Rugsėjo 1-oji pakaunėje: iššūkis, virtęs džiaugsmu

Šiemet pakaunėje Rugsėjo 1-osios skambutis nuskambėjo tūkstančiui pirmokėlių. Kad jie visi sutilptų klasėse, Kauno rajono savivaldybė atidarė net dvi naujas pradines mokyklas. Tai, kas buvo iššūkiu, tapo didžiuliu džiaugsmu.

Skambutis, knyga ir smuikas rado naujus namus

Raudondvaryje, Instituto gatvėje, duris atvėrė Anelės ir Augustino Kriauzų pradinė mokykla. Čia mokysis 303 moksleiviai. Pastate, kurio rekonstrukcija kainavo per 2 mln. eurų, veiks ir Garliavos meno mokyklos bei bibliotekos filialas.

Šios mokyklos pradinukai skambutį, knygą ir smuiką įteikė minėtų įstaigų vadovėms ir pasidžiaugė, kad šie atributai rado naujus namus. Anelės ir Augustino Kriauzų pradinę mokyklą palaiminęs Šv.Kūdikėlio Jėzaus Teresės bažnyčios klebonas-dekanas Augustinas Paulauskas pasidžiaugė, kad per 27 kunigystės metus jam pirmą kartą teko laiminti naujai atidaromą mokyklą. Iškilmėse dalyvavusi Anelės ir Augustino Kriauzų dukra Jūratė sakė, kad ši diena jai labai laiminga: "Tėvai niekada nebūtų patikėję, kad jų vardu bus pavadinta tokia moderni mokykla."

Iš "Ąžuolėlio" išaugo "Gilė"

Džiugios įkurtuvės vyko ir Akademijoje. Kauno rajono savivaldybės tarybos sprendimu čia įsteigta dar viena ugdymo įstaiga – Akademijos pradinė mokykla-darželis "Gilė". Buvusiame studentų bendrabutyje prieš kelerius metus buvo atidarytas vaikų darželis, Noreikiškių lopšelio-darželio "Ąžuolėlis" filialas, o šiemet trečias ir ketvirtas aukštas už beveik 1 mln. eurų pritaikyti pradinei mokyklai. Ją lankys daugiau kaip 340 vaikučių.

Dviejų pradinių mokyklų atidaryme dalyvavo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Seimo nariai Raminta Popovienė ir Kęstutis Bacvinka, Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas, vicemerai Antanas Nesteckis ir Paulius Visockas, tarybos nariai, Administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius ir jo pavaduotojai Rūta Černiauskienė ir Mantas Rikteris, seniūnai.

Trys: pastate, kurio rekonstrukcija kainavo per 2 mln. eurų, veiks ir Garliavos meno mokyklos bei bibliotekos filialas.

Seimo pirmininkas V.Pranckietis pasidžiaugė, kad tai, kas Kauno rajono savivaldybei buvo iššūkiu, tapo didžiule švente. Kai kitose šalies savivaldybėse mokyklos uždaromos, pakaunėje atidaromos naujos, o moksleivių skaičius kasmet vis auga ir šiemet jau siekia 10 tūkst. Labiausiai jų padaugėjo Domeikavos (152) ir Garliavos Juozo Lukšos gimnazijose (76). Kauno rajono meras pabrėžė, kad investicija į mokyklas yra investicija į ateitį.

V.Makūnas "Kauno dienai" sakė, kad naujos ugdymo įstaigos iš dalies išsprendė vietų trūkumo pradinukams problemą. "Tačiau ieškome investuotojų Zapyškio pagrindinės mokyklos sporto salės ir technologijų ugdymo aplinkos kūrimo darbams, Kačerginės pradinės mokyklos pertvarkos ir renovacijos darbams, Mastaičių universalaus daugiafunkcio centro su kultūros centru ir pradine mokykla įkūrimo darbams atlikti, vykdomi Ramučių kultūros centro su pradine mokykla atnaujinimo projektavimo darbai ir viešojo pirkimo procedūros", – vardijo meras.

Seimo pirmininkas ir Seimo nariai naujųjų pradinių mokyklų vadovams įteikė Lietuvos Respublikos vėliavą, o V. Makūnas – Kauno rajono. Aurelijos Makūnienės labdaros ir paramos fondas visiems pirmokėliams padovanojo po knygą "Vietovardžių pasakos", kurią parašė Aistė Vilimė, o iliustravo Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos mokiniai.

Svečiai: dviejų pradinių mokyklų atidaryme dalyvavo Seimo pirmininkas V.Pranckietis, Seimo nariai R.Popovienė ir K.Bacvinka, Kauno rajono savivaldybės meras V.Makūnas, vicemerai A.Nesteckis ir P.Visockas, tarybos nariai, Administracijos direktorius Š.Šukevičius ir jo pavaduotojai R.Černiauskienė ir M.Rikteris, seniūnai ir kiti svečiai.

Nauja tradicija – bendra šventė

Iki šiol Rugsėjo 1-oji buvo švenčiama atskirai kiekvienoje ugdymo įstaigoje. Šiemet padėti pamatai naujai tradicijai: bendrai Mokslo ir žinių šventei Raudondvario dvare. Į nemokamą koncertą pakviestos visos Kauno rajono ugdymo įstaigų bendruomenės.

Rugsėjo 1-oji – tai vartai, kuriuos peržengus atsiveria kažkas nauja, nepažinta.

"Rugsėjo 1-oji – tai vartai, kuriuos peržengus atsiveria kažkas nauja, nepažinta. Tačiau nekinta jaudulys, mus lydintis tą dieną. Nors jau nemažai metų dirbu meru, tačiau širdyje esu mokytojas, todėl man ši diena yra pati gražiausia ir prasmingiausia. Šią dieną visada prisimenu Zapyškyje prabėgusius vaikystės metus, savo buvusius mokytojus, klasės draugus", – sveikindamas šventės dalyvius kalbėjo Kauno rajono meras.

Jaunatviškas šurmulys Raudondvario dvare – jokia naujiena, o štai koncertas suplūdusiems iš visų pakaunės kampelių buvo netradicinis. Į sceną kopė žymūs atlikėjai, kurių biografija vienaip ar kitaip siejasi su Kauno rajonu: Akvilė Garbenčiūtė-Bučienė, Vaidas Baumila, Mindaugas Jankauskas, Dagna, Ramūnas Difartas, choras "Božolė" ir kiti. Žinoma, plojimų negailėta ir sunkiojo metalo grupei "Thundertale" iš Kauno.

Pokalbiai su atlikėjais iš pakaunės buvo šarmingi, o pašnekesį su "Elinta Motors" vadovu Laurynu Jokužiu neapsiriksime pavadinę įkvepiančiu. Jaunas vyras pasidalijo savo sėkmės istorija, pristatė Biruliškių kaime kuriamus inovatyvius gaminius: skanerius, elektromobilius ir kt.

Šventėje netrūko pramogų ir užsiėmimų įvairaus amžiaus moksleiviams, veikė spalvinga amatų mugė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

super

super portretas
Puikios naujienos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių