Nuogų vaikų maudynės miesto fontanuose: pasisakė vaiko teisių gynėjai

Šią savaitę užvirė diskusijos dėl vaikų maudynių viešuosiuose fontanuose. Kauniečiai buvo išreiškę abejonių ne tik dėl vaikų sveikatos, bet ir tai, kad kartais mažieji pliuškenasi nuogi, o tai esą nedera miesto centre ir gali kilti kitų pavojų. Apie šią situaciją pasisakė ir vaiko teisių gynėjai.

Laisvalaikis ir sveikata

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Pagalbos vaikams ir šeimoms skyriaus vyresnioji patarėja Ugnė Klingerė pažymėjo, kad kiekvienas vaikas turi teisę į laisvalaikį ir poilsį, kurie vasaros metu neatsiejami nuo aktyvių žaidimų lauke ir linksmybių vandens telkiniuose. Tačiau vaiko teisių gynėjai primena, kad bet kokie vaikų vasaros užsiėmimai turėtų būti ne tik smagūs, bet ir saugūs sveikatai – tuo svarbu pasirūpinti vaiko tėvams, globėjams bei kitiems artimiesiems.

„Vaikai iš prigimties yra judrūs ir smalsūs, tad karštomis vasaros dienomis trykštantys fontanų purslai dažnai tampa vaikų traukos vieta, kurioje smagu bėgioti, žaisti su vandeniu, o sušlapus – ir atsigaivinti. Tačiau tėvams vertėtų nepamiršti, jog pramogos fontanuose nėra pačios saugiausios vaikui, ne tik dėl maudynėms fontanuose nepritaikyto vandens, bet ir dėl rizikos vaikui susižeisti pargriuvus ant slidžios, nuo vandens sušlapusios dangos. Vietoje tokių vasaros pramogų verčiau išbandyti maudynes tam pritaikytuose vandens telkiniuose – jūroje, upėse, ežeruose, baseinuose. Svarbu, jog tėvai paaiškintų vaikams saugaus elgesio prie vandens taisykles, o linksmybių vandenyje metu nepaliktų jų be priežiūros“, – kalbėjo U. Klingerė.

Aptarė ir vaikų nuogumą

Kauniečiai buvo atkreipę dėmesį, kad miesto centre esančiuose fontanuose vaikai maudosi pusplikiai ar visai išrengti. Praeiviai laikėsi pozicijos, kad vaikų nuogumas neturėtų būti viešai demonstruojamas, tėvai neturėtų jų ir fotografuoti. Vaiko teisių gynėjai ragina tėvus įvertinti tokių veiksmų rizikas.

Skaitytojos nuotr.

„Kalbant apie vaikų maudynes nuogiems viešose vietose, tėvams svarbu įvertinti, kokią įtaką vaiko nuogumas, dažnai pagal savo amžių ir brandą dar nesugebančio išreikšti savo nuomonės, gali turėti jį matantiems aplinkiniams. Siekiant, jog prie vandens telkinių ar paplūdimiuose pramogaujantis vaikas jaustųsi visapusiškai saugus, vaiko teisių gynėjai primena tėvams, jog svarbu nuo mažumės ugdyti vaiko suvokimą apie save ir savo kūną, taip pat reikėtų mokyti vaiką atpažinti savo kūno ribas bei priminti apatinių rūbų taisykles, kurios gali apsaugoti vaiką nuo nepageidaujamų aplinkinių žvilgsnių bei leisti jam jaustis laisvam ir saugiam“, – komentavo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistė.

Tėvams svarbu įvertinti, kokią įtaką vaiko nuogumas, dažnai pagal savo amžių ir brandą dar nesugebančio išreikšti savo nuomonės.

Vaiko teisių gynėjai priminė, kad vaiko teisę į atvaizdą gina įstatymai, tačiau labai svarbu, kad šią teisę užtikrintų ir tėvai, globėjai bei kiti artimieji.

„Prieš fotografuojant nuogą, ar tik apatiniais rūbais apsirengusį vaiką, tėvams svarbu įvertinti, ar ši nuotrauka liks tik asmeniniame šeimos nuotraukų archyve, ar ja bus norima pasidalinti ir su kitais žmonėmis. Tėvams nusprendus į viešąją erdvę įkelti nuotrauką ar vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas vaikas, vertėtų pagalvoti, ar tai būtina daryti bei kokią įtaką ši vaizdinė medžiaga gali turėti ateityje vaikui augant ir keičiantis. Po kelių metų graži ir juokinga mažo vaiko nuotrauka suaugusiuosius gali sugrąžinti į malonius prisiminimus, tačiau vaikui sukelti kitokius jausmus bei aplinkinių vertinimus“, – kalbėjo U. Klingerė.

„Keliant vaiko nuotrauką ar su juo susijusį vaizdo įrašą į socialinius tinklus svarbu atidžiai peržiūrėti nustatymus bei įvertinti, kas galės matyti vaiko atvaizdą, ar bus galimybė juo dalintis kitiems žmonėms. Jeigu vaikas geba išreikšti savo nuomonę, visuomet svarbu paklausti, ar jis norėtų, kad jo atvaizdas būtų viešinamas, o tais atvejais, kai vaiko ir tėvų nuomonės nesutampa, turėtų būti atliepiami vaiko interesai“, – pažymėjo vaiko teisių atstovė.

Kilus klausimams, žmonės kviečiami pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.

Ragina tėvus susimąstyti

Primename, kad šią savaitę portalo kauno.diena.lt skaitytoja Klaudija pasidalijo keliomis nuotraukomis iš Vienybės aikštės. Nuotraukose matyti, kaip nuogi vaikai taškosi čia įrengtame fontane, o tėvai juos skatina ir toliau turkštis vandenyje. Negana to, tokios vaikų maudynės dažnai įamžinamos ir telefonais.

„Vienybės aikštėje esančiuose viešuose fontanuose ir vandens dekoracijose nuogi pliuškenasi, plaukioja vaikai, o tėvai stovi šalia ir fotografuoja, filmuoja, juokiasi. Jiems smagu. Bet gi tai ne paplūdimys, ne laikas ir ne vieta! Pilna Kaune vietų užsiimti vandens pramogoms“, – dėstė sunerimusi pilietė Klaudija.

Moteris stebėjosi, kad tėvai savo mažamečiams vaikams leidžia viešoje vietoje maudytis nuogiems arba su vos pridengtu užpakaliuku. Pasak Klaudijos, vaikai patys negali nuspręsti, ar nuogumas tokioje vietoje tinkamas, todėl tėvai turėtų prisiimti atsakomybę ir užtikrinti mažamečių gerovę.

„Supermamytėms ir tėveliams reikia susimąstyti, ką ir kiek leidžia savo atžaloms. Vaikų saugumas ir visuomenės elgesio normos yra svarbios. Manau, kad prasminga tėvus šviesti ir skatinti elgtis atsakingai“, – kalbėjo portalo kauno.diena.lt skaitytoja.

Be to, kaunietė atkreipė dėmesį, jog fontanuose maudytis gali būti nesaugu dėl neužtikrinamų higienos normų. „Neaišku, ar tame pačiame vandenyje kartais nesiprausia kokie benamiai ar gyvūnai“, – pridūrė pašnekovė.

Netinka maudynėms

Dėl vaikų maudynių miesto fontanuose miesto atstovai taip pat laikėsi pozicijos, kad fontanai nėra tinkama vieta pliuškentis.

„Fontanai neskirti maudynėms – apie tai praneša prie daugumos jų pastatyti įspėjamieji ženklai. Vandens tyrimai čia neatliekami, kadangi tai – ne maudykla ir ne geriamasis vanduo.

Tiek savivaldybė, tiek „Kauno vandenys“ fontanų priežiūrai naudoja chemines medžiagas, todėl tėveliai neturėtų leisti savo atžaloms juose maudytis ar tuo labiau gerti vandenį“, – komentavo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Jis nurodė, kad miesto fontanai dezinfekuojami natrio hipochorito tirpalu, kuris naikina bakterijas ir kitus mikroorganizmus, naudojami chloro ir pH reguliavimo preparatai. Taip pat algicidai, biocidai ir kitos priemonės nuo putų ir dumblo atsiradimo.

Fontanai neskirti maudynėms – apie tai praneša prie daugumos jų pastatyti įspėjamieji ženklai.

„Džiaugiamės matydami krykštaujančius vaikus Vienybės aikštėje ar ant Kauko laiptų – iš grindinio trykštančiose srovelėse tikrai galima atsivėsinti, tačiau žaisti ar maudytis fontanų baseinų vandenyje – negalima. Tėveliai turėtų rūpintis savo vaikučių sveikata ir įsivertinti, kad miesto fontanas nėra baseinas. Visuomet yra alerginių reakcijų rizika, mažieji gali gurkštelėti vandens su jame esančiomis dezinfekcijos priemonėmis“, – tęsė specialistas.

Be to, A. Pakalniškis atkreipė dėmesį, kad nors maudymasis fontanų mechanizmams pavojaus nekelia, tačiau prižiūrėtojams vis tiek sukelia papildomų išlaidų, nes būna aplaužomi fontanų purkštukai, grotelės ar kiti apdailos elementai. Dėl maudynių tenka dažniau valdyti fontanus ir jų filtrus.

Skaitytojos nuotr.

Ragina rinktis paplūdimius

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas ragino tėvelius maudynėms rinktis oficialius paplūdimius, kuriuose nuolat atliekami vandens kokybės tyrimai, budi gelbėtojai. Be to, karštomis dienomis net dvejose Kauno vietose veikia vandens dulksnos fontanėliai, įrengtos lauko gertuvės.

„Fontanai skirti grožėjimuisi, o ne maudynėms. Atsivėsinti norintys kauniečiai kviečiami vykti į lengvai pasiekiamus miesto paplūdimius prie Kauno marių, Lampėdžio ežero ar Panemunėje prie Nemuno. Taip pat atsigaivinti galima po Laisvės alėjoje ir Vilniaus gatvėje veikiančiomis dulksnos sistemomis. Karštomis dienomis gaivina ir viešosiose vietose esančios vandens stotelės“, – nurodė A. Pakalniškis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darius German

Darius German portretas
nesuprantu Palangoje budami vaikais maudemes nuogi o dabar net savo vaiko nuogo negali matyti arba buti nuogas vonioje , kas per absurdas , ant ties viskas susexinta kad toleau nera kur , paziurejai i moteri tai jau iskrypelis , palietei jau prievartautojas , turi vaikystes nuogo savo nuotrauka jau pedofilas , isvis dagar tureti vaiku neimanoma del paranojos visvien vaikai bus LR vyriausybes ir pedofilu kunniga nuosavybe , Seime juos galima dulkint baznycioje galima o stai auginti ir aukleti yra nusikaltimas , kur LOGIKA ??? 11 metu vaikas pastojo tai tevas budamas vaikas yra pedofilas !!! bet nebaudziamas del amziaus !!! bandai sudrausminti vaika tai jau zudikas !!!

nuomonė

nuomonė portretas
Lampėdžių karjere įrengti vaikams skirtą saugią maudynių vietą

Hm

Hm portretas
Vaikais Lietuvos Barnevetui skundėsi matyt tris šunis ir šešias kates auginančios mergaitės per penkiasdešimt.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių