Kinų kalba – ateitis, bet retas imasi jos mokytis

Vis dažniau pasigirsta kalbos, kad mūsų ateitis be kinų kalbos taps neįmanoma. Portalas kaunodiena.lt pasidomėjo, ar jaunimas noriai renkasi mokytis šią mūsų visuomenei dar menkai pažįstamą užsienio kalbą.

Vis dažniau pasigirsta kalbos, kad mūsų ateitis be kinų kalbos taps neįmanoma. Portalas kaunodiena.lt pasidomėjo, ar jaunimas noriai renkasi mokytis šią mūsų visuomenei dar menkai pažįstamą užsienio kalbą.

Populiaresnės kitos kalbos

Panaršius interneto platybėse nesunku rasti, kiek Kaune yra įvairiausių kalbų mokyklų, kuriose galima pramokti ne vieną pasaulyje populiarią užsienio kalbą. Tokių mokymo įstaigų yra kelios dešimtys, bet vos kelių iš jų interneto puslapiuose skelbiama, kad pas juos galima mokytis kinų kalbos. Susisiekus su jomis paaiškėjo, kad besidominančiųjų kinų kalba yra vienetai, todėl grupės net neformuojamos.

„Kinų kalbos grupių šiuo metu neorganizuojame, nes nėra susidomėjimo – domisi tik pavieniai žmonės, nors galimybę mokyti šią kalbą turime. Prieš metus kinų kalbos kursai vyko“, – portalui kaunodiena.lt pasakojo kalbų mokykloje AMES Kauno filialo vadybininkė Ugnė Mulevičiūtė.

Vadybininkės nuomone, jaunimą, kuris ryžtasi mokytis kinų kalbų, žavi iššūkiai ir noras save išbandyti, tačiau daugeliui kinų kalbos mokymasis susijęs su darbo paieškomis. Kinų kalbos kursai trunka 72 akademines valandas.

Viešosios įstaigos „Užsienio kalbų mokymo centras“ mokymo projektų vadovė Akvilė Gerulskytė užsiminė, kad retkarčiais sulaukia darbdavių klausimų dėl kinų kalbos kursų.

„Jie domisi galimybe, bet konkrečių planų nebūna. Iš gyventojų irgi nesulaukiame užklausimų dėl šios kalbos mokymų, todėl mūsų centre neorganizuojame kinų kalbos kursų. Mano manymu, daug kas supranta, jog verta mokytis kinų kalbos, tačiau realių veiksmų kol kas nedaro“, – sakė A. Gerulskytė.

Vietoj kinų kalbos gyventojai verčiau renkasi mokytis populiarias užsienio kalbas: anglų, vokiečių, rusų, skandinavų.

Sulaukė studentų antplūdžio

Nors užsienio kalbų mokyklos ir įvairiausi centrai nesulaukia norinčiųjų mokytis kinų kalbos, tačiau Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) negali atsidžiaugti šios kalbos kursų populiarumu. Beje, VDU yra vienintelė aukštoji mokykla Kaune, kurioje studentai gali gilintis į Rytų Azijos kalbas: kinų, japonų ir korėjiečių.

„Kinų kalba VDU yra labai populiari, ir jos populiarumas tik auga. Šį semestrą beveik 100 universiteto studentų mokosi kinų kalbos, iš kurių 65 studentai mokosi jos profesionaliai“, – įspūdingus skaičius vardijo VDU Azijos studijų centro vadovas Aurelijus Zykas.

Šie skaičiai leidžia VDU būti pirmoje vietoje Lietuvoje pagal kinų kalbos besimokančiųjų skaičių. Šioje aukštojoje mokykloje kinų kalbą pradėjo dėstyti prieš 7 metus. „Tuomet vos surinkome 10 studentų, tačiau nuo tada skaičiai auga“, – džiūgavo A. Zykas.

Domėjimąsi Rytų Azijos šalių kalbomis ir kultūromis aiškiai parodo ir stojančiųjų į Rytų Azijos šalių ir kultūrų programą skaičiai. Programa buvo pradėta 2012 m. ir vietoj planuotų 25 studentų VDU sulaukė 60. 2013 m. universitetas priėmė beveik 90 studentų. 

Domina darbas Kinijoje

Anot A. Zyko, studentai dėl skirtingų priežasčių renkasi studijuoti kinų kalbą.

„Pastebėjau tendenciją, kad kinų kalbą studijuoti labiau renkasi pragmatiškai nusiteikę studentai, kurie mato aiškias perspektyvas susirasti darbą, susijusį su Kinija arba net dirbti Kinijoje, Honkonge“, – pasakojo centro vadovas, kuris užsiminė, kad tokių sėkmingai įsidarbinusių Kinijoje jaunuolių jau yra.

Pavyzdžiui, japonų ir korėjiečių kalbas, jo teigimu, labiau renkasi studentai, besižavintys šių šalių kultūromis. Kinų kalbos kursai, kuriuose gali mokytis visi universiteto studentai, trunka 2 metus. Kinų kalba specialistams yra dėstoma iki 6 lygių – trejus metus.

„Visos dėstytojos šiuo metu yra gimtakalbės, kinės. Rimtai nusiteikusius studentus siunčiame pusei metų ar metams į Rytų Azijos šalis: Kiniją,Taivaną, Japoniją ir Korėją, nes turime net 21 partnerinį universitetą šiame regione. Studijos Kinijoje ir Taivane padeda studentams greičiau prasilaužti“, – sakė A. Zykas.

Niekada nevėlu mokytis

Lietuvos ir Kinijos forumo vadovas Mindaugas Reinikis įsitikinęs, kad mes jau pavėlavome, senokai reikėjo pradėti mokytis kinų kalbos.

„Pavyzdžiui, Australijoje vaikai mokykloje nuo penktos klasės jau gali mokytis kinų kalbos. Žinoma, ši valstybė yra labiau susisaisčiusi prekybiniais saitais su Kinija, nei kai kurios Europos šalys. Tačiau mes turime į ką lygiuotis, o mokytis niekada nėra vėlu“, – sakė M. Reinikis.  

Jo teigimu, kinų kalba yra mūsų ateitis, o jeigu mes norime patys kurti savo ateitį, reikia veikti jau dabar. Šiais laikais, kai bedarbystė didžiulė, gyvenimo aprašyme atsiradusi eilutė, jog žmogus moka kinų kalbą, jam atvertų platesnes galimybes – įsidarbinti tarptautinėje bendrovėje, kuri bendradarbiauja su Kinijos verslininkais, arba yra Kinijos bendrovė.

„Tėvams rimtai reikėtų pasvarstyti, ar jų atžalos galėtų mokytis kinų kalbos, pasirinktų šią kalbą kaip antrą ar trečia užsienio kalbą. Vėliau dirbdami Kinijoje jie galėtų tapti vienos didžiausios pasaulyje industrijos dalimi“, – akcentavo M. Reinikis.

Forumo vadovas apgailestavo, kad kalbų mokyklos vargiai surenka norinčiųjų mokytis kinų kalbos. „Tai parodo mūsų realybę, kad žmonės negalvoja apie savo ateitį“, – pabrėžė M. Reinikis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Birutė

Birutė portretas
na,ką galiu pasakyti, dukra moka kinų kalbą profesionaliai, deja lietuvoje dar nera kur dirbti, gal ateityje ir nieko nestebina, nebent i Kinija varyti jei moki angklų,bet kiek gali ten gyventi tokioje salyje? Kazi kas noretumete,nebent kelis metus kaip nors pratempti

creep

creep portretas
To V. Siek tiek ne i tema parasei, ne apie tai eina kalba. O snekant apie senaja Kinu kultura, tai ji isties didinga ir verta nors siek tiek su ja susipazinti. Kaip matau tavo zinios yra lygios nuliui.

Zmogus

Zmogus portretas
durnas ir viduramziskas poziuris. jeigu jus nenorite tobuleti tai jusu reikalas, bet ismokite komentuoti objektyviai, pagrisdami savo nuomone.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių