Proveržis: Lenkijoje rastas žymiojo lietuvių kapitono mirties liudijimas

Minint pirmojo ir vienintelio tarpukario Lietuvos karo laivyno laivo „Prezidentas Smetona“ kapitono Antano Kaškelio 80-ąsias mirties metines ir ruošiantis kitiems metams, kai bus švenčiamas  Lietuvos karinio laivyno įkūrimo 90-metis, išsiruošta į ekspediciją į Lenkiją ieškoti A. Kaškelio kapo.

Tikslios palaidojimo vietos rasti nepavyko, tačiau praėjusią savaitę atėjo patvirtinimas iš vieno Lenkijos archyvo, kad čia saugomas A. Kaškelio mirties liudijimas.

„Remiantis juo, visiškai aišku, kad A. Kaškelis buvo palaidotas Švidvino mieste“, – „Kauno dienai“ sakė šių paieškų vienas iniciatorių Lietuvos šaulių sąjungos išeivijoje vado atašė Lietuvoje Ernestas Lukoševičius.

Lietuvos garbės konsulas Lenkijoje Wiesławas Wierzchośas, kuris lietuviams atstovauja Ščecino vaivadijoje, kreipėsi į vieną archyvų ir iš jo atėjo geroji žinia.

Turint oficialų patvirtinimą bus galima tęsti A. Kaškelio įamžinimo klausimą šioje vietovėje.

Remiantis juo, visiškai aišku, kad A. Kaškelis buvo palaidotas Švidvino mieste.

Ekspedicijos dalyviai lankėsi Senosiose Švidvino kapinės. Jose išlikę tik keli paminklai, likusi teritorija sulyginta su žeme ir paversta parku. Nėra išlikę jokių ženklų apie jūrų kapitono amžinojo poilsio vietą. Tikimasi šią spragą kuo greičiau užpildyti.

Mirties liudijime, anot E. Lukoševičiaus, nurodyta, kad A. Kaškelis mirė nuo vėžio. „Viskas surašyta. Tikėjimas ir t.t.“ – sakė pašnekovas.

Planuojama, kad paminklas A. Kaškeliui iškils ir Klaipėdoje.

Mirė A. Kaškelis Vokietijos mieste Šivelbeine, kuris Antrojo pasaulinio karo iš Vokietijos perėjo Lenkijai, ir buvo pakeistas pavadinimas į Švidviną.

„Prezidentas Smetona“ nuskandintas 1945 m. Suomijos įlankoje netoli Talino, kai buvo galimai torpeduotas vokiečių. Tiksli laivo nuskendimo vieta rasta: farvaterių iš Helsinkio į Taliną ir einančio į Sankt Peterburgą susikirtimo vietoje. Nuskendusį laivą yra apžiūrėję ir lietuviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių