„Nemuno žiedas“ bando atsikratyti skolų kupros

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vienintelė žiedinė lenktynių trasa Lietuvoje "Nemuno žiedas", paskui kurią velkasi milijoninių skolų šleifas, tikisi išsivaduoti iš slogios praeities. Kauno miesto taryba šiandien nutarė steigti naują viešąją įstaigą "Nacionalinis žiedas".

Kaunas mato naudą

"Lenktynių trasa yra Kauno rajono teritorijoje, bet visokeriopą naudą neša visam regionui, todėl ir nuspręsta steigti bendrą Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių bei Kūno kultūros ir sporto departamento viešąją įstaigą", – patvirtino miesto savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Mindaugas Šivickas.

Anot jo, dabartinė viešoji įstaiga "Nemuno žiedas" yra visiškai pavaldi Kūno kultūros ir sporto departamentui, o vasarą vykusiame trijų suinteresuotų pusių – departamento ir abiejų savivaldybių – vadovų susitikime aiškintasi vienintelės Lietuvoje žiedinės lenktynių trasos perspektyvos ir sudėlioti visi taškai.

"Skolos "Nemuno žiede" velkasi nuo seno. Jų pridarė buvęs vadovas (Eduardas Jakas – aut. pastaba). Kiek žinau, vyksta teisminiai procesai. Dėl to ir steigsime naują viešąją įstaigą, kad būtų galima toliau dirbti", – užsiminė M.Šivickas.

Labiausiai iniciatyvą steigti naują darinį rodė dabartinis "Nemuno žiedo" vadovas Arūnas Samochinas, kuriam ketinama patikėti ir naujosios įstaigos "Nacionalinis žiedas" vairą. Tiesa, kol kas tik laikinai – ne ilgiau kaip vieniems metams, kol konkurso  bus išrinktas naujas vadovas.

"Manome, kad perspektyvą šis objektas tikrai turi – jau yra parengta galimybių studija, užmegzti preliminarūs kontaktai užsienyje, bus siekiama pritraukti ES paramą. Mums ši trasa neabejotinai neša pridėtinę vertę, nes jeigu ten vyksta renginys, žmonės gyvena Kaune, maitinasi Kauno kavinėse", – pastebėjo M.Šivickas.

Kauno miesto savivaldybė neketina prisiimti finansinių įsipareigojimų naujoje viešojoje įstaigoje, o jos indėlis bus tik simbolinis – 1 euras.

Pinigų neprašys?

"Kadangi senoji įstaiga slegiama didžiulių finansinių įsipareigojimų, jai yra skelbiamas bankrotas. Kai viena įstaiga bankrutuoja, natūralu, kad turi atsirasti kita, kuri turės panaudos teisę valdyti šitą 74 hektarų sklypą, nes ta trasa negali niekur dingti, ji tikrai yra reikalinga Lietuvai", – įsitikinęs dabartinis "Nemuno žiedo" direktorius A.Samochinas.

Jis tikisi, kad pavyks suvienyti miesto ir rajono savivaldybių jėgas ir įsteigti naują viešąją įstaigą. "Ir miestui, ir rajonui trasos nauda yra akivaizdi. Esame numatę tris pagrindines plėtros kryptis: sporto veikla, socialinė veikla ir turizmas. Visos šios kryptys naudingos ir Vyriausybei, ir abiem savivaldybėms", – aiškino A.Samochinas.

Anot jo, socialinė kryptis įgyvendinama jau dabar ir yra orientuota į sezoniškumą – veikla vyksta žiemą ir vasarą. "Pernai rengėme vairavimo mokymus "Žiemos vairavimo aikštelė", kai kiekvienas norintysis galėdavo atvažiuoti pas mus, išklausyti teorines paskaitas ir gauti profesionalių instruktorių – Vytauto Švedo, Audriaus Gelžinio, Roberto Kupčiko patarimų, kaip saugiai suvaldyti automobilį ant slidžios kelio dangos", – pasakojo lenktynių trasos vadovas. Anot jo, bet kokie automobilio bandymai slidžiose miesto gatvėse ar prekybos centrų aikštelėse yra draudžiami, o jaunimas nori išsilieti, tad uždaroje lenktynių trasoje siūloma daryti tai saugiai ir patariant profesionalams.

A.Samochinas pasidžiaugė, kad vasarą sėkmingai pavyko įgyvendinti dar vieną socialinį projektą. "Nelegalių traukos lenktynių organizatorius įtikinome ir iš Taikos prospekto mieste priviliojome į saugią mūsų lenktynių trasą. Dabar šios lenktynės miesto gatvėse nebevyksta", – pasakojo "Nemuno žiedo" vadovas.

Prakalbus apie finansinius poreikius lenktynių trasai modernizuoti ir ateities projektams, A.Samochinas taip pat neslėpė optimizmo. "Vadovauju "Nemuno žiedui" 4,5 metų ir visą tą laiką iš veiklos bei renginių užsidirbame ir dirbame pelningai. Dotacijų iš biudžeto eilučių veiklai mes tikrai neprašysime. Vienintelis dalykas – investicijos į infrastruktūrą", – pastebėjo direktorius ir sakė, jog galimi finansavimo šaltiniai jau yra numatyti: tai ir ES struktūriniai fondai, be jokios abejonės, ir privatus kapitalas. Anot A.Samochino, jau pasirašytas ketinimų protokolas su viena Austrijos bendrove, kuri stato vairavimo mokymo centrus ir yra pasiryžusi investuoti į tokį centrą šalia Kauno. Dėl investicijų deramasi ir su didele Latvijos bendrove.

Nesulaukia kaltinamojo

A.Samochinas neslepia, kad svarbiausias dalykas dabar – nusikratyti pirmtako sukauptos milijoninės skolų naštos. "Su buvusiu vadovu teismai vyksta jau daug metų. Mano nuomone, tai yra akivaizdus vilkinimas", – pareiškė "Nemuno žiedo" direktorius.

Kauno apygardos teismas niekaip negali pradėti nagrinėti baudžiamosios bylos, kurioje buvęs "Nemuno žiedo" direktorius E.Jakas kaltinamas tuo, kad, būdamas Kūno kultūros ir sporto departamento įsteigtos įmonės vadovu bei turėdamas tikslą įgyti valstybės biudžeto lėšų sukčiaujant PVM apskaičiavimo ir sumokėjimo srityje, veikdamas su kitų įmonių vadovais, klastojo PVM sąskaitas faktūras, apgaulingai tvarkė apskaitą ir taip pasisavino svetimą turtą.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis, E.Jakas savo veiksmais "Nemuno žiedui" padarė daugiau nei 3 mln. eurų dydžio žalos. Viešoji įstaiga E.Jakui yra pateikusi civilinį ieškinį.

Prokurorų surinkta medžiaga Kauno apygardos teismui perduota šį pavasarį. Tačiau dėl E.Jako ligos, kai šis negalėjo dalyvauti posėdžiuose, ji iki šiol nepradėta nagrinėti iš esmės.

"Su minėtu ponu gyvename viename mieste, ne kartą jį sutikau. Kartą tai netgi buvo ta pati diena, kai vyko teismo posėdis. Jis sėdėjo Senamiestyje ir gurkšnojo kavą. Man keista, kaip žmogus negali ateiti į teismą, bet tuo pačiu metu gali būti mieste, atrodyti sveikas ir žvalus. Tačiau tai sprendžia teisėsauga", – įžvelgė A.Samochinas.

Anot jo, kaltinamasis turi pasisamdęs gerų advokatų, kurie puikiai dirba savo darbą. "Buvo siūlyta E.Jaką atvesdinti į teismą, bet advokatai kategoriškai atsisakė tai daryti, motyvuodami, kad jis yra labai silpnos sveikatos", – šyptelėjo dabartinis "Nemuno žiedo" direktorius.

Praeitis – nemaloni tema

Pats E.Jakas apie savo veiklą šioje įstaigoje kalbėti nepanoro. "Aš nelabai kalbus, klinikose esu, nenoriu nervintis", – ramiu balsu dėstė kaltinamasis, buvęs "Nemuno žiedo" direktorius .

Paklaustas apie kaltinimus, kad padaręs žalą "Nemuno žiedui", E.Jakas jų kategoriškai kratėsi. "Penkeri metai manęs nėra, ten kitas vadovas dirba. Šiais laikais prirašyti ir prikalbėti gali ką nori, o atsakomybės niekas neprisiima", – dėjosi esąs nekaltas buvęs "Nemuno žiedo" vadovas.

Priminus, kad teismas jo nesulaukia posėdžiuose, E.Jako telefonas išsijungė. Vėliau jis pats paskambino į redakciją, tikino nenorįs kalbėtis telefonu ir siūlė susitikti, tačiau atvykti į redakciją atsisakė.

Įstrigę planai

Kauno rajone, Gaižėnėlių kaime šalia Kačerginės įsikūręs "Nemuno žiedas" – vienintelė Lietuvoje automobilių bei žiedinių lenktynių trasa, įrengta 1961 m. ir besidriekianti 3350 metrų.

Bendras komplekso plotas užima 74 hektarus.

1976 m. atidaryta nauja trasa, sukurta specialiai greičio varžyboms. 1987 m. įvykdyta antroji projekto darbų stadija: suprojektuotas atskiras žiedas su trimis ratais, kiekviename iš jų buvo galima rengti atskiras lenktynes. Didžiojo rato ilgis – 6,99 km, antrojo – 3,42 km ir trečiojo – 3,27 km. Projekte taip pat buvo numatyti technologiniai keliai pagalbiniam transportui, 1316 m ilgio autodromas trasos viduje, spidvėjaus (šlako bei ledo) takai, motociklų lenktynėms skirtas 400 m ilgio žiedas, kartingams skirta 577 – 1225 m trasa, motobolo aikštė

Pradėjus byrėti tarybinei santvarkai, daugelis darbų liko nebaigti, o galiausiai buvo nutrauktas ir finansavimas.

2003 m. buvo imtasi trasos rekonstrukcijos, kurios metu paklota ir iki 12 m išplatinta nauja danga ruože "ties Ąžuolu", įrengti specialūs betoniniai borteliai, metaliniai trasos atitvarai.

Šiuo metu eksploatuojamas trumpiausias, 3,3 km ilgio, visiems gerai pažįstamas "Nemuno žiedas".

Kasmet "Nemuno žiede" vyksta apie 70–80 renginių: automobilių, motociklų bei dviračių treniruotės, varžybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

baisu

baisu portretas
ar Kaunui ateina juodi laikai ?

to aldute

to aldute portretas
kazka cia nusisnekat, vasara nerasit nei vieno savaitgalio kad butu laisvas. nerasit ir darbo dienu vakarais. nebent ryte ar diena. imkit masina, moca, dvirati ir draskykites i sveikata. o savaitgaliais daznai buna renginiai kuriems jokiu reklamu nereik. informacija visada yra nemuno ziedo puslapyje, galit issinuomot laiko matavimo iranga ir kt. dalyku jei reik. informacija (kalendorius) buvo ir pries 5-is metus. jokiu problemu rezervuot sau laika jei tuo metu trasa laisva. ne viena syk vazinejom

aldute

aldute portretas
labai mazai tam ziede kas vyksta,tai koki pelna gali atnesti? Mano sunus buvo atvaziaves is uzsienio,tai galvoju gal butu kokia sportine masina isnuomoti ,kad pralektu ,tai nieko . tuscia vidury vasaros ,kaip dykynej. o buvom ne sestadieni.Informacijos ner jokios .Koks pelnas bus jei nera reklamos ,nera jokio pasiulymo? o norinciu tikrai atsirastu pasivazineti. Reikia tikrai gero verslininko,kuris verstusi per galva ir atgaivintu ta Nemuno zieda.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių