Šią savaitę skiepų autobusai Kaune iškeliaus į atsargą

Per nepilnus tris mėnesius kauniečių ir į miestą atvykusių kitų savivaldybių gyventojų paskiepijimui nuo COVID-19 ligos skiepų autobusuose sunaudota apie 20 tūkst. vakcinos dozių. Atvėsus orams, skiepų autobusai išleidžiami į rezervą, praneša Kauno miesto savivaldybė, primindama, kad gyventojus medikai toliau skiepys Ledo rūmuose veikiančiame didžiausiame Lietuvoje vakcinavimo centre bei keturiose naujose vietose.

Nuo rugsėjo 30 dienos kauniečiai ir miesto svečiai galės nemokamai skiepytis ne tik Ledo rūmuose, bet ir privačiose medicinos įmonėse – „Antėja“ laboratorijoje ir „InMedica“ klinikoje. Jose bus laukiami visi gyventojai, dar negavę savo pirmųjų vakcinos dozių, taip pat tie, kuriems priklauso revakcinacija trečiuoju skiepu. Personalas čia turės „Comirnaty“ („Pfizer-BioNTech“) vakciną.

„Rudenėjant ir sparčiai vėstant orams, „vakcibusų“ sezoną baigiame, nors apsilankiusių ir čia pasiskiepijusių gyventojų gana daug. Tai rodo, kad arčiau namų ar darbų esantys skiepijimo punktai – efektyvi priemonė. Vakcinų prieinamumas ir gyventojų saugumas išlieka prioritetu, todėl net keturiuose Kauno mikrorajonuose nuo COVID-19 vakcinuos privačios medicinos įstaigos. Čia laukiami visi kauniečiai, norintys pasiskiepyti nuo koronavirusinės infekcijos ir taip apsaugoti save bei kitus. Taip pat nuolatos stebime situaciją ir rūpinamės, kad mobilios pajėgos atvyktų į tas vietas, kur jaučiamas poreikis“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras.

Visų vakcinavimo punktų darbo laikai ir kita aktuali informacija skelbiama bei nuolat atnaujinama čia. Naujos lokacijos bus įsikūrusios Žaliakalnio, Dainavos, Šilainių ir Aleksoto mikrorajonuose. „Antėja“ padaliniuose – Savanorių pr. 97 ir Birželio 23-iosios g. 4 – gyventojai bus skiepijami su išankstine registracija ir be jos. Baltų pr. 7A esančioje „InMedica“ klinikoje miestiečius priims tik su išankstine registracija. Spalio pradžioje norintiems pasiskiepyti duris atvers ir „InMedica“ klinika Aleksote.

ELTA yra skelbusi, kad kauniečių imunizacijos lygis sparčiai artėja prie siektinos 70 proc. ribos – beveik 65 proc. sudaro visiškai arba iš dalies pasiskiepiję gyventojai ir apie 4 proc. imunitetą po persirgimo COVID-19 infekcija įgiję kauniečiai. Pagal tai Kaunas lenkia ne tik bendrąjį šalies vidurkį, bet ir pirmauja tarp didžiųjų šalies miestų. Nepaisant to, pastebima, kad skiepijimo mastai tam tikrose amžiaus grupėse vis dar vangoki, todėl tam skiriama daugiau dėmesio.

Savivaldybės atstovų teigimu, Kaune 12–15 m. amžiaus vaikų iki šiol vakcinuotų vos 35 proc. Atsižvelgiant į tai, mobilios vakcinavimo pajėgos vyksta į mokyklas, kurių bendruomenių nariai pareiškė norą skiepytis. Jos aplankys daugiau kaip pusšimtį Kauno ugdymo įstaigų, kuriose skiepo laukia beveik 500 asmenų. Medikai vakcinuos visus norinčius švietimo darbuotojus, mokinius ar jų tėvelius.

Pabrėžiama, kad nepilnamečiai, 12–15 amžiaus, vaikai skiepytis turi atvykti su vienu iš tėvų arba globėjų. Paaugliai nuo 16 metų gali savarankiškai nuspręsti, ar nori vakcinuotis. Jie skiepijami tik „Spikevax“ („Moderna“) ar „Comirnaty“ vakcinomis.

Anot vakcinavimo proceso Kaune organizatorių, nepakankamas skiepijimosi tempas pastebimas ir 80+ amžiaus gyventojų grupėje. Todėl vyresnio amžiaus žmonės raginami konsultuotis su savo šeimos gydytoju ir, esant galimybei, apsilankyti artimiausiame skiepijimo centre. Dėl sveikatos būklės negalinčius savarankiškai judėti kauniečius medikai skiepija namuose.

ELTA dar kartą primena, kad dalis šalies gyventojų jau gali revakcinuotis trečiuoju skiepu. Prioriteto tvarka skiepytis kviečiami sveikatos sistemos, globos ir socialinių įstaigų darbuotojai bei 65-erių ir vyresni senjorai. Jie bus skiepijami „Comirnaty“ arba „Spikevax“ vakcina.

Trečiąjį skiepą asmenys gali gauti praėjus ne mažiau kaip 180 dienų nuo antrosios vakcinos dozės, jei buvo paskiepyti „Comirnaty“, „Spikevax“ ar „Vaxzevria“ vakcinomis. Kauniečiai, kurie priklauso prioritetinėms grupėms ir nori gauti trečiąjį skiepą, kviečiami registruotis per platformą arba skambinti į Karštąją liniją 1808. Revakcinuotis rekomenduojama užsiregistravus iš anksto – tokiu būdu procesas užtruks trumpiau.

Gyventojai taip pat galės rinktis, ar skiepytis ta pačia, ar kito gamintojo sukurta vakcina. Vyresnio amžiaus asmenims, atsižvelgiant į jų lėtines ligas ar sveikatos būklę, dėl vakcinų pasirinkimo rekomenduojama pasitarti su savo šeimos gydytoju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)

:) portretas
Komedija.... Autobusai.
Anonimas portretas
Tai viskas atiduodama privačioms klinikoms, o kodėl nesakoma, kad valdiškoje poliklinikoje bus galima pasiskiepyti.Gal ir susimokėti reiks už tą paskiepijimą, juk privačios už viską ima pinigus.

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Tiek daug vakcinuotu ir vistiek krenta, gavęs strėlę....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių