Kauno kolegijos studentai sergančiuosius pradžiugino išskirtiniu dėmesiu

  • Teksto dydis:

Vasario 11-oji - Pasaulinė ligonių diena. Jai paminėti ir sergančiuosius pradžiuginti įvairiomis veiklomis K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje susitelkė Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Kosmetologijos ir Slaugos katedrų studentai bei dėstytojai.

Renginio pagrindinė idėja – atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad sergantiesiems reikia ne tik gydymo, bet ir malonaus dėmesio. „Bet kurio ligonio kasdienybei reikia ne tik vaistų ar procedūrų, bet ir įvairių spalvų bei emocijų, kurias atneša malonūs užsiėmimai“, – teigė Medicinos fakulteto Kosmetologijos katedros vedėja Žaneta Mickienė.

Ne pirmus metus dalyvaujanti tokio pobūdžio iniciatyvose Kosmetologijos katedros dėstytoja Loreta Valatkevičienė džiaugiasi tarp skirtingų kartų užsimezgančiu dialogu: „Teikiant paslaugas vyresniems žmonėms atsiranda kartų bendravimas ir čia svarbiausia tampa ne pati paslauga, o užsimezgęs tarpusavio ryšys. Taip pat atkreipiamas dėmesys į labiau pažeidžiamas socialines grupes, tokias kaip vyresnio amžiaus žmonės. Kauno kolegijos studentai lankosi ir kitose panašiose įstaigose, siekdami ten esančius pradžiuginti ne tik savo atliekamomis paslaugomis, bet ir nuoširdžiu bendravimu.“

„Prieš trejus metus pradėjusi čia dirbti mačiau, kad sergantieji nelabai turi kuo užsiimti – guli ir žiūri į sieną. Norėjau, kad ligoninėje netrūktų užsiėmimų. Bendradarbiaujant su Kauno kolegija Pasaulinės ligonių dienos proga galėjome įgyvendinti šią idėją“, – atskleidė ligoninės socialinė darbuotoja Jurgita Karmonienė.

Šiai dienai ruošiamasi iš anksto – pirmiausia, studentai susipažįsta su pacientais, pokalbių metu išsiaiškina jų norus ir svajones, o renginio metu stengiasi jas įgyvendinti. „Sunkiai sergančių pacientų norai dažniausiai būna labai paprasti – suvalgyti seniai ragauto, namuose gaminto maisto, išeiti į lauką pasivaikščioti, sužaisti šachmatų partiją ar paklausyti koncerto“, – kalbėjo Slaugos katedros lektorė Dalė Smaidžiūnienė.

Kosmetologijos katedros studentės sergančiuosius džiugino įvairiomis procedūromis: pečių juostos, galvos, veido ir rankų masažais, manikiūru, antakių korekcija, blakstienų dažymu.

Sunkiai sergančių pacientų norai dažniausiai būna labai paprasti.

Studentai, bendraudami su pacientais pastebi, kad didžioji dalis jų mėgsta piešti, todėl ligoniams buvo suorganizuota dailės terapija. „Siekėme sudaryti sąlygas, kad pacientas, naudodamasis spalvomis, galėtų išpiešti savo emocijas. Tam skirtos trys pagrindinės spalvos, kurias maišant išgaunami unikalūs atspalviai atskleidžiantys tuometinę nuotaiką“, – pasakojo Menų fakulteto pedagogikos katedros dailės dėstytoja Jolanta Sturonaitė.

„Lankydamiesi aplinkoje, kur slaugomi vieni labiausiai pažeidžiamų pacientų grupių, studentai ne tik mokosi bendrauti sergančiaisiais, bet ir susimąsto apie dvasines, socialines vertybes. Tokia patirtis skatina jaunų žmonių sąmoningumą, ugdo jų asmenybes“, – studentų įsitraukimo į socialinius projektus privalumus atskleidė Slaugos katedros vedėja Vilma Rastinienė.

K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė apima sveikatos būklės palaikymo paslaugas bet kurio amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, kuomet yra aiški ligos diagnozė ir nereikalingas aktyvus gydymas bei kontraindikuotina medicininė reabilitacija.

Vasario 11-ąją pasauline ligonių diena paskelbė Popiežius Jonas Paulius II 1992 m. gegužės 13 d. Nuo tos datos šią dieną mini visas krikščioniškasis pasaulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paradoksas

Paradoksas portretas
O dėstytoja apie virusų sąmokslą ir senukų eutanazija kalba....

Tomas

Tomas portretas
Kai kas iš Kauno kolegijos sako, kad bus privaloma eutanazija.

Eugenija

Eugenija portretas
Tokie renginiai tokių specialybių studentams turėtų vykti ne tik vieną dieną per metus dėl paukščiuko ataskaitose, dėmesio senjorams tikrai labai trūksta, tai būtų nebloga praktika išmokti bendrauti su ligoniais
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių