Kauno miesto poliklinikos Kalniečių padalinys keičia veidą

  • Teksto dydis:

Kauno miesto poliklinikos (KMP) Kalniečių padalinys atsinaujina: neatpažįstamai pasikeitė registratūra, ruošiamasi įrengti kambarius nėščiosioms ir vaikams. Keičiasi ir personalas: prie kolektyvo prisijungia jauni kolegos. Čia veikiantis Darbo medicinos centras vėl teikia paslaugas.

Vizitai tapo malonesni

Vizitai KMP Kalniečių padalinyje tapo malonesni: veidą visiškai pakeitė registratūra. Ji tapo ne tik šviesia, jaukia erdve – čia įdiegtos ir šiuolaikinės technologijos. "Registratūra – judriausia poliklinikos dalis. Negaišome laiko, pasinaudojome karantino suteikta pauze ir kapitališkai atnaujinome Kalniečių padalinio registratūros patalpas. Normaliomis sąlygomis šie darbai būtų rimtai trikdę registratorių darbą ir sukėlę nepatogumų pacientams", – pastebėjo KMP direktorius Paulius Kibiša.

Registratūra tapo šiuolaikiška: įrengta elektroninė eilių reguliavimo sistema, lankytojams skirti ergonomiški baldai, pritaikyti vyresnio amžiaus žmonėms. Jau veikia ir kavinė, garsėjanti geru maistu ir žemomis kainomis. Tiesa, kol kas lankytojus aptarnaujanti tik prie staliukų lauke.

Sprendimas: J.Dzidzevičius ir P.Kibiša (dešinėje) džiaugiasi, kad naujajame Darbo medicinos centre visi reikiami specialistai sutelkti vienoje vietoje. Eitvydo Kinaičio nuotr.

Visiškai pasikeitusi registratūra – ne vienintelis Kalniečių padalinyje šiemet laukiamas pokytis. "Šiemet planuojame atnaujinti ir visą Šeimos kliniką, įrengti čia žaidimų kambarius vaikams, nėščiųjų kambarius. Norime sukurti mielą, jaukią aplinką, kuri labiau primintų namus nei gydymo įstaigą", – planavo Kalniečių padalinio vadovas Justinas Dzidzevičius.

Priėmė jaunų profesionalų

Keičiasi ir gydytojų kolektyvas. Per metus Kalniečių padalinyje pasikeitė apie 30 proc. gydytojų ir personalo. Jų gretas papildė gydytojas ortopedas traumatologas, endokrinologas, du chirurgai, onkoginekologas, keturi šeimos gydytojai, liepą prie jų turėtų prisijungti gastroenterologas ir pediatras. Pasikeitė dviejų skyrių vadovai: Šeimos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja tapo Iveta Dubrova, Specializuotų paslaugų skyriaus – Dalia Kasperavičiūtė.

Negaišome laiko, pasinaudojome karantino suteikta pauze ir kapitališkai atnaujinome Kalniečių padalinio registratūros patalpas.

"Kai kas išeina į užtarnautą poilsį. Su keliais gydytojais bendru sutarimu teko atsisveikinti dėl to, kad jų bendravimas su pacientais buvo nederamas, o tai KMP netoleruojama. Prisidėjo ir kiti faktoriai", – personalo kaitos priežastis įvardijo J.Dzidzevičius.

Padalinio vadovas teigė skiriantis daug dėmesio personalo atrankai, o iš karto po studijų ateinančiais dirbti jaunais medikais pasitiki – universitete jie šiam darbui yra gerai paruošiami. "Jaunus gydytojus laikau lygiaverčiais mums – gydytojams, sukaupusiems nemažai patirties. Mes dirbam tuos pačius darbus. Be to, poliklinika sudaro maksimalias sąlygas jaunimui tobulėti: atnaujiname medicininę įrangą, sudarome palankias sąlygas jiems kelti kvalifikaciją", – pašnekovas sakė siekiantis, kad užsimegztų abipusis pasitikėjimas.

Kalniečių ir kituose KMP padaliniuose iš jaunų prie komandos prisijungiančių medikų tikimasi nuoširdaus profesionalaus bendravimo su pacientais. "Mes turime labiau įsiklausyti į pacientų problemas, jas išgirsti. Nes tik gerai įsiklausius į pacientą kartais paaiškėja, kad tos sveikatos problemos, kurios atrodė nedidelės, iš tiesų yra labai rimtos, o ligos – daug sunkesnės, nei manyta anksčiau, – J.Dzidzevičius pastebėjo, kad keičiasi visa gydytojų, slaugytojų karta. – Jauni gydytojai, slaugos specialistės ateina su kitokiomis vertybėmis, bendravimu, požiūriu į žmogų. Tai labai džiugina."

Išduoda sveikatos pažymas

Kovo mėnesį iš Pakraščio gatvės į Kalniečių padalinio patalpas persikraustė KMP Darbo medicinos centras (DMC). Ankstesniame karantino etape centras paslaugų beveik neteikė, dabar didžioji jų dalis atnaujintos. Centre atliekami profilaktiniai sveikatos tikrinimai: dirbančiųjų ir įsidarbinančiųjų, vairuotojų, norinčiųjų gauti leidimą įsigyti šaunamąjį ginklą ir vykstančiųjų dirbti į užsienį.

"Iki karantino pas mus daugiausia lankydavosi tie, kuriems sveikatos pažymos reikėdavo įsidarbinant ar dirbant. Dabar, kadangi karantino metu ir tris mėnesius jam pasibaigus ši galiojanti pažyma nebūtina, tokių žmonių sumažėjo. Paprastai gegužės pabaigoje būdavo apgultis – ateidavo tikrintis daug studentų, kurie vasarą dirba pajūrio kavinėse, viešbučiuose. Šiemet jų sulaukiame mažai", – pastebėjo DMC vadovė Edita Navickienė.

Pokyčiai: registratūroje tapo šviesiau, jaukiau ir patogiau. Eitvydo Kinaičio nuotr.

Šiuo metu DMC daugiausia sulaukiama vairuotojų – ir profesionalų, ir mėgėjų. Po pertraukos vėl pradėjo veikti vairavimo mokyklos, jose laikomi vairavimo egzaminai – centre padaugėjo jaunų žmonių, kurie, išsilaikę egzaminą, ateina pasitikrinti vairuotojo medicininei sveikatos pažymai gauti. Šiek tiek daugiau centre sulaukiama ir norinčiųjų gauti leidimą įsigyti šaunamąjį ginklą.

Viskas vienoje vietoje

Visi specialistai centre surinkti į vieną vietą. "Anksčiau žmonėms būdavo labai nepatogu: jie atskirai registruodavosi pas okulistą, neurologą, šeimos gydytoją. Ir tie gydytojai, priimantys iš anksto užsiregistravusius pacientus, dar turėdavo priimti ir žmones, atėjusius, pavyzdžiui, pasitikrinti vairuotojo pažymėjimui gauti. Taip formuodavosi eilės prie gydytojų kabinetų. Dabar to nėra, – pasak E.Navickienės, siekta taip organizuoti centro darbą, kad žmogus pažymą gautų po vieno apsilankymo, kad paslauga būtų suteikta greitai ir kokybiškai. – Pavyzdžiui, antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį 8–14 val. vyksta vairuotojų sveikatos patikra. Tuo metu dirba oftalmologai, neurologai, šeimos gydytojai – tie, kurie turi apžiūrėti vairuotojus. Reikiamų specialistų kabinetai šalia, ir priima jie suderintu laiku, kad nereikėtų žmogui blaškytis, antradienį eit pas neurologą, trečiadienį – pas šeimos gydytoją, ir panašiai. Jei reikia, vietoje atliekame kraujo, šlapimo tyrimus, elektrokardiogramą, audiogramą."

Centro vadovės teigimu, tokių tyrimų prireikia retai, nes daugelis besikreipiančiųjų į centrą yra prisirašę prie KMP ir jų sveikatos duomenis DMC gydytojai mato elektroninėje sistemoje.

Ketvirtadienį, kai centre priimami žmonės, norintys gauti leidimą ginklui, prie kitų gydytojų prisijungia psichiatras.

Būtina išankstinė registracija

Centre organizuojami ir privalomieji sveikatos mokymai: privalomojo higienos įgūdžių mokymo kursai, privalomojo pirmosios pagalbos mokymo kursai, privalomasis mokymas apie alkoholio ir narkotikų žalą žmogaus sveikatai (privalomi tiems, kurie prarado vairuotojo teises vairuodami neblaivūs).

Paslaugos centre teikiamos KMP ir kitų įstaigų pacientams, taip pat asmenims, nedraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, ne Lietuvos Respublikos piliečiams, įmonėms ir organizacijoms, norinčioms patikrinti savo darbuotojų sveikatą. Su jomis sudaromos sutartys.

Skirtingai nei iki karantino, šiuo metu vizitams DMC būtina išankstinė registracija. Atvykstant atlikti profilaktinius sveikatos tikrinimus, su savimi reikia turėti asmens dokumentą ir darbdavio užpildytą asmens medicininę knygelę (sveikatos pasą). Be to, asmenys, prisirašę ne prie KMP, turi turėti šeimos gydytojo siuntimą, o norintieji gauti leidimą ginklui – ir psichiatro pažymą.

Permainas KMP įvertino Kauno vicemerė Rasa Šnapštienė. "Užtikrinti kokybiškas medicinos, švietimo, socialines ir kitas paslaugas yra kiekvienos savivaldybės kertinė funkcija. Kaunas šią pareigą laiko strategiškai svarbiu tikslu. Tačiau vien savivalda nepasiektų aukštų rezultatų be patyrusių ir kvalifikuotų savo sričių profesionalų, – sakė vicemerė. – KMP per paskutinius kelerius metus žymiai atsinaujino. Vis daugiau dėmesio skiriama gerinant personalo darbo sąlygas, didinant darbuotojų kompetencijas, o svarbiausia – keliant pacientų aptarnavimo lygį. Neabejoju, kad Kalniečių padalinyje vykstančius pokyčius netruks įvertinti ir patys kauniečiai."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Registratūra

Registratūra portretas
akurat kaip Dainavos poliklinikos. Nusibeždžioniavo. Visai neįdomu. Be to medikai turi gydyti, o ne paslaugas teikti.

Alina G

Alina G portretas
O santykis su žmonemis išliks toks pats? Jei taip- reiškia niekas nepakito.

Genute kauniete

Genute kauniete portretas
Kalnieciu poliklinikoje dirbo o gal dar dirba GERULE akiu gyd DAUKANTIENE Kuri man regejima pagerino daugeliui metu Liepe paziureti i veidrody Padekojau uz gydyma ir isejau
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių