Muziejų užliejo žolynais nešini lankytojai

Tradicinė Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų šventė skirta padėkoti už jau sulauktą ir dar tik būsimą šiųmetį derlių, pasidžiaugti stebuklu.

Tad šią dieną į Rumšiškėse esantį Lietuvių liaudies buities muziejų nemažai žmonių ir atvijo noras smagiai praleisti laisvadienį, atsipalaiduoti nuo miesto triukšmo ir su artimaisiais, draugais saulėtą popietę praleisti gamtos ir senųjų papročių apsuptyje.

Muziejuje jau nuo ryto buvo komponuojamos ir rišamos puokštės. Jose pagal senovinius papročius žolynams kompaniją palaikė darželio gėlės, kviečių, avižų varpos, net daržovės.

Nemažai šventės dalyvių puokštelėmis pasirūpino dar namuose, kiti puokštes rinkosi muziejuje. Tą padaryti stengėsi suskubti iki pietų, kol dar neprasidėjo Šv. Mišios, kurių metu buvo šventinamos ir turimos puokštės, ir atsivežti krepšeliai daržovių.

„Kad žmonėms ir gyvuliams būtų vaistas ir Dievo globos laidas“, – meldėsi ir prašė kunigas muziejaus teritorijoje esančioje išskirtinėje Račkiškės koplyčioje. Šie aštuonkampiai maldos namai pastatyti dar XVIII a. ir į muziejų perkelti iš Švenčionių rajono.

Po susikaupimo valandėlės šurmulys muziejuje vis didėjo. Kvepiantys spalvingi įvairiaformiai žolynai, muzikantų ansambliai, judrūs žaidimai įtraukė ir mažus, ir didelius. Netrūko ir patarimų bei pamokymų.

„Imkite obuolį, gražiai sutarsite. Išsirinkite kelis grūdelius – į piniginę, kad ji visada būtų pilna“, – siūlė ir skalsaus gyvenimo lankytojams linkėjo muziejininkės.

„Grūdai – tai viskas. Ir duona, ir valgis, ir sveikata. Jeigu turėsi grūdų, bus ir pinigų“, – aiškino vyr. muziejininkė Rasa Žumbakienė.

Tad Žolinės šventė aktuali ne tik ūkininkams, sodininkams. Juk nuo jų derliaus priklauso ir visos šalies gerbūvis.

„Žolinė kartu – ir giminės susitelkimo šventė. Vienas papročių – visiems dalytis obuoliu. Kiek žmonių, į tiek dalių reikia jį perpjauti ir pasidalyti“, – pasakojo R.Žumbakienė. Giminės, artimųjų susibėgimo, bendravimo svarba neišblėsusi iki šių laikų.

Žolynai dėmesio nusipelno dėl jų naudos organizmui, o darželio gėlės – dėl skleidžiamo aromato ir grožio, ir jos yra neabejotinas džiugesio sinonimas. Tokiu metu džiaugiamasi geru oru ir derliumi.

Be to, gėlės yra svarbus Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų šventės simbolis, nes atidarius jos karstą vietoje kūno rasta daug gėlių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kada Muziejuje atsiras Pagonių alka?

Rita ir Vitalija

Rita ir Vitalija portretas
Puiki šventė. Pabuvojom. Ačiū organizatoriams ir Muziejaus entuiastams.

Sudeginti tiltai

Sudeginti tiltai  portretas
Laime kad dar situos normalius zmones ileido i Rumsiskes. O tai panasu, kad jau Rumsiskes yra kitiems zmonems. Tiems kur ugnim paleidzia viska
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių