Pavojus: erkių aukomis tapo per 300 kauniečių

Specialistai atkreipia dėmesį, kad, palyginti su praėjusiais metais, šiemet susirgusiųjų erkių sukeltomis ligomis Kaune yra daugiau.

„Turime dar tik šių metų dešimties mėnesių duomenis, tačiau jau dabar matosi, kad erkinio encefalito ir Laimo ligos atvejų padaugėjo“, – pasakojo Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Irina Bulsienė.

Per šių metų dešimt mėnesių erkiniu encefalitu užsikrėtė 26 Kauno gyventojai. Laimo ligos atvejų bent dešimteriopai daugiau – 307.

Pernai per tą patį laikotarpį Kaune nustatyti 298 Laimo ligos atvejai, o erkinio encefalito – 24.

I. Bulsienės pateiktais duomenimis, daugiausiai Laimos ligos susirgimų užfiksuota Dainavos seniūnijoje – 72. Antrą ir trečią vietas pagal susirgimus pasidalijo Šilainių ir Eigulių seniūnijos – atitinkamai 45 ir 41 atvejai.

Erkiniu encefalitu daugiausiai užsikrėtusiųjų yra tose pačiose seniūnijoje: Dainavos – 6, Šilainių – 5.

Erkės aktyvią medžioklę pradeda ankstyvą pavasarį ir ją tęsia iki lapkričio.

„Susirgimai fiksuojami visus metus, ne tik tais mėnesiais, kuomet erkės aktyvios. Laimo ligos atvejų registruojame ir sausį, vasarį, tačiau dažnai tuomet liga jau būna pažengusi“, – teigė specialistė.

Anot I. Bulsienės, daugiausiai susirgimų būna rugsėjo ir spalio mėnesiais, kaip taisyklė – per patį grybavimo įkarštį. Tačiau šiemet erkės buvo itin aktyvios ir vasarą.

„Nei pernai, nei šiemet Kauno mieste nebuvo nė vienos mirties, kurią būtų sukėlęs erkės įkandimas“, – patikino visuomenės sveikatos centro specialistė.

Dažniausiai erkių sukeltomis ligomis suserga brandaus amžiaus žmonės: nuo 45 iki 75 metų. Pastebėta, kad erkiniu encefalitu dažniau serga vyrai, o Laimo liga – moterys.


Šiame straipsnyje: erkėsencefalitasLaimo liga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaliausė

Kaliausė portretas
ne statistiką reikia skelbti, o erkes naikinti.

NAIKINKIT

NAIKINKIT portretas
su tom erkem jau darosi Lietuvoj nebeimanoma! visur ju pilna, net didmiesciu zolynuose, jau nekalbant apie uzmiescio gamta, tikra veisykla, baisu. kiek teko girdet sovietu laikais buvo kazkokios ju naikinimo programos, o dabar skiepai - pelningas biznis, tad nieko ir nedaro.

ligonis

ligonis portretas
baisi liga o ypac chroniska kai pazeidzia tavo organus
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių