Šiemet Mokslo ir žinių diena Kauno rajone itin dosni naujienų

Visos Rugsėjo 1-osios šventės yra panašios ir kartu kiekviena skirtinga. Šventės džiugesys ir skambesys labiausiai priklauso nuo naujienų kiekio ir dydžio. Šiemet Mokslo ir žinių diena Kauno rajone itin dosni – Užliedžiuose ir Ramučiuose duris atvėrė naujos mokyklos, o skambutis Šlienavos pagrindinės mokyklos mokinius pakvietė į iš dalies rekonstruotą mokyklą. Šventės išvakarėse simbolinė juostelė perkirpta naujai pastatytame vaikų darželyje Noreikiškėse ir rekonstruotame Lapių lopšelyje-darželyje.

"Ši Rugsėjo 1-oji išsiskiria darbų tęstinumu. Mums švietimas yra prioritetas, todėl daug dėmesio skiriame aplinkai kurti, mokykloms modernizuoti. Džiaugiamės visais šiemet įgyvendintais socialinio lauko projektais. Vis dėlto ne tik erdvės ir gražios sienos yra svarbu, dar svarbiau yra meilė vaikams ir savo profesijai bei koks ugdymo turinys perteikiamas", – sakė Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Išpildyta svajonė

Rekonstruojamame ir vienu aukštu ūgtelėjusiame Ramučių kultūros centre dar triūsia bendrovės "Baltijos plienas" statybininkai. Tačiau jie duotą pažadą išpildė: Rugsėjo 1-ąją įkurtuvės švęstos keturiose pradinės mokyklos klasėse, ikimokyklinukų grupėje ir bibliotekoje.

"Turėjome svajonę, turėjome viltį, turėjome viziją, kad Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos Ramučių skyrius taps puikia įstaiga. Visa tai išsipildė. Tai didžiausia dovana per 20 mano vadybinių metų", – kalbėjo gimnazijos direktorė Rima Kuktienė.

Ne tik erdvės ir gražios sienos yra svarbu, dar svarbiau – meilė vaikams ir savo profesijai.

Skaičius: rugsėjo 1-ąją į naujas klases įžengė 34 Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos Ramučių skyriaus pradinukai. / Vilmanto raupelio nuotr.

Kauno rajono savivaldybės meras pažadėjo: lėšų neskaičiuosime, jei bus poreikis, Ramučių skyriuje bus visos dienos mokykla.

"Man smagu matyti, kad šis kraštas gražėja", – pabrėžė Karmėlavos seniūnijos gyventojas, krepšininkas Jonas Mačiulis. Jis mokinukus paragino ne tik gerai mokytis, bet ir sportuoti, o kad žaidžiant krepšinį metimai būtų taiklesni, padovanojo specialaus dydžio krepšinio kamuolių.

Dvylika šios ugdymo įstaigos pirmokėlių gavo ir daugiau dovanų: pirmoko krepšelį su svarbiausiais reikmenimis ir Aurelijos Makūnienės labdaros ir paramos fondo išleistą Viktorijos Guseinovos knygelę "Kur slepiasi svajonės". Tokios dovanos įteiktos kiekvienam šiųmečiam pakaunės pirmaklasiui.

Netrukdė šventei

Statybų poliai ir verdantys darbai Užliedžių daugiafunkciame centre netrukdė Rugsėjo 1-osios šventei, netrukdys ir ugdymo procesui. Rekonstruojamo objekto antrame ir trečiame aukštuose jau aidi vaikų balsai – čia veikia nauja Užliedžių pradinė mokykla.

Smalsumas: pirmokėliai nekantravo pamatyti, kaip atrodo jų klasės. / Vilmanto Raupelio nuotr.

 

Naujoje mokykloje ypač gausu vaikų, kuriems šis rugsėjis – pirmasis mokykloje, iš 94 pradinių klasių mokinių net 33 yra pirmokai. 135 mažyliai lanko ikimokyklines grupes, o 13 priešmokyklinę grupę.

Bendrovė "Stafas" taip pat mokinukams įrengė sporto salę ir valgyklą su virtuve, o kitais metais žada užbaigti viso pastato rekonstrukciją.

Mokykla dar gražės

"Rugsėjį šiemet pasitinkame dar ne iki galo rekonstruotoje mokykloje, bet džiaugiamės, kad galime grįžti į kontaktinį ugdymą laikantis reikalavimų. Kiekvieno vadovo ir jo komandos svajonė ir pasiekimas – mokinių skaičiaus augimas. Naujus mokslo metus pradedame dviem naujomis mažųjų mokinukų grupėmis", – džiaugėsi Šlienavos pagrindinės mokyklos direktorius Vladas Ravka.

Augimas: Šlienavos pagrindinė mokykla naujus mokslo metus pradeda su dviem naujomis mažųjų mokinukų grupėmis. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Rekonstruojamos ugdymo įstaigos vadovas ne kartą yra pabrėžęs: pabaigus visus darbus čia bus tikra svajonių mokykla.

Po statybų bendrovės "Versina" atliktų darbų, ugdymo įstaigos bendrasis plotas išaugs dvigubai. Statybininkai jau įrengė naujas ikimokyklinio ugdymo patalpas, rekonstravo katilinę. Baigiama statyti nauja sporto salė ir valgykla.

Paparastai užsakovai giria arba peikia rangovus, o šįkart komplimentų savivaldybei – reikliam, bet patikimam užsakovui – negailėjo "Versinos" vadovai.

Paskirtį išduoda piešiniai

Piešinukai ir spalvingi lego ant vieno statinių sienų "NOA namų" kvartale Noreikiškėse išduoda, kokios tai paskirties pastatas. Ne mažiau darželis nuotaikingas ir viduje. "Smagu, kad mūsų vaikai lankys vieną gražiausių Lietuvoje darželių. Už tai esame dėkingi Kauno rajono savivaldybei ir "NOA namų" kvartalo vystytojams", – naujojo darželio atidarymo šventėje paskutinę rugpjūčio dieną sakė tėvų bendruomenės atstovė Iveta Prapiestienė.

"Smalsutį" lanko 200 vaikučių. Atidarymo šventę šiek tiek sugadino lietus, tačiau nusigiedrijus mažyliai pabiro į erdvų kiemą ir žaidimų aikšteles. Smagu ir viduje: viskas – baldai, indai, patalynė – dar nauja, šviežia, neatsibodę net žaislai. Jų lentynas papildė ir įkurtuvėse dalyvavę svečiai: Kauno rajono savivaldybės vadovai dovanojo vaikams tris įspūdingo dydžio pliušinius meškinus, o kaimynystėje įsikūrusios "Gilės" pradinės mokyklos bendruomenė ir projektą kuravusi Kauno rajono savivaldybės tarybos narė Evelina Valskytė – kelias dėžes spalvotų dėlionių.

Teko susipažinti iš naujo

O štai mažieji Lapių gyventojai vos beatpažino savo darželį. Vienus metus čia šeimininkavę bendrovės "Inti" statybininkai pastatą apšiltino, pakeitė stogo dangą, šildymo sistemą, atnaujino lietaus surinkimo ir nuotekų sistemas, pakeitė langus ir duris. Prie darželio įrengtos automobilių stovėjimo vietos, vaikų žaidimų aikštelės, sutvarkyti pėsčiųjų takai, aplinka. Darželyje sumontuota šiuolaikinė virtuvės įranga

Noreikiškėse "NOA namų" kvartale naująjį darželį pastatė privatūs investuotojai, o Lapių didžiąja dalimi rekonstruotas ir modernizuotas Kauno rajono savivaldybės lėšomis, į šį objektą investuota beveik 1 mln. eurų. Įkurtuvių proga Lapių lopšelio-darželio bendruomenė gavo dar vieną savivaldybės dovaną – didžiulį "Samsung" televizorių.

Permainų gausu visoje pakaunėje

Permainų, kaip ir kasmet, esama ir kitose pakaunės vietovėse. Panevėžiuko mokykla-daugiafunkcis centras reorganizuotas – prijungtas prie Babtų gimnazijos kaip skyrius, Kačerginės vaikų sanatorijos "Žibutė" mokykla reorganizuota – prijungta prie Zapyškio pagrindinės mokyklos kaip skyrius. Įvykdyta Domeikavos gimnazijos vidaus struktūros pertvarka likviduojant Užliedžių skyrius, įsteigta Užliedžių mokykla-daugiafunkcis centras. Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinėje mokykloje įvedami profesinio mokymosi moduliai, steigiama sporto klasė.

Įkurtuvės ir džiugios naujienos nesibaigs su Rugsėjo 1-ąja – dar šiemet Jonučiuose duris atvers daugiau kaip 2 tūkst kv. m vaikų darželis, kurį galės lankyti net 400 vaikų. Tai bus didžiausia ikimokyklinė įstaiga Kauno rajone. Tęsiama Šlienavos pagrindinės mokyklos rekonstrukcija, šiltinamas Eigirgalos lopšelio-darželio II korpusas. Pagal PPP projektą vykdomi Garliavos Adomo Mitkaus Mastaičių skyriaus naujo pastato statybos, Mastaičių baseino renovacijos, mokslo paskirties pastato Kačerginėje rekonstrukcijos, Zapyškio pagrindinės mokyklos priestato su nauja katiline statybos darbai. Rengiamas Neveronių gimnazijos rekonstrukcijos suprojektuojant naujos statybos priestatą techninis projektas

Gražėja ne tik ugdymo įstaigų pastatai, bet ir sporto aikštynai: šiemet savivaldybė lėšų skyrė Babtų Čekiškės Prano Dovydaičio ir Karmėlavos Balio Buračo gimnazijų sporto aikštynams.

Savivaldybė švietimo įstaigoms modernizuoti šiemet skyrė 73 tūkst. eurų, remontui ir avarijoms likviduoti – 392,7 tūkst. eurų.


Ką kalba skaičiai

Prognozuojama, kad 2021–2022 m. m. Kauno rajono mokyklose mokysis 9 995 mokiniai (kartu su priešmokyklinukais – 10 503 mokiniai). 2020–2021 m.m. mokėsi 9 683 mokiniai.

Planuojama, kad pirmokų šiais metais mokysis apie 960. 2020–2021 m.m. mokėsi 978 pirmokai.

Mokinių skaičius labiausiai išaugo Domeikavos gimnazijoje (98) ir VšĮ VDU Ugnės Karvelis gimnazijoje (94).

Nuo 2021 m. rugsėjo 1 d. veikia 48 savivaldybės ir 12 privačių mokyklų.

Mokyklose dirba 1 220 mokytojų, 30 iš jų – mokytojai ekspertai, 410 mokytojų metodininkų, 428 vyresnieji mokytojai ir 352 mokytojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tas pats

Tas pats portretas
Kiek galima apie tą patį, juk čia jų darbas , už tai gauna atlyginimus ...giriasi ir giriasi ...visi dirba savo darbą , bet nesigiria ...kai ką nors nuveiksite už savo pinigus - tai ir girkitės ...P.s.:čia tiems , kur ant scenos..puikuojasi .

Rožytė

Rožytė portretas
O kur pletkininkė Kauno r. Švietimo vedėja?

Alė

Alė  portretas
Kažkaip jaučiasi anų laikų dvasia
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių