Lankė ir įamžino pakaunės piliakalnius

  • Teksto dydis:

Piliakalniai, prie jų esančios gyvenvietės, šventvietės, kapinynai ir pilkapiai. Šie baltų kultūros ir ankstyvosios Lietuvos valstybės simboliai atsidūrė dėmesio centre Europos paveldo dienų šventėje Kauno rajono viešojoje bibliotekoje.

Renginyje apdovanoti fotografijų konkurso laureatai, pristatyta dailininko Jono Lukšės autorinė paroda "Lietuvos piliakalnių piešiniai". Fotografijų konkursu "Piliakalniai – mūsų krašto identiteto dalis" siekta paskatinti Kauno rajono bendruomenę aktyviai lankyti piliakalnius, juos įamžinti nuotraukose. Konkursui pateiktos nuotraukos iš pakaunės piliakalniuose vykusių renginių, vasaros skaitymų, šeimos susibūrimų. Vaikai, lydimi mokytojų ar bibliotekininkų, piliakalnius lankė dviračiais, ten klausėsi pasakojamų legendų ir istorijų. Nuotraukose įamžinta Kauno rajono logopedų specialiųjų pedagogų ir Kauno rajono švietimo centro pedagoginės psichologinės tarnybos organizuota iniciatyva ant Piepalių piliakalnio "Apjuoskime piliakalnį mokinių rankomis", Rasos šventė ant Altoniškių piliakalnio, Vilkijos gimnazijos vaikų dienos centro moksleivių išvyka į Ringovės piliakalnį, kiti renginiai.

Iš konkursui atsiųstų daugiau kaip 100 piliakalnių nuotraukų, atlikus atranką, sukurta fotografijų paveikslų ant drobės paroda, o konkurso laimėtojams bibliotekos direktorė Irena Stančiauskienė ir fotografijos konkurso vertinimo komisijos pirmininkas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys Raimondas Puišys įteikė prizus. Pagrindinius prizus šiame konkurse laimėjo Roma Kalėdienė už nuotrauką "Piepalių piliakalnis kviečių lauke" ir (moksleivių grupėje iki 14 metų) Martynas Čirkovas už nuotrauką "Altoniškių piliakalnis".

Pristatyti Lietuvos piliakalnius į renginį atvyko architektas, dailininkas, kultūros paveldo žinovas Jonas Lukšė su autorine paroda "Lietuvos piliakalnių piešiniai". Jo reikšmingas indėlis į Lietuvos kultūros vertybių atlasą padeda geriau pažinti, suprasti ir mylėti savo krašto istoriją, džiaugtis esamu kraštovaizdžiu, architektūriniais statiniais. Lietuvoje yra apie 1 000 piliakalnių, 24 iš jų – Kauno rajone. Tyrinėtų piliakalnių skaičius tik nedaug viršija ketvirtį visų žinomų piliakalnių.

Piliakalniams skirtas parodas Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje (Vytauto g. 21, Garliava, Kauno r.) galima lankyti iki spalio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių