Kauniečiai rinks jau septynioliktąjį miesto merą: kas pretenduoja?

Kovo 3-iąją jau antrą kartą po ketverių metų pertraukos šalies savivaldybių gyventojai tiesiogiai rinks savo merus. Kaune į tokį postą pretenduoja 7 kandidatai. Vyriausi amžiumi – tais pačiais 1957 metais, tą patį mėnesį (balandžio, tik dešimties dienų skirtumu) gimę Antanas Navakauskas iš „Tvarkos ir teisingumo“ partijos ir dabartinis Kauno miesto savivaldybės meras iš „Vieningo Kauno“ Visvaldas Matijošaitis.

A.Navakauskas – išskirtinis įgytais aukštojo mokslo diplomais, – yra baigęs Veterinarijos akademiją (zooinžinerija), Šiaulių universitetą (gamybos inžinerija), Kauno technologijos universitetą (KTU) (vadyba ir verslas) bei 2009-aisiais – Kauno technikos kolegiją (statybos inžinerija). V.Matijošaitis Vilniaus inžineriniame statybos institute yra įgijęs inžinieriaus-mechaniko diplomą, garsėja ypač turtinga verslininko biografija bei gebėjimu keisti Kauną, sulaukęs ir nemažai pritarimo.

Antanas Navakauskas

Abu šiuos pretendentus jungia Zodiako ženklas – Avinas. Iki šiol tarp Kauno savivaldybės vadovų dažniausiai būdavo arba Žuvų (Andrius Kupčinskas, Vytautas Šustauskas, prof. Vladas Katkevičius), arba Avinų (V. Matijošaitis, Arvydas Garbaravičius, Vidmantas Adomonis, Vilimas Čiurinskas).

Stasio Dragūno knygelėje „Astrologinio žvilgsnio paslaptis“ astrologės Angelinos Zalatorienės Zodiako ženklų apibūdinimuose pasakyta: nors Avinui trūksta kantrybės, diplomatijos, jis – lyderis, fakelo nešėjas. Avinas – impulsyvus optimistas, lengvai įsiveliantis į ginčus, pirma garsiai pasako, tik po to pagalvoja. Kai jis „užsidega“, nelaukia nė sekundės, – griaudžia ir žaibuoja, – pyksta, bet neilgai. Puola, bet trenkia į sieną, tik įdurti negali, nes ragai jo suraityti. Apie Žuvų ženklo žmones sakoma, jog jie – ne tyleniai, netgi labai iškalbingi. Tiesa, jų sielos turtingumas bei fantazija amžinai susiduria su realybe. Tad jie viską gali, viską įvykdo ir viską pasiekia svajonėse. Realybėje būna per „minkšti“, menkai kovoja, beveik nesipriešina. Žuvys amžinai susirūpinusios, lyg būtų sudėjusios į širdį viso pasaulio rūpesčius, deja, jos ir pavargsta nuo atsakomybės jausmo. Kartais Žuvų žmonės jaučiasi bejėgiai, nors ne visi tai pastebi, kadangi tai – artistiškos prigimties, lakios vaizduotės, kūrybingi žmonės.

Visvaldas Matijošaitis

Tarp kovo 3-iąją pretenduojančių užimti mero postą septyneto – Avinai yra trys (greta jau minėtų dviejų – ir Lietuvos liberalų sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininkas, Kauno miesto vicemeras Simonas Kairys) bei viena kandidatė, kuri yra gimusi po Žuvų ženklu.

Pastaroji – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos iškelta kandidatė merų rinkimams – KTU docentė, dr. Jurgita Šiugždinienė. Projekto „Kurk Lietuvą“ dalyvė, Europos technologinių ir fundamentalių mokslų asociacijos valdybos narė bei viceprezidentė studijoms. 2003-2007 metais dirbusi užsienyje – Jungtinių Tautų vystymo programos regioninio centro Europai ir Nepriklausomų valstybių sandraugai patarėja vietos savivaldos ir decentralizacijos klausimais, vėliau ji ėjo vadovaujamas pareigas KTU, buvo netgi laikinąja rektore. Yra dirbusi ir Ministro Pirmininko tarnybos Strateginio valdymo departamento vadove, ir tarnybos kanclere. Per pastarąjį dešimtmetį ji yra konsultavusi net 15 šalių (Armėnijos, Baltarusijos, Afganistano, Rytų Timoro, Palestinos, Bosnijos ir Hercegovinos bei kitų) valdžios institucijas viešojo administravimo klausimais. J. Šiugždinienė už nuopelnus Prancūzijos kultūrai yra apdovanota šios šalies vyriausybės Akademiniu palmių apdovanojimu.

Jurgita Šiugždinienė

A. Navakauskas (g. 1957 m. balandžio 3 d., Kelmės r.) darbo biografiją po pirmųjų studijų pradėjo Žuvininkystės ūkyje, vėliau vadovavo kolūkiui, nuo 1992 metų vadovaujamas pareigas ėjo policijoje (Šiauliuose), paskui patarinėjo Šiaulių merui, susisiekimo ministrui, kol tapo Kauno kelių tarnybos viršininku. 2011-aisiais pabuvęs Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriumi, vėl grįžo į kelių tarnybą, kol 2017 metais tapo Kauno klinikinės ligoninės generalinio direktoriaus pavaduotoju, nuo 2018-ųjų patarinėja vienam iš Seimo pirmininko pavaduotojų.

Miesto politike dar nebuvusi Lietuvos centro partijos deleguojama kandidatė Rūta Andriuškevičienė (g. 1959 m. gruodžio 29 d., Panevėžyje) yra baigusi Šiaulių pedagoginio instituto Dailės fakultetą, mokytoja metodininkė. Jos pedagoginis stažas – daugiau nei 30 metų. Ji yra Lietuvos mokytojų sąjūdžio įkūrėja ir pirmininkė, Trišalės tarybos švietimo komiteto, profsąjungų organizacijos „Sandrauga“ narė.

Rūta Andriuškevičienė

Politikos naujokas advokatas Gintaras Černiauskas (gimęs 1967 m. sausio 26 d., Šilutės r.) Kauno mero rinkimuose yra Lietuvos socialdemokratų partijos iškeltas kandidatas. Jis – Vilniaus universiteto Teisės fakulteto auklėtinis. Nors išlaikė teisėjo egzaminą ir trumpai dirbo Kauno apygardos teismo pirmininko padėjėju, teisėju netapo, nes pasirinko advokato kelią. Dabar yra advokatų profesinės bendrijos „Černiauskas ir partneriai“ vyresnysis partneris. Jis –vienintelis daugiavaikis iš septynių pretendentų mero rinkimuose Kaune, – 6 vaikų tėvas.

Gintaras Černiauskas

Bene mažiausiai informacijos viešoje erdvėje galima aptikti apie Darbo partijos kandidatą, šios partijos Kauno padalinio vadovą Martyną Maulę (g. 1976 m. birželio 6 d., Kaune). Vyriausiosios rinkimų komisijos svetainėje skelbiamoje kandidato biografijoje nurodoma, kad jis buvęs verslininkas (buvo komercijos direktoriumi vėliau bankrutavusioje Ukrainos ir Lietuvos įmonėje), nuo 2016-ųjų – valstybės karjeros tarnautojas, dirba Lietuvos transporto saugos administracijoje. Yra baigęs KTU, tarptautinio verslo ekonomikos ir vadybos bakalauro studijas.

Martynas Maulė

Tuo tarpu jauniausias iš kandidatų Kauno mero rinkimuose – Lietuvos liberalų sąjūdžio Kaune vadovas S. Kairys (g. 1984 m. balandžio 19 d., Telšiuose) yra politikos mokslų bakalauras (Vytauto Didžiojo universitetas) bei teisės magistras (Mykolo Romerio universitetas). Pirmą kartą į Kauno miesto tarybą kauniečiai jį išrinko 2011 metais. Nuo 2015-ųjų iki dabar S. Kairys yra Kauno miesto mero pavaduotojas, kuruojantis kultūros, turizmo bei kitas sritis.

Simonas Kairys

Antrą kartą mero posto siekiantis „Vieningo Kauno“ vienas įkūrėjų bei lyderis V. Matijošaitis (g. 1957 m. balandžio 14 d., Kaune) pagal po studijų sostinėje įgytą diplomą, – inžinierius mechanikas. Savo biografijoje kandidatas paminėjo, kad nuo 1980 iki 1991 metų dirbo Kauno miesto Santakos vidaus reikalų skyriuje, o 1991-aisiais įkūrė nuosavą verslą ir tapo UAB „Vičiūnai“ valdybos pirmininku bei generaliniu direktoriumi. Iš visuomeninių pareigų V. Matijošaitis mini šias: nuo 2006-ųjų – asociacijos „Mentor Lietuva“ valdybos nario, nuo 2008-ųjų – Lietuvos pramonininkų konfederacijos Lietuvos ekonominio ir prekybos bendradarbiavimo su Rusijos Federacija tarybos viceprezidento, nuo 2010-ųjų – „Žalgirio fondo“ prezidento bei „Vieningo Kauno“ vadovo ir nuo 2011-ųjų – Kauno miesto savivaldybės tarybos nario. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

KURTINAITIS--- apsireiškė, tapo socdemu, ar ilgam?

KURTINAITIS--- apsireiškė, tapo socdemu, ar ilgam? portretas
juk po 1992 metų seimo rinkimų, kuriuos TRIUŠKINAMAI laimėjo LDDP, konservatorius R. Kurtinaitis pagarsėjo politikoje, kai pareiškė: "Man gėda kur nors užsienyje pasakyti, kad esu lietuvis", -- tą frazę pasakė, kai LDDP atsisakė SPORTO departamente jo paslaugų. ---Ir štai šiandieną jis ŠAUKIA, kad KAUNO meru taptų, ne koks konservatorius , o socdemas Černiauskas, kuris GARLIAVOJE iš namų IŠNEŠĖ nežinia kur-- mažametę MERGAITĘ. Ne tik garliaviškiai nežino ,bet ir SADŪNAITĖ 2018 metų sausio 13-tosios minėjime KLAUSĖ iš tribūnos PREZIDENTĖS, kur mergaitė, ar ji gyva. Kurtinaiti , ar pasvėrei siūlomo kandidato į merus "nuopelnus" ?

kaunietis

kaunietis portretas
Taip norisi Kaunui sazyningo mero, bet kazkodel tokie nepretenduoja. Tik ne Matjosaicio.

Leva

Leva portretas
Visu 1000 procentu laimes gerb.V.Matjosaitis,jo darbai akivaizdus,o kad supirko sabakstynus tai tik dziaugtis reiktu ir ten padarys grozi.Sekmes ,
VISI KOMENTARAI 66

Galerijos

Daugiau straipsnių