Meilė Tėvynei ir laisvė būti savimi (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Priemonės ir kelias – skirtingi, tačiau tikslas – tas pats. Garsinti, ugdyti, padėti suprasti, susivokti.

06. Jurga NAVIKIENĖ – Kauno technologijos universiteto inžinerijos licėjaus etikos mokytoja ir Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo 2-osios rinktinės šaulė, tiek darbe, tiek laisvalaikiu atiduodanti visą save, kad jaunoji karta užaugtų tikrais Lietuvos piliečiais. Jauniesiems šauliams veda užsiėmimus, savo šeimos sodyboje organizuoja jiems stovyklas, kad turiningai leistų laiką, mokytųsi šauliškų dalykų ir pilietiškumo.

„Etikos mokslas – ne formulės, o daug kūrybinės laisvės; nesijaučiu stumiama į nepatogius rėmus“, – sakė J.Navikienė. Jai imponuoja ir tai, kad, kalbant apie žmonių santykius su visuomene, galima geriau pažinti save, taip pat ir savo mokinius. Šio dalyko specifika leidžia atidžiau stebėti, kaip vaikai mąsto, kaip jie keičiasi, bręsta kaip kūrybingos asmenybės.

Tai profesija, kuri padedi užaugti žmogui, mūsų šalies piliečiui. Pusiau rimtai, pusiau juokais J.Navikienė mokiniams primena, kad etika – pati svarbiausia pamoka. Tai pamoka apie gėrio filosofiją, moralės taisykles, vertybes, tradicijas, kaip jas priimti, kaip susikurti savo vertybinį stuburą, kaip tapti atsakingam už save ir kitus, galimybė pasitikrinti savo tiesas, kurias atsineša iš šeimų, iš vaikystės, iš visuomenės, galimybė susipažinti su kitomis tiesomis ir išsirinkti, kas jiems labiausiai tinka.

„Ko neišmoksite pamokose, to išmoksite gyvenime, tik kaina bus didesnė“, – dažnai juokauja su mokiniais kaunietė ir priduria, kad vienas jos uždavinių – ne tik ko nors išmokyti, bet ir pačiai pasimokyti iš savo ugdytinių.

Ko neišmoksite pamokose, to išmoksite gyvenime, tik kaina bus didesnė.

Dabartiniai vaikai ją labiausiai žavi savo laisve kalbėti, siekiu būti savimi. „Mes, vyresnieji, dažnai nepasakytume tam tikrų dalykų, taip pat ir gerų. Esame labiau sukaustyti. Aišku, laisvė kalbėti yra didžiulis iššūkis. Turi priimti šią laisvę, bet reikia ir susitarti dėl tam tikrų ribų, saugančių kito orumą, laisvę ir tiesą. Sveikintina turėti savo nuomonę, bet svarbu nepamiršti, kad kiti irgi turi savo nuomonę ir turi teisę ją išsakyti. Dažnai sunku nuspręsti, kurioje pusėje slypi tiesa. Išklausykime kitus, diskutuokime, nepulkime smerkti. Galbūt šiandien esame teisūs, bet galbūt mūsų požiūris yra toks tik todėl, kad esame iki kitokio žinojimo neužaugę. Yra klausimų, kuriuos keliame, nes jau subrendome kaip visuomenė, o kai kuriais klausimais diskutuoti dar per anksti“, – samprotavo J.Navikienė.

Apie šaulystę ji susimąstė po Ukrainos įvykių. Norėjo kažko imtis, bet nežinojo, kuo galėtų prisidėti, būti naudinga savo šalies gynybai. Į Šaulių sąjungą iš pradžių patraukė abu su vyru, vėliau į šią veiklą įsitraukė ir du vyresnieji šeimos vaikai, o trečias, mažėlis, dar tik namuose žaidžia šauliuko žaidimus.

Viskas išsirutuliojo į tai, kad ji ėmė globoti jaunuosius šaulius. Rengia jiems stovyklas, kuriose formuojami vaikų komandiniai įgūdžiai. „Labai noriu, kad jie taptų vieni kitais pasitikinčiu būriu, kad savo šalį mylėtų besąlygiškai. Ar patinka valdžia, ar ne, lengva ar sunku, meilė Tėvynei turi būti be jokių sąlygų. Visoms kitoms visuomenės problemoms spręsti yra skirti demokratiniai mechanizmai“, – kalbėjo pedagogė ir šaulė.

20. Žygimantė Elena JAKŠTAITĖ – aktorė, šokėja, už pagrindinį vaidmenį filme „Bėgikė“ (rež. Andrius Blaževičius) Europos kino žiuri 2021 m. įvertinta kaip viena perspektyviausių Europos aktorių, išrinkta į kylančių Europos kino žvaigždžių dešimtuką.

Kinas, teatras – tai ir pramoga, ir šviečiamoji, saviugdos priemonė. Filmus, spektaklius žiūrime, nes jie mums patinka, bet jie pasitarnauja ir ieškant atsakymų, išeities, kai sunku susivokti savo viduje. Kasdienybė, rodoma filmuose, labai dažnai įkvėpta realių žmonių gyvenimų. Žiūrovai gali atpažinti savo patirtis, susitapatinti ir pajausti, kad ne jie vieni patiria sunkių išgyvenimų.

„Atlikdama savo pirmąjį pagrindinį vaidmenį kine, Žygimantė Elena atsiskleidė tarsi gamtos jėga, kupina aistros ir nenugludintos energijos, – ji tarsi prasiveržia ir už ekrano ribų. Nepaprastai savimi pasitikėdama, ji aiškiai, drąsiai ir neatidėliotinai pastatė viską, ką turi, ant kortos, ir sukūrė paveikų vaidmenį, įsimintiną pasirodymą“, – pagyrų Ž.E.Jakštaitei negailėjo kino industrijos profesionalų žiūri.

Sužavėdama kino profesionalus, atkreipdama žiūrovų dėmesį į savo vaidmenį, Ž.E.Jakštaitė jų dėmesį atkreipė ir į Lietuvą. „Aktorystė man – lyg priemonė tyrinėti aplinką ir patirti gyvenimą. Daug dalykų telpa į aktorystę. Tai ir senų laikų, ir mūsų dienų literatūra, ir asmeninės patirtys, kurios neišvengiamai atsispindi vaidmenyse, bendravimas su žmonėmis, buvimas kolektyve, nuolatinės pastangos prisitaikyti ir būti gera detale bendrame paveiksle“, – pasakojo aktorė.

Aktorystė susijusi ir su nepastovumu. Sudėtinga numatyti, ką veiksi, kur būsi po pusmečio ar kitąmet.

Didžiuojuosi savo šalimi, stengiuosi garsinti savo šalį, kuri taip sunkiai turėjo kovoti už savo teisę būti, už tai, kad šiandien galiu laisvai siekti savo svajonių.

Ji itin brangina vienybės jausmą, bendrystę. „Kaunas turtingas stiprių moterų, kurios kasdien tyliai daro didelius darbus dėl savo vaikų, savo artimųjų. Šiais neramiais laikais labai norisi jausti mūsų, kaip žmonių,  kurie dalijasi vienu miestu, vienu laiku, bendrumą, artumą“, – sakė Ž.E.Jakštaitė.

Tai, kad ji išrinkta „Europian Shooting Star 2021“, oficialiai buvo paskelbta prieš metus, sausio 12 d. “Kitą dieną išaušo Sausio 13-oji, suėjo 30 metų nuo dienos, kuri lėmė, kad gimiau laisvoje šalyje. Didžiuojuosi savo šalimi, stengiuosi garsinti savo šalį, kuri taip sunkiai turėjo kovoti už savo teisę būti, už tai, kad šiandien galiu laisvai siekti savo svajonių. Man tai labai brangu, suprantu to vertę“, – kalbėjo mergina.

Brangiausia Kauno vieta jai – Aleksotas, nes čia gimė, užaugo, čia prabėgo laimingiausios vaikystės dienos, čia patyrė didžiausią savo močiutės meilę ir globą.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio iškirpkite ir užpildykite kuponą / kuponus ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas,

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas.

! Jeigu turite galimybę, dienraščio iškarpas į redakciją prašom siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu „MKN XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1,00 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portalo rubrikoje „Metų kaunietė“ kauno.diena.lt/mk. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Etapas group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, partneriams „Clinic DPC“, „East Island SPA“, „Centro kredito unijai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
2022m.kaunietė-Jurga Navikienė

Rasa

Rasa portretas
Kokios abi šaunuolės! Palaikom!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių