Patyčios mokyklose gimdo agresyvius monstrus

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Pirmoje klasėje – paniekinantis žvilgsnis į prastesnį draugo telefoną. Šeštoje – patyčios iš visų engiamo bendramokslio. Galiausiai – jeigu ne recidyvistas, tai smurtaujanti šeimos galva. Tokią perspektyvą piešia paauglių žiaurumo ištakas tyrinėjantys specialistai.

Pirmoje klasėje – paniekinantis žvilgsnis į prastesnį draugo telefoną. Šeštoje – patyčios iš visų engiamo bendramokslio. Galiausiai – jeigu ne recidyvistas, tai smurtaujanti šeimos galva. Tokią perspektyvą piešia paauglių žiaurumo ištakas tyrinėjantys specialistai.

Grandininė reakcija

Kodėl vieni paaugliai linkę nusikalsti, o kiti ne?

"Nusikaltėliais dažniausiai tampa ankstyvoje vaikystėje patyrusieji psichologinių traumų. Arba turintieji neuropsichologinių pakitimų, nulemtų genetikos. Pavyzdžiui, turi jautresnę nervų sistemą arba sunkiau išmoksta laikytis taisyklių", – teigia psichologė-psichoterapeutė Mykolo Romerio universiteto docentė Laima Ruibytė.

Ji atkreipė dėmesį, kad daugėja hiperaktyvių vaikų, kuriems būdingas negebėjimo susikaupti sindromas. Dėl to jie neišmoksta valdyti jausmų – nesugeba kontroliuoti emocijų.
Vis dėlto pagrindinės, anot pašnekovės, paauglių žiaurumo priežastys – visuomenėje tvyrantys pyktis ir nemokėjimas spręsti konfliktų kitaip, nes taip elgtasi jų šeimose, kuriose smurtas buvo kasdienybė.

"Stebėjimas, kaip tėvas muša motiną, – taip pat yra smurtas, – linkusi pabrėžti L.Ruibytė. – O to susikaupusio pykčio, kaip ir pažeminimo jausmo, pačiam patyrūs tėvų smurtą, norisi atsikratyti. Pavyzdžiui, žiauriai elgiantis su fiziškai silpnesniais bendraamžiais."

SMS sukėlė ant kojų

Tik po beveik metus trukusio tyrimo Kauno teisėsaugininkams pavyko išnarplioti egzekucijos, kurią keturiolikmetei surengė dvi bendraamžės ir keturios vyresnės paauglės, aplinkybes.

Auka pažinojo tik buvusias savo bendraklases, su kuriomis anksčiau artimai draugavo. Šios buvo linkusios slėpti savo vyresnes bendrininkes ir įkalbėjo egzekuciją stebėjusį būrį bendraamžių neduoti parodymų.

"Mane muša", – tokią SMS tą vakarą gavo naktinėje pamainoje dirbusi keturiolikmetės, užsitraukusios bendraamžių nemalonę, mama.

Vėliau jos dukra teisėsaugininkams pasakojo, kad pajutusi, grėsmę dar spėjo slapčia telefonu, kurį buvo pasislėpusi rankovėje, nusiųsti mamai žinutę. Ši dar bandė dukrai skambinti. Mergaitė spėjo įjungti telefoną, tad mama girdėjo dukrai skirtus grasinimus: "Nebandyk niekam skųstis, nes užmušime!"

Netrukus telefonas buvo išjungtas – egzekucijos autorės jį iš savo aukos atėmė.

Motinai susisiekus su tėvu, šis puolė ieškoti dukters, pasitelkęs į pagalbą kaimynus. Visos jų pastangos buvo bergždžios.

Teismas gresia keturioms

Kuo viskas būtų baigęsi, jeigu ne trys savo pilietiškumu nustebinę paaugliai, neaišku.

Išgirdę triukšmą ir atskubėję į įvykio vietą, jie, skirtingai nei dauguma bendraamžių, besimėgavusių viešu mergaitės kankinimu, nusprendė įsikišti. Ne tik liepė nutraukti egzekuciją bei pakėlė nuo žemės spardomą, sąmonę beprarandančią bandos auką, bet ir palydėjo ją namo.

Keturiolikmetei keršyta, kad ji esą užrašė buvusios draugės telefono numerį gyvenvietės autobusų stotelėje. Už tai jai tą vakarą suduota daugiau kaip 20 smūgių, keliolika kartų įspirta. Auka tampyta už plaukų, jai spjaudyta į veidą ir reikalauta, kad atsiklaupusi atsiprašytų.

Aršiausios buvo jau minėtos buvusios draugės ir viena šešiolikmetė. Deja, keturiolikmečių ikiteisminį tyrimą teko nutraukti, nes už viešosios tvarkos pažeidimą (taip teisiškai įvertinta egzekucija) Lietuvoje atsakoma tik nuo šešiolikos metų.

Tad teisiamųjų suolas gresia tik vienai iš mušeikų. Vis dėlto jai kompaniją gali tekti palaikyti dar dviem šešiolikmetėms ir vienai aštuoniolikmetei. Nors pastarosios aukos nemušė, bet užgauliojo ją įžeidžiančiais epitetais ir necenzūriškai plūdosi. Joms taip pat pateikti įtarimai dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Gimnazistai nuosprendį išgirdo

Byla gali būti nutraukta nukentėjusiajai ir įtariamosioms susitaikius.

Tokia galimybė yra, nes įtariamosios – dar neteistos ir galiausiai pripažino savo kaltę. Tiesa, dar būtina atlyginti nukentėjusiajai padarytą neturtinę žalą, kurią ši įvertino 10 tūkst. litų.

Kita istorija – du savo kaltės nepripažinę gimnazistai neseniai nuteisti už turto prievartavimą. Taip teisiškai įvertinta jų nusiųsta SMS vienam bendramoksliui. Iš pradžių šešiolikmetis su penkiolikmečiu prašė pastarojo bendraklasio paskolinti jiems pinigų. Kai šis nepaskolino, apspardė jį, sutikę prie parduotuvės. Paskui išsiuntė jam lemtingą SMS. Šios turinys buvo maždaug toks (išmetus visus keiksmažodžius ir užgaulius epitetus): "Atnešk 50 litų šiandien arba pirmadienį – 150. Jei ne – būsi lavonas."

Penkiolikmetis jau buvo kartą atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. Už tai, kad apvogė kaimynų sandėliuką. Iš jo šis skurdžiai gyvenančios daugiavaikės šeimos atžala buvo išnešęs uogienes ir kompotus.

Dėl turto prievartavimo jam jau buvo skirta pusės metų laisvės atėmimo bausmė, atidedant jos vykdymą metams ir taikant daugybę elgesio apribojimų, tarp jų – ir draudimą bendrauti ne tik su nukentėjusiuoju, bet ir su kitu kaltinamuoju. Tokia pati bausmė skirta ir pastarajam.

Antras kartas nemelavo

Birželį aštuonių mėnesių laisvės apribojimu buvo nuteistas ir vagyste kaltintas šešiolikmetis kaunietis. Jau po savaitės jis peiliu sužalojo žmogų. O dar po poros mėnesių tokiu pačiu būdu nužudė metais vyresnį vaikiną.

Nusikaltimas buvo įvykdytas vieno Ukmergės g. daugiabučio, kuriame gyveno auka, kieme – vieną sekmadienio dieną.

Pagal įtariamojo ir šio draugo, kol kas tik liudytojo, versiją, tragedijos išvakarėse jis su nužudytuoju, kalbėdamiesi telefonu, apsižodžiavo. Dėl to liudytojas kitą dieną pakvietė savo oponentą pratęsti pokalbį akis į akį. Neva pakeliui į jį įžeidusio septyniolikmečio namus susitiko jau minėtą šešiolikmetį. Šis, išgirdęs, kur traukia draugas, pasisiūlė palydėti: "Ir aš turiu reikalų su juo!"

Santykių aiškinimasis akis į akį baigėsi tragiškai. Neva lemtingu momentu septyniolikmetis su šešiolikmečiu buvo likę dviese. Netrukus pastarojo draugas teigia išgirdęs aimanas. Kai atsisuko, septyniolikmetis buvo sukniubęs, o šešiolikmetis bėgo tolyn.

Nešiojosi atlenktą peilį

Po valandos išpuoliu įtariamas jaunuolis pats atvyko į policiją, lydimas mamos.

Įtariamasis bendraamžio nužudymu tikina griebęsis peilio iš baimės, kai septyniolikmetis stvėrė abiem rankomis jam už striukės atlapų. Todėl ir išsitraukęs iš rankinės atlenkiamąjį peilį, iš anksto atlenktą. Kur juo badė, nematė, kiek kartų dūrė, sako nežinantis. Mirtinai sužalotam septyniolikmečiui konstatuotos žaizdos krūtinėje, kakle ir rankoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
Atsiverskite delfi žinias, atrinkite, kurie str. skatina žiaurumą, patyčias, o visur kitur žiniasklaidoje irgi panašu.Vaikai auga tarsi patys, tėvai užsiėmę savo reikalais, vaikai savo.Jei tėvai kartu su savo vaikais ir dirbtų, ir laisvalaikį leistų,bendrautų, domėtųsi vieni kitais mažiau kalbėtume ir šia tema apie patyčias.Lengviausia padaryti išvadą - mokyklose išmoksta tyčiotis.Ne ne mokyklose - jau nuo mažų dienų namuose, aplinkoje patyčias patiriame...

taip

taip portretas
Patyčios yra ne tik mokyklose.Mokykla tik atspindi tai ,kas yra visur kitur - televizijos laidose, demonstruojamuose filmuose, šeimose, facebookuose ir t.t.Bandoma pateikti taip, kad visuomenė tobula, o va mokyklos sukuria blogį.Atsipeikėkite....

Rrrrrrrr

Rrrrrrrr portretas
To W. dėl Purienų mokyklos nustebinote. Ką baigiau prieš 24m...pasirodo niekas nesikeičia. Ten praėjau tokį pragarą, kurio niekam, net didžiausiam priešui nelinkėčiau. Tiek tyčiojimosi, pažeminimų, mušimų, kankinimų patyriau...9 klasėje bandžiau žudytis dėl to. Svarbiausia - viskas prasidėjo 1 klasėje, o mokytoja ne tik kad nesudraudė, bet ir skatino...Ačiū Dievui, kad per tuos metus aš jos nė karto nesutikau, nes negalėčiau ramiai, be ašarų praeiti. Sužalota likau visam gyvenimui. Jei reikia pravažiuoti pro tą mokyklą, renkuosi kitą maršrutą. Nenoriu nė girdėti apie buvusius bendramokslius, nei apie pačią mokyklą. Aišku, buvo tikrai puikių mokytojų, kurie drausdavo ir bausdavo skriaudėjus ir mane guosdavo.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių