Kauno rajono meras aplankė degusios sodybos šeimininkus

„Prisidėsime, kiek galėsime, – bėdą atpirksime kartu“, – užsukęs į sudegusią sodybą Braziūkuose, Kauno rajono meras šeimininkų žadėjo nepalikti nelaimėje.

Susitelkusi bendruomenė

Sykį iš vietinių teko girdėti, kad Braziūkų kaimą jie dalija į dvi dalis – pietvakarinę ir vidurinę. Nepaisant nubrėžtų teritorijų, yra dalykų, kurie visus juos vienija.

Tai bemaž 300 metų senumo, įspūdingo stoto liepa „Motinėlė“, paminklas, skirtas žuvusiems už laisvę ir Braziūkų bažnyčia, kuriai šiemet sueis 90 metų. Vietiniai, anot Kauno rajono mero Valerijaus Makūno, daro viską, kad šventovė klestėtų ir burtų tikinčiuosius. Praėjusiais metais parapijos gyventojai prisidėjo prie bažnyčios remonto – perdažė vidų, pakeitė langus, atnaujino šventoriaus tvorą, vartus, prieigas, suremontavo pažeistus pamatus. Tuo darbai nesibaigė.

„Bažnytėlės fasadas buvo neišvaizdus, apsilupęs. Reikėjo tvarkyti. Iš pradžių jis buvo dažomas šviesiai melsva spalva, bet vietiniams nelabai patiko“, – galutiniu rezultatu – pilkšvu šventovės fasadu, V.Makūno tikinimu, žmonės buvo patenkinti.

Man viskas gerai – išgysiu, tik šuniukų labai gaila.

Šiuo metu tvarkomas stogas. Darbininkų rankų laukia ir laipteliai, iš lauko vedantys į bažnyčios vidų.

Gelbėjo keturkojus

Greta Braziūkų bažnyčios – vienos iš trijų kapinaičių, liudijančių, kad anuomet gyvybės Braziūkuose buvo nemažai. Kažkada čia gausiai kilo alytnamiai.

„Beje, vieną jų kaip tik ir aplankysime“, – sekdami V.Makūnui įkandin, atsidūrėme Irenos ir Sigito Sinkevičių sodyboje, pažymėtoje Aitvarų g. 8 numeriu.

Liepos 1-ąją sutuoktinius ištiko didelė nelaimė. Kaip spėjama, dėl elektros instaliacijos gedimo name įsiplieskė gaisras. Šeimininkai pasakojo, sėdėję viduje ir dirbę savus darbus, kai išgirdo kurtinantį garsą. Netrukus po jo jiedu išvydo pirmuosius ugnies liežuvius. Sutuoktiniai augino penkis šunis, labai juos mylėjo, todėl, įsiplieskus ugniai, S.Sinkevičius puolė gelbėti keturkojų. Tris pavyko ištraukti iš liepsnų, du šuneliai, deja, užduso. Gelbėdamas šunis S.Sinkevičius apdegė rankas ir šiuo metu vaikšto su specialiais tvarsčiais.

„Man viskas gerai – išgysiu, tik šuniukų labai gaila“, – atsiduso vyras, Braziūkuose skaičiuojantis jau 23 metus.

Realybė: šiuo metu sutuoktiniai glaudžiasi priekaboje, tik gaminti maisto eina į virtuvę. / KRS nuotr.

Pagalbai surėmė pečius

Visiškai sudegė antrasis namo aukštas, stipriai nukentėjo ir pirmasis. Beveik nepaliesta liko tik virtuvė ir priešais ją esantis kambarys, kuriame sutuoktiniai dabar laiko nuo gaisro išvaduotus daiktus. Patys Sinkevičiai persikėlė į priekabą, stovinčią jų kieme.

Patirti nuostoliai dar skaičiuojami, tačiau atstatomieji darbai jau vyksta – tuo metu, kai į sodybą užsuko Kauno rajono savivaldybės atstovai ir Zapyškio seniūnijos seniūno pavaduotoja Monika Kiaušaitė, naujomis čerpėmis buvo dengiamas stogas. Kauno rajono savivaldybė padėjo išvalyti teritoriją nuo nuodėgulių, skyrė tam specialų konteinerį. Nelaimės ištiktiems sutuoktiniams iš specialaus fondo skirta kiek daugiau nei 20 tūkst. eurų, kuriuos paaukojo geradariai. Lėšų skirs ir Kauno rajono savivaldybė.

Darbus vykdantys darbininkai skaičiavo, kad turimų pinigų pakaks pradiniams darbams atlikti, todėl tikėtina, kad atgal į namus grįžę sutuoktiniai rudenį nešals.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gerda

Gerda portretas
Gražus poelgis. Žmoniškas. Kauno meras turi daug gerų savybių , tuo teko įsitikinti bendradarbio laidotuvėse. Reta, kad vadovas būtų šermenyse ir kitą dieną lydėtų darbuotoją į kapines, būtų iki pat iškilmių pabaigos. Daug pasako apie žmogų... Pagarba.

Man \\\\...////

Man  \\\\...//// portretas
teko bendrauti su meru jau senokai, tarnybiniais reikalais ir paliko labai gerą įspūdį.Žodžio žmogus.

tik

tik portretas
jei zmogus geras ir nuosirdus tai butynai reikia jeskot /trupiniu/ kad ji aplot o tuos kuriuos senai reikejo vyt iki siol bezda prisivede dar baisesniu klonu===
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių