Lietuva prieglobsčiu nuo karo tapo ir garsiojo „Laisvės kario“ bendraautoriaus šeimai

Tarp Ukrainos karo pabėgėlių, apsistojusių Lietuvoje, – ir garsiosios „Laisvės kario“ skulptūros vieno autorių ukrainiečio Olesiaus Sydoruko šeima.

Vyras likęs ginti gimtinės, o jo žmona su dukra, atsigyvenusios Vilniuje, ketvirtadienį lankėsi Kaune – pagaliau išvydo vyro kūrinį, kurio gimimą stebėjo dirbtuvėse Ukrainoje.

„Šiemet planavome kartu su vyru atvykti į Kauną ir apžiūrėti šią skulptūrą“, – atsiduso Olena Sydoruk.

Deja, jai su dukra Sofia tą tenka daryti vienoms, tiesa, Lietuvoje joms padeda „Vyčio paramos fondo“ vicepirmininkas Vilius Kavaliauskas.

„Čia labai graži vieta. Labai patinka. Šį darbą mačiau tik dirbtuvėse ir po to jau fotografijose iš Kauno. Gyvai čia viskas atrodo dar geriau“, – kalbėjo O. Sydoruk. Dukra Sofia pritarė: „Ideali vieta“.

O. Sidoruk ir Sofia/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pasakojo, kad vyras, kuris tapo savanoriu gynėju, prašė atsiųsti jų nuotraukas prie skulptūros. Tą ir padarys. „Aišku, klaus ir mūsų nuomonės, kaip mums atrodo. Jo darbus visada aptariame. Ir kai dirbtuvėse vyksta procesas, ir po atidarymo“, – teigė O. Sydoruk.

„Laisvės kario“ autoriai yra skulptoriai Arūnas Sakalauskas ir ukrainiečiai Borisas Krylovas bei O. Sydorukas. Ši trijulė sukūrė ir Klaipėdoje iškilusį trejų metrų bronzinis paminklą tautos šviesuoliui filosofui Vydūnui.

Gyvai čia viskas atrodo dar geriau.

Prieš dvejus metus Pasvalyje atidengtas paminklas-skulptūra vienam iš populiariausių Atgimimo laikotarpio poetų – Bernardui Brazdžioniui. Be O.Sydoruko jo bendraautoriai yra ir fotomenininkas, grafikas Rimantas Dichavičius bei B. Krylovas. Pastaroji trijulė yra ir paminklo Lietuvos didžiajam kunigaikščiui ir Lenkijos karaliui Žygimantui Augustui. Šio paminklo kopija – bronzinis Žygimanto Augusto biustas padovanotas Valdovų rūmams.

Asmeninio archyvo nuotr.

Ukrainoje O. Sydoruko darbų – daugybė.

Platesnį pokalbį su O. Sydoruk apie situaciją Ukrainoje, joje likusį sutuoktinį ir tolimesnius šeimos planus skaitykite šeštadienio „Kauno dienos“ numeryje.


Šiame straipsnyje: Laisvės karysskulptūraVytisOlesius SydorukasOlena Sydorukkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių