Minint Organų donorystės ir transplantacijos dieną Kauno rotušė nušvito žalia spalva

Spalio 9-ąją visame pasaulyje renginiais ir akcijomis minint Organų donorystės ir transplantacijos dieną, Kauno rotušėje uždegta žalia šviesa gyvenimui.

Šeštadienį prie akcijos, primenančios organų donorystės misiją, prisijungė ne vienas Lietuvos miestas ir miestelis žalia spalva užliejęs aikštes, pastatus ir kitus gyventojams svarbius, gerai matomus objektus.

Siekdamas atkreipti miestiečių dėmesį į organų donorystės prasmę, kaip ir praėjusiais metais, Kaunas žaliai nuspalvino Rotušę.

„Ką manau apie donorystę? Žinau, kad tai gyvybiškai svarbu, tačiau ar išdrįsčiau mirties akivaizdoje iš savo artimo paimti širdį, kepenis ar rageną? Nežinau“, – prie akcijos prisijungusi kaunietė Rita tikino suprantanti donorystės prasmę, bet niekaip negalinti prisijaukinti minties apie dalijamą artimo žmogaus kūną. Artimo, bet ne savo.

„Tikrai taip, save dalinti paprasčiau. Čia kaip su dovanomis – duodama jas kitiems, jaučiuosi kur kas geriau nei gaudama, – paklausta, ar nesvarsto galimybės užpildyti anketos donoro kortelei gauti, jauna moteris tikino ne kartą apie tai galvojusi, tačiau taip pat pritrūkusi drąsos. – Galbūt ši diena bus tas atspirties taškas, kai nuspręsiu žengti žingsnį.“

Laimučio Brundzos nuotr.

Tam, kad donorystė įvyktų, pirmiausia reikalingas mirusiojo šeimos sutikimas aukai. Statistika liudija, kad dauguma lietuvių pritaria donorystei, tačiau netekties valandą sunkiai priima sprendimą. Todėl labai svarbu ne tik galvoti apie donorystę, bet ir apie ją kalbėti su artimaisiais – žinant žmogaus nuomonę, lemiamą akimirką sprendimo priėmimas tampa kur kas lengvesniu.

Šiuo metu organų laukia 582 sergančių žmonių. Tarp jų – 13 vaikų. Šiais metais Lietuvos ligoninėse buvo registruoti 87 potencialūs donorai, tačiau 22 atvejais artimieji nesutiko paaukoti organų donorystei. Kitais atvejais atsirado medicininių kontraindikacijų, reiškia, donorų, kurių organai buvo panaudoti transplantacijai ir taip dovanojo viltį kitiems, šiais metais buvo 41. Skaičiuojama, kad vienas organų donoras gali išgelbėti net iki 7 sergančiųjų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių