Kiaulės metai kauniečių akimis: nuomonės išsiskyrė

Kokie jums buvo besibaigiantys Kiaulės metai? Kokius šių metų įvykius šalyje, Kaune ir asmeniniame gyvenime išskirtumėte? To "Kauno dienos" žurnalistai paskutinį 2019-ųjų savaitgalį klausė miesto gyventojų ir svečių.

Žiūrint, su kuo lyginsi

Sakoma, ar tu laimingas, paaiškėja nuo to, su kuo save lygini.

Pirmiausiai apie iškeliaujančius Kiaulės metus pasiteiravome šilto ir šalto mačiusių Kauno specialiųjų tarnybų atstovų, šeštadienio ryte baigusių savo budėjimo pamainas ir konstatavusių, kad per jas mieste nieko labai blogo neatsitiko.

Panašiai budėjimą kolegoms perduodantis Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Pajėgų valdymo skyriaus vyresnysis specialistas Arvydas Putrimas kalbėjo ir apie besibaigiančius metus: "Jie buvo geri todėl, kad ne blogesni už kitus." Pasiteiravus, galbūt koks nors 2019-ųjų įvykis įsiminė labiau už kitus, panašu, kad atskleidė mažą paslaptį ar slaptus savo lūkesčius, teigdamas, kad nieko išskirti negalėtų, nes dar niekas nepadovanojo anūkų. "Turbūt dar viskas ateityje", – teigė A.Putrimas.

Vienintelė atsvara visoms toms kiaulystėms, kad Matijošaitis tvarko Kauną.

Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties pamainos vyresnioji gydytoja Rima Gudėnienė taip pat buvo patenkinta Kiaulės metais: "Man jie buvo geri ir tikrai nekiauliški. Ir sveikata gera, ir kelionėse buvau, ir meras apdovanojo stoties šimtmečio proga, o ministras įteikė garbės raštą. Ir darbe sekėsi, ir mūsų įstaigai gerai sekasi. Nieko naujo, kaip ir nieko blogo, ir asmeniniame gyvenime. Gal dėl to, kad esu Dvynys, o jis sugeba laviruoti ir prisitaikyti?"

Požeminės perėjos dvasios

Vilniaus gatvės požeminėje perėjoje rožėmis prekiaujantis Ramūnas Aleksynas šeštadienio vidurdienį buvo nusiteikęs šiek tiek kitaip.

"Kiaulės metai man buvo kiauliški," – teigė jis, nors šį jo prisipažinimą lydėjo juokas. Pašnekovas sakė negalintis pasakyti, kas jam šiemet iškrėtė didžiausią kiaulystę. Tačiau kaip vieną savo teiginio argumentų nurodė nesiliaujantį kainų augimą.

"Vienintelė atsvara visoms toms kiaulystėms, kad Matijošaitis tvarko Kauną", – tęsė R.Aleksynas, vis nutraukdamas pokalbį, nes nuolat reikėjo aptarnauti naują pirkėją. Galiausiai, paprašius įvardyti, kokios Kauno permainos jį labiausiai šiemet džiugino, pašnekovas atsakė, kad tvarkomos miesto gatvės ir gražėjantis visas Kaunas. Apie šiemet išrinktą naują šalies Prezidentą Gitaną Nausėdą (o tai, be abejo, buvo metų įvykis šalyje) R.Aleksynas teigė kol kas negalintis nieko pasakyti, nes dar per mažai darbų, pagal kuriuos galėtų apie jį spręsti.

R.Aleksyno teigimu, vienintelė atsvara visoms jo šiais metais patirtoms kiaulystėms, kad V.Matijošaitis tvarko Kauną.

Toje pačioje požeminėje perėjoje įsitaisiusi elgetautoja, žinoma, buvo nekalbi. Pasidėjusi ant kelių tuščią indelį pinigėliams, į kurį ką tik įkrito du eurai, tepasakė, kad Kiaulės metai jai buvo normalūs. Ir daugiau – nė žodžio, išskyrus kategorišką draudimą ją fotografuoti.

Į užsienį traukė ne visi

"Net nežinojau, kad šie metai buvo Kiaulės! – juokėsi Vilniaus gatvėje su sutuoktiniu Mariumi sutikta Eglė. – Nepasakyčiau, kad jie būtų buvę ir išskirtiniai. Viskas buvo gerai. Gal tik šiemet kiek daugiau keliavome."

Belgijoje gyvenantys Eglė ir Marius teigė, kad kaskart atvykę gimtinėn džiaugiasi gražėjančiais senaisiais Kauno pastatais.

Pašnekovė teigė, kad jie su vyru jau dešimt metų gyvena Belgijoje, nors abu kilę iš Kauno. Ji ten dirba finansininke. Vyras – vertėjas iš anglų ir prancūzų kalbų. O į Lietuvą jie grįžta dažnai. Ir kaskart atvykę konstatuoja, kad Kaunas gražėja akyse. Ypač senieji jo pastatai.

"Manau, kad Lietuvai šie metai buvo išskirtiniai tuo, kad pasikeitė prezidentai", – akcentavo Eglė ir čia pat prisipažino, kad nebalsavo už G.Nausėdą. Ir dar neturinti nuomonės apie jį, nors kol kas juo ir nenusivylė. "Tiesa, gyvendama užsienyje, Lietuvos aktualijų per daug neseku. Tačiau žinau čia gyvenančių artimųjų nuotaikas", – grindė savo nuomonę pašnekovė.

Iš kitų Vilniaus gatvės praeivių išsiskyrė inteligentiškos išvaizdos žilaplaukis. "Metai buvo geri. Nepajutau, kad jie – Kiaulės. Neiškrėtė jokių kiaulysčių ir vaikai. Visi jie, kaip ir anūkai, tebegyvena Lietuvoje. O anūkai čia šiemet baigė ir aukštąsias mokyklas", – pasakojo Romualdu Sinica, buvusiu vienos lengvosios pramonės įmonės vyriausiuoju inžinieriumi, prisistatęs elegantiškas pašnekovas.

Šaukštai deguto

Du jorkšyrus pasivaikščioti išvedęs Kauno senamiestyje gyvenantis šešiasdešimtmetis Algirdas savo išpažintį apie beišeinančius metus pradėjo nuo to, kad yra žvejys ir dėl to metai jam buvo prasti.

Tačiau ir jis buvo linkęs girti pastaruoju metu akyse gražėjantį Kauną. "Kai atvažiavome čia su žmona dar aną šimtmetį iš Suvalkijos, į akis krito, koks apmiręs Kauno senamiestis vakarais. Dabar priešingai: per pastarąsias šventes čia net praeiti buvo sunku, – tiek daug žmonių. Ypač miestas pradėjo gražėti, pasikeitus merui", – teigė pašnekovas, neslėpęs, kad prieš 20 metų, prieš išeidamas į pensiją, taip pat dirbo policijoje – kriminalinėje. Ten dirbo ir jo žmona, šiuo metu besiverčianti advokatės praktika. Tačiau, anot Algirdo, Kaunas su pastaraisiais metais čia vykstančiomis akivaizdžiomis pertvarkomis apie 10–15 metų atsilieka nuo Marijampolės. Esą jo žmona, turėjusi ten filialą, tada, kiekvieną kartą grįžusi iš Marijampolės, aikčiodavo, kaip ši akyse gražėja, kaip tai pastaruoju metu daro nemažai kauniečių ir miesto svečių.

Atsakyti, kokį šių metų Lietuvos įvykį jis išskirtų, Algirdas atsisakė. Esą vengia kalbėti apie politiką dar nuo tų laikų, kai dirbo policijoje, o ši buvo depolitizuota.

Rotušės aikštėje, prie pagrindinės Kauno eglės, sutikti sutuoktiniai iš Neveronių Rima ir Juozas Ručiai taip pat teigė, kad išeinantys metai buvo neblogi. Ir visai nekiauliški. "Priešingai – mes buvome apdovanoti už gražiausią sodybą Kauno rajone!" – reikšmingiausią šių metų įvykį savo asmeniniame gyvenime įvardijo R.Ručienė. Tačiau svarbiausias šių metų Lietuvos įvykis, abiejų sutuoktinių nuomone, gaisras Alytuje, kur gyvena jų dukra ir anūkas. Ši nelaimė jiems užgožė ir prezidento rinkimus. J.Ručys nebuvo linkęs apeiti ir šiemet kilusio ginčo, ar prie Kauno turi būti prijungta dalis Kauno rajono. Tam nepritariančio pašnekovo argumentas buvo toks: "Atėjome prie eglutės Pilies gatve – baisu, kaip ji atrodo! Todėl gal pirmiau reikėtų susitvarkyti savo kieme, o jau po to dairytis į kitus – jau sutvarkytus!"

Gražiausios Kauno rajono sodybos savininkams R. ir J.Ručiams svarbiausias metu įvykis – gaisras Alytuje, kur gyvena jų dukra su anūku.

Baimė galvoti kitaip

"Iš besibaigiančių metų įvykių šalyje išskirčiau du, mano nuomone, tapusius šiemet didžiausiu išbandymu Lietuvai. Tai Alytaus gaisras ir premjero liga. Dar šiais metais buvo prezidento rinkimai. Tačiau po jų bent jau eilinių žmonių gyvenime niekas nepasikeitė. Gal tik kai kurie valdininkai dabar lengviau atsikvėpė, nes jų nebekausto įtampa būti demaskuotiems užsiimant tik kosmetine veikla ir kitomis veidmainystėmis. Na, o Kaunas, iš vienos pusės, ir toliau tvarkėsi. Iš kitos, vis labiau skendo nusivylime, kad patekęs prie valdžios lovio arba žmogus pasikeičia, arba dar labiau išryškėja jo ydos", – atvirumu iš visų pašnekovų išskyrė Muzikinio teatro sodelyje šeštadienio vidurdienį sutikta pusamžė moteris.

Panašiai ji apibūdino ir savo asmeninį gyvenimą šiais metais, kuris irgi buvo pilnas kiaulysčių, t.y. nesibaigiančių problemų, kurias, nors ir nebuvo didelės, reikėjo skubiai spręsti.

Pašnekovės atvirumas baigėsi, panorėjus ją įamžinti. Esą jau yra susidūrusi su nepakantumu kitai nuomonei, kuri neatitinka daugumos nusiteikimo. Ši kaunietė prisistatė Regina, dirbančia kūrybinį darbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Keturi Šančiokai

Keturi Šančiokai portretas
Ir šančiokai , ir visi kauniokai pakišo kiaulę Mero sąjungininkui Skverneliui ir nebalsavo prezidento rinkimuose . Žiurkės metuose kauniečiai užgrauš žalius valstiečius .

Su Naujaisiais

Su Naujaisiais portretas
Kauniečiai, nebūkit įsitempę, niurzgos, daugiau optimizmo. SU Naujaisiais! O Ramūnui sėkmės, tik pas jį perku rožes - jos būna gražios ilgai.

Anonimas

Anonimas portretas
baisu zmones issigande susirauke .matyt lauke koncervu valdymo kaune
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių