Mažyliai nelaukia: šiąnakt greitosios medikams gimdymą vėl teko priimti pacientės namuose

„Pakankamai retai, tačiau vis dėlto greitosios medicinos pagalbos brigados ne visuomet vyksta į nelaimingus įvykius“, – šios nakties istorija džiaugėsi Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties atstovai. Jos dispečerinė aptarnauja trečdalį Lietuvos.

Šiąnakt 1520 ir 1517 brigadų komandos  pacientės namuose priėmė gimdymą. 3 val. 15 min. gimė „budri ir graži mergaitė“.

Naujagimė ir mama pervežtos į gydymo įstaigą. „Džiaugiamės, sveikiname ir linkime stiprybės!“ – linkėjo GMP atstovai.

Į šį iškvietimą Kaune su kolegomis atvykusi skubios medicinos pagalbos slaugos specialistė Gitana pasakojo, kad jai, 25 metus dirbančiai Šakių ir metai Kauno greitosios pagalbos stotyje, tai buvo pirmas gimdymas, kurį taip teko priimti.

„Atvažiavę į iškvietimą esame radę jau pagimdžiusių moterų“, – pasakojo šakiškė.

Nebuvo laiko blaškytis, nauja gyvybė į pasaulį beldėsi.

Šios nakties kvietimas buvo eilinis kvietimas gimdyvę nuvežti į ligoninę. „Pradžiai buvo mintis, kad tiesiog teks nuvežti. Atvykę pamatėme, kad vykti nebereikės, kad jai reikės gimdyti vietoje“, – kalbėjo medikė, į iškvietimą atvykusi dviese su kolega, vėliau atvyko iškviestas dar trijų medikų pastiprinimas.

Gimdyvė namuose buvo su vyru. Jis žmonai padėjo emociškai.

Kodėl šeima anksčiau nekvietė medikų? „Tai buvo antras jos gimdymas. Pirmas užtruko labai ilgai, todėl šįkart nusprendė nesiskubinti. Bet pasirodo, kad šitas gimdymas labai trumpas – mums atvykus mažylė gimė per geras dešimt minučių“, – sakė Gitana.     

Anot medikės, gimdymas buvo sklandus, visi buvo susikaupę. „Kai atvykom, nuraminom ir ėmėmės darbo. Nebuvo laiko blaškytis, nauja gyvybė į pasaulį beldėsi. Vyras išvis jau buvo susitaikęs, kad viskas vyks namie“, – dėstė Gitana.

Pridūrė, kad naujagimės svoris – normalus, tikriausiai apie tris kilogramus. „Išnešiota, sveika, žvali graži mergytė. Žinot, namie neturėjome galimybės pasverti“, – pasakojo pašnekovė.

Laiminga mama, vėliau rankose laikydama kūdikį, apgailestavo, kad nespėjo į gydymo įstaigą. „Svarbu, kad viskas laimingai baigėsi“, – konstatavo Gitana.

Mamą su mergyte į ligoninę apžiūrai išsivežė pirmajam ekipažui į pagalbą atvažiavusi Kauno klasterinė brigada.

Balandį gimimo stebuklo liudininkais tapo Kauno rajono GMP medikai, nors vyko kaip į eilinį iškvietimą dėl pilvo skausmo.

Atskubėję į namus rado moterį, kuri pasakė, kad ką tik nubėgo vandenys ir panašu, kad prasidėjo sąrėmiai. „Pasakė, kad tai ketvirtas gimdymas ir eiga būna gana greita“, – po visko jau portalui kauno.diena.lt pasakojo Kauno rajono GMPS medikas Mantas Giedraitis.

Įvertinus situaciją nuspręsta kviesti pastiprinimą. Gimdyti teks namuose, nes iki ligoninės moteris nebūtų spėjusi. Tuomet sėkmingai gimė berniukas.

Džiaugiamės, sveikiname ir linkime stiprybės!

Kauno rajono GMP medikai gimdymą namuose priėmė ir šių metų sausio 1-ąją. „Žaibiškai susidėliojome taktiką ir dirbome. Į pagalbą mums atskubėjo kolegos iš Sitkūnų pastotės – Jolanta su Juozu. O rankų tokiose situacijose visada reikia. Gimė graži mergytė. Ji saugiai su mama nuvežta į ligoninę. Laimingi mūsų veidai, nesuvaidintos emocijos. Labai myliu savo darbą. O šis kūdikėlis – jau šeštas mano karjeroje“, – džiaugėsi medikė Jūratė.

Su gimdymu susiję iškvietimai visuomet sukelia daugiau įtampos nei kiti, ne tik dėl gimimo stebuklo. Gimdymo eiga gali labai greitai pasikeisti, todėl gimdymas namuose, greitosios automobilyje yra jau savaime rizikingas.

Medikai primena, kad ligoninėje yra specialios įrangos, kurios gali prireikti gaivinant tiek gimdyvę, tiek naujagimį. Be to, ligoninėse dirba daugybė specialistų, todėl didesnė tikimybė, kad gimdymas ligoninėje, jeigu kiltų komplikacijų, baigsis laimingai ir pavyks išgelbėti mamos, naujagimio gyvybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svarbu

Svarbu portretas
viskas laimingai . Džiaukitės,aukit,viskas praėjo sėkmingai. Sveikinimai!

Edas

Edas portretas
Labai džiugi žinia. Ačiū visai brigadai, o mamytei ir mažajai sveikatos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių