Krašto apsaugos ministerija nuo spalio perims P. Plechavičiaus kadetų licėjų

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministerija (KAM) nuo spalio iš savivaldybės bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) perims Kaune esantį Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjų, trečiadienį nusprendė Vyriausybė.

Šiuo metu licėjų lygiomis dalimis valdo Kauno miesto savivaldybė ir Švietimo ministerija.

„Kadetų licėjaus išsaugojimas yra garbės ir valstybinės reikšmės klausimas. Valios priešintis stiprinimas turi būti viena iš prioritetinių sričių ugdymo programose“, – ministerijos išplatintame pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

KAM finansavimą licėjui iki metų pabaigos užtikrins perimdama iš ŠMSM mokymui skirtas lėšas, o nuo 2025-ųjų finansavimas naujajam įstaigos valdytojui, rengiant valstybės biudžetą.

Pasak ministerijos, kasmet mokymo lėšoms kadetų licėjui reikalinga suma yra apie 985 tūkst. eurų, iš jų ūkiui ir neformaliojo vaikų švietimo programoms vykdyti – 800 tūkst. eurų.

Finansų ministerijos dėl projekto pateiktoje išvadoje teigiama, kad licėjui perimti papildomai reikės apie 300 tūkst. eurų.

Pasak ministerijos, šiemet galimybės skirti papildomų biudžeto lėšų licėjaus perėmimui nėra, vėliau finansavimo klausimas galėtų būti nagrinėjamas sudarant ateinančių metų biudžetą.

Anot KAM, nuo 2012 metų P. Plechavičiaus kadetų licėjus yra vienintelė mokymo įstaiga Lietuvoje, savo veiklą grindžianti sausumos kadetų ugdymo samprata, o „licėjaus įgyvendinama kadetų ugdymo programa ypač aktuali krašto apsaugos sistemai“.

Licėjaus perėmimą KAM taip pat grindžia Kauno miesto savivaldybės tarybos 2020-ųjų spalį priimtu sprendimu, kuriuo įstaigą nutarta perduoti valstybės nuosavybėn, tačiau tai padaryta nebuvo.

Mokyklą 2005 metais įsteigė Kauno miesto savivaldybės taryba ir Vidaus reikalų ministerija, iš pradžių P. Plechavičiaus kadetų licėjus vadinosi Jaunojo kario mokykla „Lūšiukai“.

Licėjus organizuoja ugdymą pagal ŠMSM bendrąsias programas, taip pat vykdo teisės, karybos pagrindų, kitas formalųjį švietimą papildančias programas.

Anot KAM, šiuo metu Švietimo ministerijoje sudaryta darbo grupė rengia naują kadetų ugdymo programą.

Kaip BNS anksčiau nurodė kadetų licėjaus direktorius Ričardas Žilaitis, šioje gimnazijos tipo ugdymo įstaigoje mokosi 280 vaikų, 170 jų – iš Kauno miesto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių