Paralimpietė O. Dobrovolskaja Kauno moksleiviams: sportas duoda labai daug

  • Teksto dydis:

Lietuvos paralimpinės rinktinės sportininkė Oksana Dobrovolskaja pirmą naujų mokslo metų dieną susitiko su Kauno Petro Daunio ugdymo centro moksleiviais.

Lengvaatletė, atstovavusi Lietuvai 2021 m. Tokijo paralimpinėse žaidynėse ir siekianti dalyvauti 2024 m. Paryžiaus žaidynėse, papasakojo apie savo kelią sporte, fizinio aktyvumo naudą ir profesionalo karjeros atveriamas galimybes.

„Sportas man davė labai daug, per sportą galima daug atrasti. Labai raginu jus visus būti aktyviems, rasti savo sporto šaką ir mėgautis ja. Ir nereikia nuliūsti jeigu kartais nesiseka. Tiesiog reikia kryptingai dirbti, stengtis, tada rezultatas būtinai anksčiau ar vėliau ateis“, – jaunąją kartą motyvavo O. Dobrovolskaja, ginanti Trispalvės garbę aukščiausio rango tarptautinėse žmonių su negalia varžybose.

Kaune gyvenanti disko metikė savo žodžius grindė asmenine patirtimi. O. Dobrovolskaja, vaikų paklausta, kiek toli skrieja jos metamas diskas, atskleidė, jog pradėjus profesionaliai sportuoti, įrankis skriejo apie 18 metrų, o dabar lietuvės asmeninis rezultatas yra pasaulinio lygio – viršija 38 metrus.

Sportininkė tiesiai ir drąsiai atsakinėjo į gausius moksleivių klausimus, kurie sukosi ne tik apie sportą, bet ir apie mitybą, asmeninį gyvenimą, negalią. Neregė paralimpietė su šypsena veide pasakojo ir apie pirmąją meilę, patirtą paauglystėje, ir apie iššūkius, patiriamus gyvenant be regėjimo.

„Nevertinu savo negalios kaip kažkokios tragedijos ir labai nemėgstu, kai manęs gailisi. Negalią vertinu kaip nepatogumą ir iššūkį, su kuriuo turiu susidoroti. Viskas šiame gyvenime yra įmanoma. Manęs žmonės klausia, kaip aš sportuoju nematydama. Jiems atsakau, kad viskas įmanoma. Regėjimo trūkumą kompensuoju kitais pojūčiais – klausa, lietimu“, – šypsodamasi vaikams pasakojo O. Dobrovolskaja.

Pamoką apie žmonių su negalia sportą dviem dešimtims mokinių O. Dobrovolskaja vedė kartu su Lietuvos paralimpinio komiteto generaline sekretore Asta Narmonte, kuri papasakojo apie paralimpinio judėjimo ištakas, istoriją, simbolius, vertybes ir mūsų šalies sportininkų pasiekimus, pergales.

Pamoka Kauno Petro Daunio ugdymo centro moksleiviams buvo Lietuvos paralimpinio komiteto ir Allianz Lietuva gyvybės draudimas UAB bendro projekto „Negalią keičia supergalia“ startas. Projekto ambasadoriai yra lengvaatletė O. Dobrovolskaja, šaulė Raimeda Bučinskytė ir plaukikas Edgaras Matakas.

„Džiugina, kad vaikai žino apie paralimpinį judėjimą, mūsų sportininkus, kurie yra tikras įkvėpimo šaltinis daugeliui juos stebinčių žmonių. Tokie yra projekto ambasadoriai Oksana, Raimeda ir Edgaras, kurių asmeninės istorijos įrodo, jog svajonės pildosi, kai to labai atkakliai sieki. Tada jokios kliūtys nesustabdys.

Savo kelionę per Lietuvą šiais mokslo metais tik pradedame, kviečiame jungtis visas šalies mokyklas. Mes atvyksime kartu su sportininkais, tikrai įdomiai ir turiningai praleisime laiką. Neabejoju, kad sportininkai savo pavyzdžiu įkvėps drąsiai svajoti ir atkakliai siekti savo tikslų. Tokia yra šio projekto misija. Dėkojame mūsų partneriams už tai, kad šiame kelyje esame kartu“, – sakė A. Narmontė.

Mokyklas, norinčias pasikviesti paralimpiečius į pamokas, kviečiame rašyti el. paštu: info@parateam.lt. Visos Lietuvos paralimpinio komiteto ir Allianz Lietuva gyvybės draudimas UAB bendro projekto „Negalią keičia supergalia“ pamokos yra nemokamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių