Kauno klinikų vadovas: stengiamės maksimaliai išsaugoti planines paslaugas

Kasdien registruojant vis daugiau užsikrėtusiųjų COVID-19 virusu asmenų skaičių, Kauno regione baiminamasi, kad apskrities ligoninėse gali nelikti lovų kitomis ligomis sergantiems pacientams.

Antradienį Kauno apskrityje buvo pasiektas antirekordas – 101 atvejis iš Lietuvoje nustatytų 311 atvejų. Tad pagrindo baimei yra.

Ketvirtadienį ELTA paprašė pakomentuoti situaciją ir tai, kaip pasirengta galimam jos blogėjimui, ar jau steigiamos ir Kauno klinikose lovos vadinamiesiems kovidiniams pacientams, didžiausios regiono ligoninės vadovą – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų generalinį direktorių prof. Renaldą Jurkevičių.

„Dėl tokių lovų steigimo ir kuriame Kauno klinikų padalinyje jas būtų galima įkurdinti, kol kas nesame galutinai apsisprendę. Bet dedame didžiules pastangas, kad Klinikose maksimaliai būtų išsaugomos planinės sveikatos priežiūros paslaugos. Galiu užtikrinti, kad rezervinės lovos yra paruoštos, jei tik jų prireiks, papildomų lovų tikrai bus. Tačiau kurioje regiono gydymo įstaigoje, kol kas sunku pasakyti. Tai priklausys nuo miesto ar rajono, kur COVID-19 pandemijos protrūkiai bus ypač grėsmingi. Dabar konkretizuoti, kuri regiono ligoninė, ar kuris skyrius priims papildomus kovidinius ligonius, nesinorėtų, nes numatyti, kaip ir kuriose teritorijose vystysis antroji infekcijos banga dar nėra paprasta. Bet jai ruošėmės jau nuo pavasario – organizavome specialistų mokymus, pasirūpinome būtinomis priemonėmis. Tikrai esame pasirengę gelbėti žmones“, – sakė prof. R. Jurkevičius.

Kauno klinikų vadovas prof. Renaldas Jurkevičius. Kauno klinikų nuotr.

Kauno regiono gydymo įstaigose iš viso yra apie 3500 lovų ligoniams. Koronaviruso paveiktų pacientų gydymui skirta 100 lovų LSMU Kauno ligoninėje, Šilainiuose (buvusi miesto 2-oji klinikinė ligoninė). Kol kas užpildytos ne visos to šimtuko lovos.

„Didžiausias galvos skausmas yra ne lovų ar materialinių, techninių priemonių trūkumas, bet būtent kaip išrinkti vietas COVID-19 pacientams, kad kuo mažiau nukentėtų kitos pacientų grupės. Mūsų regione yra 7 ligoninės, kuriose gali būti koncentruojami ligoniai deguonies tiekimui, ir 5 ligoninės, kuriose galėtų būti priimami pacientai, kuriems dėl koronaviruso reikia reanimacijos ir dirbtinės plaučių ventiliacijos. (...) Kitą savaitę papildomų lovų gali prireikti, esant tokiam užsikrėtusiųjų augimo mastui“, – ketvirtadienį ryte LRT Radijui sakė Kauno regiono COVID-19 valdymo grupės vadovas doc. Vaidotas V. Gurskis.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, iš praėjusią parą registruotų 424 COVID-19 atvejų 80 tenka Kauno regionui.

Trys nauji infekcijos atvejai susiję su Blinstrubiškių socialinės globos namais. Asmenys yra darbuotojai. Iš viso su šiuo protrūkiu siejami 172 COVID-19 atvejai (užsikrėtę 51 darbuotojas, 111 gyventojų, registruota ir 10 antrinių atvejų).

Dar 8 koronaviruso atvejai, patvirtinti trečiadienį, siejami su protrūkiais Kauno klinikų padaliniuose, 4 – su protrūkiais Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninės padaliniuose. Taip pat po vieną atvejį, patvirtintą trečiadienį, siejama su protrūkiais Kauno rajono Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centre, Vilkijos slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje.

Dar vienas atvejis, kaip vertinama, susijęs su protrūkiu Kaišiadorių socialinių paslaugų centre, taip pat vienas – su Kauno apygardos prokuratūra. Registruoti ir 2 atvejai, susiję su protrūkiu Kauno chore „Lyra“, vienas – šokių studijoje „Flash Dance“. Po vieną iš trečiadienį registruotų atvejų Kauno apskrityje siejama su protrūkiais darželyje „Ilgas ūsas“, Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijoje bei Kauno technologijos universiteto Vaižganto progimnazijoje.

LSMU Kauno ligoninės atstovės Jūratės Kuzmickaitės teigimu, iš 100 turimų COVID-19 pacientams lovų šiuo metu užpildyta per 60. Ar bus didinamas (ir kada) tokių lovų skaičius šioje gydymo įstaigoje, spręs jos steigėjai – Lietuvos sveikatos mokslų universitetas ir Sveikatos apsaugos ministerija.

Tarp dvylikos savivaldybių, kuriose nuo kitos savaitės įsigalios lokalus karantinas, Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybės neminimos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauno klinikos

Kauno klinikos portretas
Skyriuje paliekama dirbti viena slaugytoja, ir viena valytoja. Budinčio gydytojo nėra, antros slaugytojos nėra. Slaugytojai išlėkus su pacientu į reanimacija - skyriuje lieka tik valytoja... Trečio lygio ligoninė. GĖDA

na

na portretas
jie tik premijas Verygos dalijasi...ligonius gydo telefonu ir labiausiai serga, čiūdai telefonu užsikrečia..kas liečia klinikas jos tuščios...o kad beveik visi medikai dirba privačiose tai faktas reiksd pafilmuoti ir verygai nusiūsti, kaip suprasti Klinikose visi silpni ir pažeidžiami, o privačiose nebandyk pasakyti, kad covidas...ir mokėk ir taip gydys ir dešimt kart dar paskirs ateiti...ką reiškia čia?

Rita

Rita portretas
Tik senjorai saugosi ir saugo kitus , jaunimui dzin, jiems reikia pramogų
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių