Savivaldybės biudžete - 58 mln. litų skylė

Kauno miesto savivaldybė birželio 1-ajai nėra gavusi 58 mln. litų planuotų pajamų. Daugiausia nesurinkta gyventojų pajamų mokesčio (GPM), kukliau įmonės moka ir kitus mokesčius.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėjas Algimantas Laucius konstatuoja: miesto biudžete atsivėrė skylė, nes surenkama mažiau mokesčių negu buvo planuota. Jis skaičiuoja, kad birželio 1-ajai negauta 58 mln. litų pajamų. Šįmet savivaldybė yra planavusi gauti 803 mln. litų pajamų. Biudžeto nesurinkimą daugiausia lėmė, anot A.Lauciaus, ženkliai sumažėjęs gyventojų pajamų mokesčio (GPM) surinkimas.

„Biudžeto maitintojas yra verslas, kai jam nesiseka, savivaldybė nesurenka mokesčių. Kai žmonės praranda darbus, jie mažiau perka prekių ir paslaugų, o tai irgi turi įtakos“, - sakė A.Laucius. Jo nuomone, kai kurios bendrovės galbūt ir norėtų sumokėti mokesčius, tačiau neturi iš ko. Jis atkreipia dėmesį į retėjančias mokesčių mokėtojų gretas - bankroto procedūros inicijuojamos vis dažnesniam verslo subjektui.

Paklaustas, kokias mato išeitis susiklosčiusioje situacijoje, Finansų skyriaus vedėjas atsakė, kad savivaldybė turi mažai svertų. Esą didinti ar mažinti mokesčių, keisti atlyginimų dydžio savivaldybė negali, nes šios sritys kuruojamos centralizuotai ir yra Vyriausybės kompetencijos srityje. Savivaldybė gali keisti kai kurių rinkliavų bei patentų mokesčio dydį.

„Norėdami surinkti biudžetą mokesčių didinti negalime, nes dabar tai nepadėtų. Reikia ieškoti būdų palengvinti gyvenimą verslui, - kalbėjo A.Laucius. - Kuo verslui mažiau kas trukdys arba sugebės padėti, tuo greičiau ekonomika atsigaus“.

2008 m. Kauno miesto savivaldybės pajamos siekė 827 mln. litų, iš jų 100 mln. sudarė valstybės biudžeto dotacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių