Paukščių gripas įsisuko Žuvėdrų saloje: rasta daugiau nei tūkstantis kirų gaišenų

Pirmą kartą Lietuvoje paukščių gripas nustatytas rudagalviams kirams (Laurus Ridibundus).

Tai jau šeštas laukiniams paukščiams nustatytas paukščių gripo atvejis šalyje, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Europoje dar šiemet paukščių gripas šios rūšies paukščiams buvo nustatytas Olandijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Belgijoje, tačiau Lietuvoje – tai pirmą kartą istorijoje.

Šią savaitę VMVT specialistai, po gauto pranešimo apžiūrėję Kauno rajono Krivėnų tvenkinyje esančią Žuvėdrų salą, aptiko masiškai kritusių kirų gaišenas. Ištyrus mėginius, įtarimai, kad nugaišę kirai buvo užsikrėtę paukščių gripu, pasitvirtino. Apie atvejį informuota Kauno rajono savivaldybė, aplinkinės seniūnijos, teritorija paženklinta. VMVT specialistai pradėjo vykdyti viruso židinio likvidavimo darbus.

LNK reportažas:

„Po pasitvirtinusio viruso atvejo vėl nuvykę į teritoriją pamatėme gana sukrečiantį vaizdą. Saloje suradome jau daugiau nei tūkstantį išgaišusių paukščių. Didžiąją dalį gaišenų surinkome, tačiau virusas yra labai patogeniškas, tikėtina, kad išgaiš visi saloje besibūriuojantys kirai. Priemonių, kaip apriboti laukinių paukščių patekimą į ligos židiniu tapusią salą, nėra, todėl vykdysime stebėseną, periodiškai vyksime surinkti gaišenų bei atlikti dezinfekcijos darbų. Imsimės visų reikalingų priemonių, kad židinys neplistų toliau“, – sakė VMVT skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

Kaip pažymima VMVT pranešime, Žuvėdrų saloje peri tūkstantinės rudagalvių kirų kolonijos, glaudžiasi retos žuvėdrų bei kitų paukščių rūšys, paukščių koncentracija čia ypač didelė. Nors aplink teritoriją komercinių paukščių ūkių nėra, netoliese esančių kaimų gyventojus VMVT specialistai įspėja stebėti savo auginamus naminius paukščius, neleisti jų į lauką, labai griežtai laikytis biosaugos priemonių.

Gyventojų taip pat prašoma nesilankyti šalia esančiose poilsio aikštelėse, kitose laukinių paukščių būriavimosi teritorijose, ypač jei jos prie vandens telkinių. Nors virusas nėra pavojingas žmogaus sveikatai, apsilankius užkrėstoje teritorijoje virusą galima parnešti ir užkrėsti naminius paukščius. VMVT specialistai perspėja rastų paukščių gaišenų neliesti, o apie jas pirmiausia pranešti tarnybai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
Per kažkokius parazitus nyksta karveliai nes kažkas nuodija......, matomai ir kirai palesa ir kiti paukšteliai, o jei ims žaisti su nuodais ir ides į burnyte vaikas, kas tada??? kas bus kaltas? paukščių gripas?? baikit juokus!!! jei nuodijami šuniukai kurie suėda "antžmogių" pamestą nuodą? DĖL GAMTOS NYKIMO KALTAS TIK ZMOGUS O NE KAŽKOKS PAUKŠČIŲ GRIPAS!!!!!

aš  portretas
kas biški iškart paukčių gripas,nesamonė!!! kodėl tingit pasidomėt, ištirti ir aplamai pakontroliuot gal kur nuodijami paukščiai??? bloga jau darosi kai patys žmonės naikina paukščius....o paskui eina per visa Lietuva kalbos, kad paukščių gripas, greit liksim išvis be paukščių per žudikus !!!!!!!!!!

Matyt \\\\\.../////

Matyt  \\\\\...///// portretas
byb'nosiškai kaukes dėvėjo,kaip "mūsų" šalies "valdovas" wė wė wė Fon lianzborgas.Tai ir rezultatas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių