Paryžiuje – pakaunės ir Kauno menininkų paroda

  • Teksto dydis:

Spalio 20 d. Lietuvos ambasadoje Paryžiuje atidaryta Zapyškyje gimusio ir Garliavoje gyvenančio Antano Obcarsko tapybos studijos paroda „4 antaniniai obuoliai“. Jis yra vienas žinomiausių pakaunės krašto menininkų, kurio darbai vertinami ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu.

Ambasados lankytojams ir svečiams savo kūrybą pristatė keturi A.Obcarsko tapybos studijos „Antaniniai obuoliai“ menininkai: A.Obcarskas ir Jolita Puronaitė-Lubienė iš Kauno rajono, kauniečiai Irma Gūžienė ir Ugnius Motiejūnas. Tapybos studija sėkmingai gyvuoja jau devynerius metus, o jos narius vienija abstrakti tapybos stilistika. Kartu menininkai studijuoja tapybos paslaptis, dalyvauja vasaros ir žiemos pleneruose, rengia kasmetines studijos dailininkų parodas.

Parodą, kurioje eksponuojama aštuoniolika įvairaus formato abstrakčiosios stilistikos kūrinių, atidarė ir svečiams menininkus pristatė Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Nerijus Aleksiejūnas ir „Gabrielės meno galerija“ su Gabriele Kuizinaite.

Ne vieną parodą Lietuvoje ir užsienio šalyse surengęs studijos „Antaniniai obuoliai“ vadovas A.Obcarskas Paryžiuje kviečia susipažinti su paveikslais, kuriuose išryškėja jo tapybos braižo ypatumai. Menininko kūryboje dominuoja pilkšvų arba raudonų atspalvių koloritas, abstrakčios, kampuotos, griežtokos formos ir jų sankirtos, atitolusios nuo tikrovės pavidalų.

Tapytoja J.Puronaitė-Lubienė parodoje pristato darbus iš ciklo „Ženklai“. Jam sukurti autorę paskatino domėjimasis Lietuvos kryždirbyste ir ornamentika kryžiuose, kuriuose savamoksliai kryždirbiai naudojo baltų ženklų simboliką ir vaizdinius. Geležines kalvių dirbinių menines formas menininkė transformavo į šiuolaikinės abstrakčios tapybos potėpius.

A.Obcarskas parodose dalyvauja nuo 1982 m., daug jų surengta užsienyje. Tapytojo darbų yra įsigijęs Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus, MO muziejus, Lipės krašto savivaldybė, Detmoldas (Vokietija), Emschertal-Museum, Herne (Vokietija), Das Kleine Museum – Kultur auf der Peunt, Weissenstadtas (Vokietija), Rabindranatho Tagore centras, Kalkuta, (Indija), Naujojo Sončo apskrities (Lenkija) muziejus, organizacijos, privatūs kolekcininkai Lietuvoje ir užsienyje.

2015 m. A.Obcarskas apdovanotas Kauno rajojo savivaldybės Garbės ženklu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių