Policijos vadovas: mitai apie Kauną hiperbolizuoti

  • Teksto dydis:

Prieš metus Kauno apskrities policijai pradėjo vadovauti tuomet atranką laimėjęs Mindaugas Baršys atviras – lengva nebuvo, tačiau įvertinus sunkų laikotarpį ir iššūkius – rezultatai geri.

„Daugelis aplinkinių dvejojo ir bandė nuteikti, kad man, atėjusiam iš mažos apskrities, čia bus labai sunku. Taip, neneigsiu, lengva tikrai nebuvo, tačiau tikėdamasis blogiau, atėjęs supratau, kad yra kur kas geriau“, – sakė  Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas M.Baršys.

Pasak vadovo, pačioje pradžioje buvo svarbu veiklos planavimą, valdymą ir atsiskaitymą už rezultatus padaryti suprantamą kiekvienam, nes tik taip ateityje, jo nuomone, galima įsivardinti, kas nesiseka ir laiku pasitaisyti.

„Apskritai darbe stengiuosi vadovautis sisteminiu mąstymu – problemas sprendžiu ir sprendimus priimu ne momentiškai, ne pavieniui, o į visa tai žvelgiu sistemiškai, apžvelgdamas visumą. Natūralu, to tikiuosi ir iš komandos“, – sakė M.Baršys.

M.Baršys Kauno apskrities policijai vadovauja jau metus. (Kauno policijos nuotr.)

Prioritetų netrūksta

„Policijos pareigūnams svarbios visos sritys, norisi užkardyti kuo daugiau nusikalstamų veikų, kad mūsų gyventojai išties jaustųsi saugiai. Tačiau, natūralu, kažkurioms nusikalstamoms veikos turime skirti didesnį dėmesį, telkti jų užkardymui ir išaiškinamumui didesnes pajėgas“, – teigė M.Baršys.

Šiais metais tarp prioritetinių Kauno apskrities policijos pareigūnų vykdomų sričių – sunkių ir labai sunkių nusikaltimų ištyrimo gerinimas, narkotinių medžiagų platinimo taškų aiškinimasis, vagysčių iš/nuo automobilių mažinimas ir tokių nusikalstamų veikų išaiškinamumo didinimas, kompleksinių priemonių eismo saugumo didinimui diegimas, siekiant mažinti žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičių, ekonomikos reiškinių kontrolė, korupcijos rizikų suvaldymas ir aktyvi prevencinė veikla.

„Darbų ir tikslų, kuriant saugesnę aplinką tikrai daug. Daugelyje sričių žvelgiame ir dirbame kompleksiškai – deriname ne tik prevencinius veiksmus, darbą karštais pėdsakais, bet ir darbą su asmenimis, kurie vykdo įvairaus pobūdžio nusikalstamas veikas, bei darbą tose vietose, kuriose gauname daugiausiai pranešimų iš pačių gyventojų, kad ateityje situacija galėtų kisti“, – pasakojo vadovas.

Hiperbolizuotas įvaizdis

Paklaustas, ar Kaunas saugus miestas, metus šiai apskričiai vadovaujantis M.Baršys šypteli: „Mitų, nuomonių bei įsitikinimų girdėjau ir girdžiu tikrai visokių. Tačiau dauguma jų – hiperbolizuoti. Kaunas, sakyčiau, niekuo neišsiskiria iš kitų didmiesčių, atsižvelgiant į nusikalstamų veikų skaičių, teritorijos dydį ir gyventojų tankumą“.

Išties šiais metais Kauno apskrityje stebimas užregistruotų nusikalstamų veikų mažėjimas: per devynis šių metų mėnesius jų registruota kone penktadaliu mažiau. Nusikaltimų išaiškinimas, nors ir neženkliai, taip pat didėja.

„Analizuodami ir vertindami nusikalstamų veikų rūšis, pastebime, kad mūsų apskrityje šiuo metu ketvirtadaliu sumažėjo turto sunaikinimo ar sugadinimo atvejų bei vagysčių, penktadaliu mažiau įvykdyta vagysčių iš/nuo automobilių, beveik trečdaliu sumažėjo vagysčių įsibraunant į gyvenamąsias patalpas ir nežymių sveikatos sutrikdymų, perpus mažiau fiksuota plėšimo atvejų. Taip pat mažėja sukčiavimo atvejų bei atvejų, kuomet transporto priemones vairuoja neblaivus (virš 1,5 prom.) asmuo. Deja, tačiau pastebime ir kai kurių nusikalstamų veikų augimą. Ypač išaugo neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis atvejų skaičius, tiek turint tikslą jas platinti, tiek ir be jo. Tai ypatingai latentinė nusikalstama veika, kurios atvejų skaičiaus augimas rodo tai, kad skirtas didesnis dėmesys duoda rezultatų ir policijos darbas šioje srityje gerėja“, – ramino policijos viršininkas, pridurdamas, kad tarp augančių nusikalstamų veikų skaičiaus fiksuojamos ir kitos veikos, kurioms šiais metais skiriama daugiau dėmesio – apgaulingas apskaitos tvarkymas, svetimo prekių ar paslaugų ženklo naudojimas ar neteisėtas namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų ir aparatų gaminimas, laikymas bei gabenimas.

„Daugėja ir tokių nusikalstamų veikų, kurių anksčiau būta tik pavienių atvejų. Tai viešosios tvarkos pažeidimai, kuomet santykius gatvėje aiškinasi vairuotojai, taip pat atsiranda ir naujų sukčiavimo formų, kai gyventojams siūloma investuoti turimus pinigus. Tad ir mes turime turime eiti tik pirmyn – toliau telksime pajėgas, strateguosime, ieškosime būtų ir, žinoma, kviesime ir pačius gyventojus prisidėti kuriant saugesnę aplinką“, – teigė M.Baršys

Darbe stengiuosi vadovautis sisteminiu mąstymu.

Pandemija nesutrukdė

M.Baršiui užėmus naujas pareigas, šalį kaustė pandemija, kuri turėjo apsunkinti užmegzti santykius ir su kolektyvu, ir su savivalda, ir su kitais socialiniais partneriais.

„Situacija išties buvo sudėtinga, tačiau norint, viskas įmanoma. Naujas kasdienio gyvenimo virsmas parodė, kad turime ieškoti ir galime naudotis įvairiomis formomis, kuriant santykį ir ryšį. Savo dienotvarkėje skyriau daug laiko darbui su kitais, problemų sprendimo ieškojimui, betarpiškam įvykių tyrimui, taip pat lankantis ar nuotoliu, vaizdo konferencijos pagalba, geriant kavą ir padėkojant už darbą“, – pirmuosius mėnesius prisiminė M.Baršys.

Su savivaldų atstovais bei socialiniais partneriais susitikimai vyko kiek kitokiu intensyvumu, tačiau, pasak vadovo, jie buvo produktyvūs, džiuginantys ir padėję atrasti ryšį. „Tokio savivaldų vadovų požiūrio į saugumą ir jo užtikrinimą, koks jis yra Kauno apskrityje, tikriausiai, galėtų pavydėti ne vienas. Esame lygiaverčiai partneriai gvildenant idėjas ir sprendžiant problemas“, – įspūdžiais dalinosi vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
šitam geri metai ar negėda dar viršininkasvisai tautaI š PAMALtai ir rodo kad prie valdžios prisitaikė kaip Skvernas Tomilinas Ar negėda lietuva žlunga o jis meluoja

VPN IP adresas

VPN IP adresas portretas
Kažką panašaus čiulbėjo ir buvęs vadovas Žukauskas, kuris Ispanijoje, laisvu laiku, verslininkams strėlkas organizuodavo :) Ir šiaip, labai jau kvepia užsakuomuoju sausu straipsniuku KD. Kiek ten pas jus tokie dalykai kainuoja, 280 eur? ''...neteisėtas namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų ir aparatų gaminimas, laikymas bei gabenimas.'' Policijos ''skaidrumas'' pražudė 17 žmonių nuo pilstuko.

mitiniai policaju vado pranesimai apie Kauno

mitiniai policaju vado pranesimai apie Kauno portretas
kriminaline statistika yra svelniai tariant labai hiperbolizuoti..... nusikalstamumas pasiekes epogeju, nusikalteliai sulaikomi ir per kitas duris isleidziami daryt naujus nusikaltimus , statistika nuline , nusikaltimai net neregistruojami , vakare ...nakty -nebandyk nosies iskist y gatve ....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių