Raudondvario dvare – gyvasis savaitgalis ir sugrįžęs valstybės gimtadienis

Po vienų metų pertraukos Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos pakaunėje šventinis renginys vėl grįžta į Raudondvarį. Ir grįžta su trenksmu – valstybės gimtadienis bus švenčiamas keturias dienas. Programa bus tokia turtinga ir įvairiapusė, kad išties patenkins kultūrinį alkį, daugelį kamavusį karantino metu.

"Su latviais įgyvendiname bendrą projektą "Istorinis kelias: Raudondvaris Bauskė". Vienas jo renginių yra Pilies diena. Dėl to ir nusprendėme surengti gyvąjį savaitgalį, prijungiant pirmadienį ir liepos 6-ąją – bus tarptautinis festivalis: keturios dienas aktyvių veiklų, ypač gerų ir išskirtinių vakarų", – džiaugėsi viešosios įstaigos "Raudondvario dvaras" direktorė Snieguolė Navickienė. Visas keturias dienas svečių Raudondvario dvare laukiama nuo 12 val.

Marga pramogų puokštė

Pilies dienos renginiai ir atrakcijos prasidės liepos 3-ąją ir truks keturias dienas. Pilies ledainėje bus galima pasmaližiauti Raudondvario dvare pagamintais ledais, o kiemeliai masins paragauti žvėrienos troškinio, kuris jau yra tapęs dažnos šventės atributu, atsigaivinti lietuviškų uogų sultimis. Žiniuonės ne tik vaišins nuotaiką praskaidrinančia ir gerus sapnus atnešančia arbata, bet ir burs iš delno. Rytų kiemelis apie savo vietą praneš sklindančiais prieskonių kvapais, masins saldumynais, vaikams čia bus sekamos Rytų šalių pasakos.

Gyvasis savaitgalis Raudondvaryje pasižymės ir edukacijų gausa. Šventės svečiai galės pamatyti, kaip katile kunkuliuoja verdamas muilas, kurio sudėtyje yra ir lietuviško aukso – gintaro. Piešimo ant šilko edukacijos metu bus siūloma susikurti sau šalikėlį, skarelę ar skraistę. Taip pat numatytos gintarų ir ekologiškų žvakių liejimo edukacijos.

Senovė: pasirodymai, ypač su žirgais, žiūrovus nukelia į ankstesnius laikus. / L. Brundzos nuotr.

"Pilies pašte bus galima užantspauduoti ir išsiųsti atvirlaiškius į bet kurį pasaulio kampelį, o kaligrafai mokys rašto subtilybių. Fotoateljė kvies įsiamžinti Raudondvario dvaro pilies fone, o dvaro kostiuminė – persirengti istoriniais drabužiais. Nuotraukos jais pasipuošus bus įspūdingesnės, primenančios senus laikus", – sakė S.Navickienė.

Informaciniame kiemelyje bus galima įsigyti įvairių suvenyrų: magnetukų, gertuvių, marškinėlių, knygų ir kitų leidinių, susijusių su Raudondvariu.

Viduramžių pasiuntiniai pristatys šaudymus iš lanko, surengs pasirodymą su kalavijais, vyks jaudinantis riterių turnyras damos širdžiai užkariauti, bus siūloma sužaisti pilies šachmatais, numatytas ir kojūkininkų pasirodymas. Šventės dalyvius stebins istoriniai personažai, vilkintys veidrodiniais kostiumais ir barokinių bei renesansinių šokių šokėjai.

"Jaunieji dainininkai, muzikantai, dailininkai rimtai ir gausiai nusiteikę varžytis Jaunojo talento konkurse, – džiaugėsi Raudondvario dvaro direktorė. – Nugalėtojų laukia išties įspūdingi prizai: šiuo metu itin populiarūs dalykai: elektrinis paspirtukas, planšetė, belaidės ausinės."

Įspūdingi vakarai

Įspūdingi bus ir gyvojo savaitgalio Raudondvaryje vakarai. Liepos 3-iąją žiūrovai turės galimybę stebėti Valstybinio muzikinio teatro spektaklį, Jurgio Karnavičiaus istorinę operą "Radvila Perkūnas".

Dalį liepos 4-osios vakaro lauko scenoje karaliaus svečiai iš kaimyninės Lenkijos. Šokių grupė "Cracovia Danza" (vadovė Romana Agnel) susirinkusiems padovanos spektaklį "Bonos Sforcos karnavalas". "Autentiškų kostiumų kopijomis vilkinčius šokėjus scenoje pakeis rokeriai, – šypsojosi S.Navickienė ir papildė: – likusią koncertinio vakaro dalį numatytas grupės "Thundertales" ir ugnies meistrų pasirodymas.

Liepos 5 d. vakare koncertą surengs grupė "Lemon Joy".

Trauka: edukacijos užburia tiek mažuosius, tiek suaugusiuosius. / L. Brundzos nuotr.

Baigsis "Tautine giesme"

Liepos 6-ąją Raudondvario dvare tradiciškai vėl šurmuliuos mugės, amatininkai, vilios kiemeliai, bus gausu atrakcijų. "Vis dėlto svarbiausias yra vakaras. 18 val. turėsime tradicinį renginį – Kauno rajono garbės ženklų įteikimo ceremoniją iškiliausiems mūsų krašto žmonėms. Šventinę nuotaiką ceremonijos metu kurs dabar jau šeiminis duetas Karina Krysko ir Jeronimas Milius", – pasakojo S.Navickienė.

Manau, kad Valstybės diena Raudondvario dvare bus solidi, iškilminga ir saugi.

Valstybės dienos pavakarę į Raudondvarį atkeliaus ir vienas Pažaislio festivalio koncertų, kuriame dalyvaus Lietuvos kamerinis orkestras, Valstybinis choras "Vilnius", solistė Lina Dambrauskaitė, aktoriai Vytautas Rumšas ir Ignas Ciplijauskas, trimitininkas Dovas Lietuvninkas bei dirigentas Artūras Dambrauskas. Ši graži atlikėjų puokštė atliks G.F.Hendelio ir W.A.Mozarto kūrinius.

Raudondvario dvaro direktorė pabrėžė, kad šis koncertas organizuojamas bendradarbiaujant su Kauno valstybine filharmonija.

Koncertą vainikuos kompozitorių Giedriaus Svilainio ir Ryto Svilainio veikalas "Didysis kunigas", kuriam libretą parašė Herkus Kunčius. Po šio istorinio veikalo, 21 val., atlikėjais jau taps visi šventės dalyviai – kartu bus giedamas šalies himnas.

Įvairovė: reginių ir renginių gausa patenkina įvairių pomėgių šventės dalyvius. / L. Brundzos nuotr.

"Manau, kad Valstybės diena Raudondvario dvare bus solidi, iškilminga ir saugi. Pasirūpinome elektroniniais bilietais, kad klausytojai koncerto metu turėtų kur atsisėsti. Žinoma, jei susirinks 10 tūkst., tokios galimybės neturėsime, tačiau tūkstantis turės komfortiškas sąlygas", – patikino įstaigos vadovė.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas: „Valstybė prasideda nuo žmogaus, nuo kiekvieno iš mūsų, todėl liepos 6-oji – ypatinga diena visiems lietuviams. Šią dieną prisimename Lietuvos valstybės istoriją ir nusilenkiame ją kūrusiems žmonėms. Raudondvario dvare atsispindi įvairūs Lietuvos istorijos laikotarpiai. Šis paveldo objektas priklauso mūsų krašto žmonėms ir yra puiki vieta švęsti Valstybės dieną. Nelaužome tradicijų ir liepos 6-ąją pagerbsime ir apdovanosime labiausiai nusipelniusius, profesinėje ir visuomeninėje veikloje pasižymėjusius kraštiečius. Pakaunėje gyvena kūrybingi, patriotiški ir pilietiški, savo kraštą mylintys bei puoselėjantys žmonės, todėl džiaugiuosi ir didžiuojuosi visais jų darbais, nes jie suburia mūsų bendruomenę, o kartu ir stiprina valstybę.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių