Veršvų kapinėse antras mėnuo nėra vandens: gelbėja tik upelis, esantis už kilometro

Kaunietis Vaclovas nusivylęs: Vilijampolėje, Atramos gatvėje esančiose Veršvų kapinėse, jau antras mėnuo sutrikęs vandens tiekimas. Norint palaistyti augalus vandenį nešti iš upelio tenka nemažą atstumą. Vaclovas tikina, kad stinga ir konkrečios informacijos – apie gedimą bendruomenė informuota, bet kada jis bus pašalintas – neaišku. 

„Nuvažiavome gėles sodinti, kadangi ten ne vieni kapai mūsų yra, žiūriu, žmonės eina į upelį vandens atsinešti. Paklausiau – kodėl? Paskui pamačiau prie įėjimo vartelių pakabintą raštą, kad dėl gedimo Atramos gatvėje užsuktas vanduo“, – situaciją komentavo kaunietis.

Dabar atvažiavome prisipirkę gėlių, galvojome – pasodinsime. Bet kur tau... Reikia neštis iš upelio, o nešti reikia kilometrą.

„Pabandėme paskambinti į komunalinį ūkį, atsakė, kad yra gedimas ir tiek. Antras mėnuo eina. Visą gegužę nebuvo, dabar antras mėnuo irgi nėra. Prieš gegužės 1-ąją, Motinos dieną, visi stengėsi – vieni vežėsi iš namų, kiti iš upelio nešė vandenį. Mes apgrėbėme, bet nieko nesodinome. Dabar atvažiavome prisipirkę gėlių, galvojome – pasodinsime. Bet kur tau... Reikia neštis iš upelio, o nešti reikia kilometrą“, – nevilties neslėpė Vaclovas.

Stinga informacijos

Kauniečio teigimu, kapinių teritorijoje pakabintame lapelyje buvo nurodytas tik faktas apie gedimą, tačiau informacijos apie tai, kada planuojama atnaujinti vandens tiekimą, nėra. „Parašyta, kad yra gedimas ir tiek. Netvarkoma, nieko nedaroma“, – pasakojo Vaclovas.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pastarąjį kartą užsukęs į Veršvų kapines kaunietis tikėjosi, kad vandens tiekimas jau bus atnaujintas, tačiau ir šįkart teko nusivilti. „Aš nežinojau, tikėjausi, kad bus. Bet paskui iš upelio teko (nešti, – aut. past.)“, – portalo kauno.diena.lt žurnalistams pasakojo kaunietis.

Veršvų kapinių prižiūrėtojo Giedriaus Utaro teigimu, dėl šios situacijos į bendrovę „Kauno vandenys“ buvo kreiptasi jau prieš kurį laiką.  „Šitas klausimas turi būti iškeltas „Kauno vandenims“. Aš informavęs valdžią, buvo informuoti Kauno miesto tvarkymo skyrių, o jie savo ruožtu kreipėsi į „Kauno vandenis“. Tai buvo daryta prieš pusantro mėnesio. Kol kas aš jokių žinių neturiu. Praėjusią savaitę bendravau su kapinių priežiūros valdžia, jie irgi jokių žinių neturi“, – situaciją komentavo Veršvų kapinių prižiūrėtojas.

Portalo kauno.diena.lt žurnalistams bendrovės „Kauno vandenys“ atstovas ryšiams su žiniasklaida ​Andrius Nenėnas teigė, kad gedimas yra kapinių pusėje, todėl darbų turi imtis ne „Kauno vandenys“. 

„Vandens nėra todėl, nes yra trūkęs kapinių teritorijoje esantis vandentiekio įvadas. Kadangi jis yra kapinių teritorijoje, juo pasirūpinti ir sutvarkyti turėtų kapinių administratorius. Tuo atveju, jei vanduo būtų neužsuktas, būtų plaunamas gruntas, kiltų smegduobės grėsmė. Taip pat būtų švaistomas vanduo, už kurį moka miestiečiai. Administratoriui sutvarkius įvadą, problemų dėl vandens kapinėse neturėtų būti“, – teigė „Kauno vandenų“ atstovas.

Kaip ir minėta, Veršvų kapinėse yra pakabintas informacinis lapelis, kuriame nurodoma, kad gedimą tvarko „Kauno vandenys“.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Lapelis tikrai ne mūsų. Žodžių tvarka ir viskas nesuprantama. Sakyčiau – buitinė kalba. Iš tikrųjų tas gedimas yra už skaitiklio ir „Kauno vandenys“ už tą gedimą neatsako. Jeigu būtų iki skaitiklio, tai tada būtų „Kauno vandenų“ atsakomybėje. Gal kai jums rašiau, kad kapinių teritorijoje, gal ne visai tiksliai, bet jis yra už skaitiklio. Kiek žinoma, dabar šnekėjau su Eksploatacijos skyriaus vedėju, kad yra įmonė „Kapinių priežiūra“, dabar man atrodo ruošia darbus, kad sutvarkytų šitą dalyką“, – situaciją komentavo A. Nenėnas.

Atvėrė kitą problemą

Kauno savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ direktoriui Ričardui Čėsnai portalo žurnalistai išdėstė „Kauno vandenų“ poziciją ir paprašė pakomentuoti, kas, jo manymu, visgi turėtų sutvarkyti gedimą.

Tie darbai jau prasidėję, jau derinamos schemos, gauname leidimą kasinėjimo darbams. Aš manau, kad ateinančią savaitę prasidės realūs darbai.

„Išsakyta tiesa, bet galbūt ne visa. Kai paaiškėjo, kad yra avarija, pradėjome aiškintis, kaip ateina vanduo iki Veršvų kapinių. Tas vanduo ir įvadas į kapines yra padarytas per privatų sklypą, t. y. per greta esantį privatų sklypą, į kurį „Kauno vandenys“, nežinau, neįeina, neina ar dar kažkaip. Tokios avarijos užlopymas šiuo momentu yra laiko klausimas. Todėl mes prašėme, kad būtų padarytas įvadas tiesiai į kapines. Ne per kažkieno privačius sklypus, nes tai išaiškėjo, kai pamatėme skaitliuko parodymus, kiek yra sunaudojama vandens. Veršvų kapinėse tiesiog būtų neįmanoma tiek sunaudoti vandens. Reiškia, privačiame sklype buvo laistomi daržai, šiltnamiai ir t. t. mūsų pravestu vandeniu. Todėl mes pareikalavome, kad būtų padarytas projektas ir normaliai sutvarkytas vandens tiekimas į Veršvų kapines“, – kalbėjo „Kapinių priežiūros“ vadovas.

„Esmė ta, kad tokiam projektui yra reikalingas požemio vadinamas geoprojektavimas, toliau projektas ir patys rangos darbai. Ką pavyko padaryti: sutarėme su savivaldybės pagalba, kad šis projektas bus daromas skubos tvarka ir jis jau prasidėjo. Skubos tvarka, bet vis tiek reikia išlaikyti visus dalykus: kasimo leidimus ir t. t. Tie darbai jau prasidėję, jau derinamos schemos, gauname leidimą kasinėjimo darbams. Aš manau, kad ateinančią savaitę prasidės realūs darbai“, – teigė R. Čėsna.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Paklaustas, kada kapinių lankytojai gali tikėtis augalus laistyti ne upelio vandeniu, o tuo, kuris atiteka čiaupu, R. Čėsna sakė besitikintis, kad gedimas bus sutvarkytas iki birželio galo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių