R. Kalantai siūloma suteikti Kauno miesto garbės piliečio vardą

Susideginusį antisovietinio pasipriešinimo dalyvį Romą Kalantą po mirties rengiamasi paskelbti Kauno miesto garbės piliečiu.

„Romas Kalanta – tautos vaikas ir mūsų laisvės šauklys, – BNS sakė Kauno miesto savivaldybės Apdovanojimų tarybos pirmininkas Benjaminas Želvys. – Devyniolikmečio auka ne tik į gatves išvedė jaunąją kartą, pažadino tautos kovinę dvasią, bet ir sukėlė stiprią antisovietinę bangą. Diktatūrinės santvarkos, suvaržymų, prievartos ir grasinimų nepaisanti drąsa pastūmėjo valstybę į išsilaisvinimą bei nepriklausomybę“.

Romas Kalanta – tautos vaikas ir mūsų laisvės šauklys.

„Mūsų Laisvės alėja – tai ne vien pėsčiųjų gatvės pavadinimas, bet ir simbolis, prie kurio ženkliai prisidėjo Romas Kalanta, paaukodamas brangiausią turtą – gyvybę. Minint jo mirties metinių 50-metį, norime įprasminti šią iškilią asmenybę ir jo žygdarbį paskelbiant Kauno miesto garbės piliečiu“, – teigė jis.

1972 metų gegužės 14 dieną devyniolikmetis R. Kalanta Kauno miesto sode prie Muzikinio teatro apsipylė benzinu ir, sušukęs „Laisvę Lietuvai!“, pasidegė. R. Kalanta ligoninėje mirė.

Lietuvoje tai buvo pirmas susideginimo, protestuojant prieš okupacinę valdžią, atvejis.

Paskelbti R. Kalantą garbės piliečiu pasiūlė Kauno IX forto muziejus ir savivaldybės vadovai. Šį klausimą taryba turėtų svarstyti kitą savaitę vyksiančiame posėdyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Blogai,kad tik dabar sugalvota R.Kalantą pagerbti.Miškinius,žudžiusius ištisas šeimas,padarė didvyriais,o jaunuolį,paaukojusį gyvybę del savo tėvynės, pamiršo.Ir ką gali zinoti piemengaliai apie tarybinę Lietuvą?

Anonimas

Anonimas portretas
Nedarykit didvyrių kur jų nebuvo. Atrado nauja stabą. Kovotojas - už ką ir kaip jis kovojo. Baikit durniuot.

Eik iš čia,

Eik iš čia, portretas
valkata troline ..
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių