Kauno rajono savivaldybė aptarė sergančiųjų koronavirusu statistiką ir karantino atlaisvinimo kelius

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Kauno rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijos centras (ESOC) surengė pasitarimą, kuriame aptarė karantino atlaisvinimo priemones ir papildomus lokalius sprendimus.

Šiandien irgi posėdžiavusi Vyriausybė pritarė karantino apribojimų švelninimui: netrukus bus leidžiama veikti grožio, masažo salonams, gėlių parduotuvėms, turgavietėms, taip pat bus leidžiama rengti individualias treniruotes lauke.

Kauno rajono ESOC vadovas Šarūnas Šukevičius informavo, kad draudžiantys privažiuoti prie lankomų objektų ženklai jau nuimti. „Tai nereiškia, kad žmonės gali nesilaikyti tvarkos. Pandemija iki galo dar nesuvaldyta, todėl svarbu ir toliau saugoti vieniems kitus“, - pabrėžė administracijos vadovas.

Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius informavo, kad mokyklos ir vaikų darželiai pasiruošę laipsniškai sugrįžti į normalų gyvenimą, reikia tik Vyriausybės sprendimų. „Nuotolinis mokymas pilnai nekompensuoja mokyklos, todėl ir vaikai, ir pedagogai nekantriai laukia šio momento“, - tvirtino vedėjas.

Sugrįžimą į mokyklas turėtų paskatinti ir prasidėjęs švietimo darbuotojų skiepijimo procesas. Kauno rajono savivaldybės gydytoja M. Labašauskaitė pranešė, kad Kauno rajono sveikatos įstaigos, atsakingos už vakcinaciją, gyventojus skiepija kompanijų „Pfizer-BioNTech“ ir „Astra Zeneca“ vakcinomis, „Moderna“ vakcinos kol kas negauta.

Pasitarime taip pat diskutuota apie viešai skelbiamus susirgimų koronavirusu duomenis ir jų galimą neatitikimą su realiais skaičiais. Specialistai, turintys prieigą prie Registrų centro duomenų bazės, telefonu apklausė oficialiuose sąrašuose esančius pusantro tūkstančio asmenų ir nustatė, kad sergančiųjų COVID-19 skaičius Kauno rajone maždaug 4 kartus mažesnis, nei oficialiai skelbiama. Panašių neatitikimų esama ir kitose savivaldybėse.

M. Labašauskaitė priminė, kad už oficialią pandemijos statistiką atsako Statistikos departamentas kartu su Registrų centru. Asmens sveikatos priežiūros specialistai dirba su elektronine sveikatos sistema, o Nacionalinis visuomenės sveikatos centras - su „Juvare“ sistema. Galutiniai duomenys į oficialią COVID-19 statistikos duomenų bazę imami iš „Juvare“ sistemos.

„Gali būti, kad šie duomenys dėl techninių nesklandumų ar kitų priežasčių laiku „nesuvaikšto“, todėl ir turime tokį rezultatą“, - pastebėjo M. Labašauskaitė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį į kitą svarbų faktą. „Žmonės dažnai painioja skaičius. Savivaldybių rizikos lygmuo yra nustatomas vertinant naujų susirgimų COVID-19 liga skaičių savivaldybėje 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, taip pat teigiamų testų dalį. Karantino ribojimus Vyriausybė priima atsižvelgdama į šiuos rodiklius, o pasveikusiųjų skaičius tam neturi įtakos“, - pabrėžė savivaldybės gydytoja.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pastebėjo, kad karantino režimo laisvinimas turėtų vykti labiau atsižvelgiant į savivaldybių specifiką. Tai ypač aktualu su didžiaisiais miestais glaudžiai susijusioms žiedinėms savivaldybėms.

„Dėl karantino dūsta smulkusis verslas, daug žmonių neteko darbo, jau geras pusmetis, kai namuose uždaryti vaikai, kenčia medicinos paslaugų negaunantys ligoniai, vieniši senjorai. Savivalda yra arčiausiai žmonių, ir mes matome, kad situacija labai įtempta. Vyriausybė yra prisiėmusi politinę atsakomybę už sprendimus, tačiau gerų rezultatų pasieksime tik tada, kai atsakingai elgsimės kiekvienas“, - kalbėjo meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mokytoja

Mokytoja portretas
Mokiniai namuose mokosi nepilnus 3 mėnesius, o pradinių klasių dar trumpiau, apie kokius pusę metų eina kalba, jeigu nuo rugsėjo pradžios dar nepraėjo pusė metų?

Kačiūniškis

Kačiūniškis portretas
O ką skaičiuoja Matijošaitis? Sklypusir dvarus?

Matematikas

Matematikas portretas
Vadinasi Makūnas ir Pinskuvienė geriau moka aritmetiką nei Šimonytė su Dulkiu?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių