Kauniečiai šventė svarbiausią metų liturgiją – Velyknaktį

Šeštadienio vakarą didingos ir šviesios Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios erdvės lyg sumažėjo – tikinčiųjų namai virto jaukia, vien tikinčiųjų rankose laikomų žvakių šviesa nušviesta erdve. Buvo švenčiama svarbiausia metų liturgija – Velykų vigilija, arba Velyknaktis.

Liturgija ypač turtinga. Ją sudaro keturios dalys: Šviesos arba Žiburių liturgija, Žodžio liturgija, Krikšto liturgija ir Eucharistijos liturgija.

Apeigos prasidėjo bažnyčios prieangyje. Tikintieji susirinko aplink aukurą, kur kapelionas Tomas Karklys pašventino ugnį ir nuo jos uždegė velykinę žvakę, nuo kurios pasidalijo ugnimi su bažnyčioje laukusiais tikinčiaisiais.

Nors pliaupė lietus, be tai nesutrukdė dešimtims lauke buvusių tikinčiųjų nuo aukuro užsidegti ir savąsias. Po to visi patraukė į bažnyčią, kur prasidėjo apie dvi valandas trukusios apeigos.

Velyknaktis krikščionybės pradžioje buvo svarbiausia krikščionių metų šventė. Tradicija vėliau sunyko, kol visai buvo pamiršta. Ji atgaivinta tik praėjusio amžiaus antrojoje pusėje. Šiandien ji buvo švenčiama beveik visose Kauno bažnyčiose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

v

v portretas
O tai ramiai namuose susikaupti ir pasimelsti negalejo.Butinai minioj ir butinai fotografuotis, mimika derinti.Fariziejai.

...

... portretas
Lietuvoje NĖRA valstybinės religijos; kalaviju ir ugnimi primestų švenčių nedera švęst.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių