskutinį vaidmenį. Kauno rajono savivaldybė teikia prioritetą švietimui ir per pastaruosius metus į šią sritį investavo daugiau kaip 50 mln. eurų", – sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Aukštai iškelta kartelė nenuleista ir šiemet. Rengiantis naujiems mokslo metams ugdymo įstaigose atliekami kapitaliniai ir einamojo remonto darbai, perkamos įvairios ugdymo priemonės ir baldai. Siekdama užtikrinti kokybišką mokinių ugdymą, Kauno rajono savivaldybė 2020 m. švietimo įstaigų modernizavimo darbams skyrė 120 tūkst., remonto ir avarijų likvidavimo darbams – 193 tūkst., mokyklų tinklo optimizavimo ir pertvarkos programos darbams – 1,3 mln. eurų.

Turės sporto salę

Didžiausios investicijos – apie 1 mln. eurų – šiemet numatytos Šlienavos pagrindinei mokyklai. Jos direktorius Vladas Ravka vardijo: per pirmąjį mokyklos modernizavimo etapą numatyta pastatyti sporto salę, naują virtuvę ir valgyklą, rekonstruoti pirmo aukšto patalpas, įrengti šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo, šilumos gamybos ir tiekimo bei vandentiekio ir nuotekų sistemą.

Šlienavos pagrindinės mokyklos direktorius V.Ravka (kairėje) statybų bendrovės "Versina" vadovui V.Baniui įteikė kastuvą, o ant jo koto užrašė darbų pabaigos datą.

Vykdant naujojo priestato statybą numatoma nugriauti mokyklos pirmo aukšto priestatą. Naujasis statinys suprojektuotas tarp esamo mokyklos pastato ir stadiono. Per antrąjį modernizavimo etapą, be kita ko, planuojama įrengti ikimokyklinio ugdymo patalpas ir sukurti 40 vietų darželinukams. 2,4 mln. eurų vertės Šlienavos pagrindinės mokyklos rekonstrukcija truks dvejus metus.

Kauno rajono savivaldybės meras prieš savaitę pasirašė sutartį su statybų bendrovės "Versina" direktoriumi Vytautu Baniu ir perdavė Šlienavos pagrindinės mokyklos pastatą statybininkams. Mokyklos vadovas patikino: viskas suplanuota taip, kad prasidėję darbai netrukdytų ugdymo procesui.

Šlienavos pagrindinės mokyklos direktorius V.Ravka (kairėje) statybų bendrovės "Versina" vadovui V.Baniui įteikė kastuvą, o ant jo koto užrašė darbų pabaigos datą.

Pokyčiai – kokybiniai

Didžiausi pokyčiai šiemet vyksta Akademijoje. Ugnės Karvelis gimnazija nuo rugsėjo 1-osios tampa VDU gimnazija. "Tai daugiausia susieta su kokybiniais pokyčiais. Su mokslininkų pagalba stiprės ugdymo turinys, bus pagerintos ugdymo programos, naujais moksliniais metodais bus keliama mokinių motyvacija, todėl tikimės labai gerų rezultatų", – tvirtino Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

O Kauno rajono savivaldybės investicijos į statusą pakeitusią gimnaziją – materialinės. Bendroms erdvėms, kabinetams, persirengimo kambariams atnaujinti skirta 160 tūkst. eurų.

Garliavos Jonučių progimnazijai iš ESFA finansuojamo projekto "Mokinių ugdymosi pasiekimų gerinimas diegiant kokybės krepšelį" šiais metais skirta 162,6 tūkst. eurų (iš jų 15 proc. – savivaldybės dalis). Panaudojant šias lėšas Garliavos Jonučių progimnazijoje įrengtas dendrologinis takas, 1–4 kl. ir 5–8 kl. gamtos mokslų laboratorijos, menų laboratorija, patalpa, skirta mokinio individualiam ugdymui(si) ir poilsiui, atlikta bibliotekos renovacija. Naujaisiais mokslo metais iš šio projekto bus finansuojamos dar penkios mokyklos: Čekiškės Prano Dovydaičio ir Piliuonos gimnazijos, Ežerėlio, Kulautuvos, Šlienavos pagrindinės mokyklos. Jų ugdymo kokybei gerinti bus skirta 117,2 tūkst. eurų.

Pirmokų laukia staigmena

Planuojama, kad šiais mokslo metais mokysis apie 1 000 pirmokų (2019–2020 m. m. mokėsi 987). Visų pakaunės pirmaklasių laukia staigmena – pirmoko kraitelis.

Kauno rajono savivaldybė pirmoji Lietuvoje tėvams, susilaukusiems atžalos, pradėjo dovanoti kūdikio kraitelį. Graži tradicija pradėta 2018 m., švenčiant atkurtos Lietuvos valstybės šimtmetį. Šiemet, kai Kauno rajonas mini 65-ąsias įkūrimo metines, gimė nauja iniciatyva – rugsėjo 1 d. kiekvienam pakaunės pirmokui bus įteiktas pirmoko kraitelis. Tai vėlgi naujiena šalyje.

Spalvingoje portfeliuko formos dėžutėje būsimieji mokiniai ras būtiniausių mokymosi priemonių: pieštuką, spalvotų pieštukų, plunksnakotį, flomasterių, trumpų rašalo kapsulių, sąsiuvinių langeliais ir linijomis, dvipusio spalvoto popieriaus, dvipusio spalvoto kartono, sąsiuvinį akvarelei, liniuotę, dvigubą drožtuką, trintuką, pieštukinių ir skystų klijų, akvarelės, teptukų, žirkles, šviesą atspindintį pakabuką, aplankų sąsiuviniams.

Priemonių sąrašą padėjo paruošti Kauno rajono mokyklų pradinių klasių mokytojos. "Mokytojos išsakė savo pastabas, patarimus, todėl pirmoko kraitelyje yra tik reikalingiausios mokymui skirtos priemonės", – džiaugėsi meras tokiu glaudžiu bendradarbiavimu su pedagogais.

Iššūkius pavertė galimybėmis

"Kiekvienas rugsėjis yra jaudinantis ir kitoks. Šiemet COVID-19 pandemija palietė ir švietimą, atsirado ne tik problemos, bet ir galimybės plačiau taikyti informacines technologijas. Galime pasidžiaugti, kad tam turime visas reikalingas priemones", – pabrėžė Kauno rajono meras.

Valerijus Makūnas

Dėl koronaviruso infekcijos paskelbto karantino mokyklose vykdant nuotolinį mokymą, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) Kauno rajono savivaldybei skyrė 875 planšetinius kompiuterius ir 31 nešiojamąjį kompiuterį už 176 tūkst. eurų, savivaldybė nupirko kompiuterinę įrangą, reikalingą ugdymo procesui organizuoti nuotoliniu būdu. Šį mėnesį ŠMSM Kauno rajono mokykloms skyrė dar 68 nešiojamuosius kompiuterius.

Septyniolika rajono bendrojo ugdymo mokyklų dalyvauja ES struktūrinių fondų finansuojamame projekte "Mokyklų aprūpinimas gamtos ir technologinių mokslų priemonėmis". Per 2020 m. mokyklos iš projekto gavo įvairių kompiuterinių, gamtos mokslų laboratorijų ir kitų mokymosi priemonių už 59,9 tūkst. eurų.

"Ugdymo įstaigos taip pat intensyviai rengiasi naujiems mokslo metams: įsigyta naujų baldų, reikalingos buitinės technikos, įvairios IT technikos (stacionarių, nešiojamųjų kompiuterių, planšečių, interaktyvių lentų ir ekranų, spausdintuvų, kubų ir pan.), kitų mokomiesiems dalykams reikalingų priemonių, kurios bus panaudotos ugdymo procese", – sakė Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

Kauno rajono savivaldybė teikia prioritetą švietimui ir per pastaruosius metus į šią sritį investavo daugiau kaip 50 mln. eurų.

Mokyklos rengiasi arba jau yra įsidiegusios virtualiąją aplinką "Microsoft Office 365", leisiančią saugiai ir efektyviai planuoti nuotolinį mokymą. Savivaldybė už 21,6 tūkst. eurų įsigijo leidyklos "Šviesa" skaitmeninės edukacijos platformos EDUKA klasė licencijas visiems Kauno rajono pradinių klasių mokiniams ir mokytojams. Skaitmeninę mokymo(si) aplinką internete sudaro skaitmeniniai vadovėliai, jų komplektai ir užduotys.

"Rugpjūčio pradžioje ŠMSM parengė rekomendacijas mokykloms dėl ugdymo naujais mokslo metais. Atsižvelgiant į šiuos reikalavimus koreguojami pamokų tvarkaraščiai, pagal galimybes pertvarkomos ugdymo erdvės, kad būtų sumažintas kontaktas tarp mokinių ir visiems mokykloje būtų saugu", – teigė J.Petkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raimondas B

Raimondas B portretas
Kauno rajono dėmesys švietimui nuolat išskirtinis

Tėtis

Tėtis portretas
Na nežinau.. dukra pradės lankyti Akademijos Gilės mokyklą. Rugsėjo 1 i šventę pirmokėlius galės lydėti tik vienas suaugęs. Dukra jau dabar ašarotom akim, nes arba mama neis arba tėtis tą svarbią vaikui dieną. Tai čia baisiai normalu ?

Nu jo

Nu jo portretas
Jūs suprantat kokį šūdą parašėt, NE MAŽIAU DŽIAUGSMINGA? Nuo kada mokykla išvis kelia džiaugsmo? Ten pragaro skylė.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių