Įsilaužta į portalą kauno.diena.lt: paskelbta melaginga žinia apie koronavirusą

  • Teksto dydis:

Pavojingas koronavirusas, jau nusinešęs ne vieną šimtą gyvybių Kinijoje, keliauja ne tik per pasaulį, bet ir Europą. Lietuvos šis virusas nepasiekė, Sveikatos apsaugos ministerija sako, kad jam esame pasiruošę. Penktadienį šia itin daug dėmesio susilaukiančia tema pasinaudojo propagandos mašina – įsilaužta į bendrovės „Diena Media News“ valdomus portalus kauno.diena.lt, diena.lt, klaipeda.diena.lt ir paskelbta netikra naujiena (anlg. „Fake news“).

Penktadienio rytą įsilaužta į portalą kauno.diena.lt ir paskelbta naujiena pavadinimu „Koronavirusas Lietuvoje. JAV karininkas sunkios būklės“. 

Melaginga žinia skaitytojams buvo matoma iki 10 minučių, vėliau nedelsiant sureagavus – paslėpta. Joje buvo skelbta, kad Lietuvoje patvirtintas pirmasis užsikrėtimo nauju virusu atvejis. Ši melaginga informacija neva pranešta Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos.

„Yra įsilaužimo atvejis į turinio valdymo sistemą. Kol kas sprendžiame, gilinamės, kokiu būdu tai įvyko“, – sakė „Diena Media News“ direktorius Tadas Širvinskas.

„Atvejis neeilinis. Bandymų esame tokių turėję panašių seniau, bet nėra buvę, kad kažkam pavyktų“, – sakė jis.

Melagingos žinios autoriumi buvo įvardyta naujienų agentūra BNS. BNS tokios žinios neplatino, tarp jos naujienų tokio pranešimo nebuvo.

Galime užtikrinti, kad mūsų žiniomis, netikroje naujienoje minimas JAV karys yra sveikas.

Apie įvykį informuota Lietuvos kariuomenė, redakcija žada kreiptis ir į kitas valstybės institucijas.

Pasak T. Širvinsko, naujiena buvo parašyta gana tikroviškai, tačiau įtarimų sukėlė kai kurie neatitikimai.

„Yra tam tikros stiliaus detalės ir šriftas skiriasi nuo kitų naujienų“, – sakė jis.

Lietuvos kariuomenė, gavusi visą reikalingą informaciją apie šią programišių ataką, patvirtino – tai netikra naujiena, kuria siekiama sukelti paniką ir neigiamai nuteikti prieš sąjungininkus.

„Informacija apie koronavirusą šiuo metu yra labai svarbi, jautri daugeliui, todėl ja ir pasinaudota. Galime užtikrinti, kad mūsų žiniomis, netikroje naujienoje minimas JAV karys yra sveikas“, – situaciją portalui kauno.diena.lt komentavo Lietuvos kariuomenės atstovas Laimis Bratikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Reikia kokia nesamone parašyt tai rašo.paskui sako mums truksta pinigu o puola kasdien.

...

... portretas
Dar nepamiršom sovietinių laikų įgūdžių skaityt tarp eilučių, taip kad: AR galima paneigt, kad 'melagienos' šydu prisidengus mums buvo pateikta informacija...

baba

baba portretas
Buvo aišku, kad antis, nes skelbė tik K.D. ir nė joks kitas portalas.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių