Kauniečiai nepritaria krematoriumo statybai Taikos prospekte

  • Teksto dydis:

Esame priblokšti ir sunerimę, kad Kaune, Taikos prospekte, šalia gydymo įstaigos, maisto gamybos, paslaugų įmonių ir gyvenamųjų namų ketinama statyti krematoriumą. Šokiruoja ne tik pasirinkta vieta. Statytojų kompetencija greta esančių įmonių darbuotojams ir aplinkiniams gyventojams pasitikėjimo nekelia.

Kelia įtarimų

Pagal viešai prieinamus duomenis, ankstesnis krematoriumo vystytojas UAB „Kolekta“ per visą savo gyvavimo laikotarpį turėjo vieną darbuotoją, o pajamų apyvarta – iki 5 tūkst. eurų per metus. Naujasis projekto vystytojas UAB „Antroji investicija“ nuo 2016 m. balandžio 2 d. iki 2018 m. spalio 14 d. neturėjo nė vieno darbuotojo – faktiškai negalėjo vykdyti veiklos ir turėti pajamų. Šiuo metu turi vieną darbuotoją. Aplink krematoriumo statybos vietą Taikos pr. 114M susibūrusi bendruomenė mano, kad tokio socialiai jautraus ir potencialiai pavojingo aplinkai projekto rengėjas turėtų atsakingai parinkti objekto vietą.

Projekto vystymas pradžioje buvo slepiamas nuo visuomenės, nuo aplink veikiančių suinteresuotų įmonių bei gyventojų. Tai turi priversti sunerimti tiek miesto vadovus, tiek visą aktyvią miesto bendruomenę. Neskaidrūs procesai visada reiškia tik vieną – miestui ruošiama nemaloni staigmena. Prieštaravimą prieš šiuos planus jau yra pareiškę Petrašiūnų, Amalių, Dainavos rajonų gyventojai, aplinkinių įmonių darbuotojai, gydymo įstaigos pacientai (virš 1 tūkst. parašų).

Pasirinkta krematoriumo vieta yra netinkama ir psichosocialiniu aspektu. Šalia veikia reabilitacijos klinika.

Neatsakingas sprendimas

Kitų valstybių praktika – įrengti krematoriumus ir kitas ritualinių paslaugų įmones ramiose, oriose, sakralinėse erdvėse, toli nuo intensyvaus judėjimo, triukšmo, dažnai prie amžinojo poilsio vietų. Tai sudaro sąlygas tinkamai pagerbti mirusiuosius bei su jais deramai atsisveikinti.

Šiuo atveju krematoriumas įkišamas į pramoninės zonos vidurį. Jis projektuojamas vos 150 m nuo judriausios Kauno gatvės – Taikos prospekto, vos už keliasdešimt metrų nuo gydymo įstaigos, maisto gamybos, paslaugų įmonių ir gyvenamųjų namų. Bendruomenės įsitikinimu, visuomenė tam turi užkirsti kelią.

Netinkama vieta

Teigiama, kad Kėdainių krematoriumas nespėja vykdyti užsakymų, todėl palaikai kremuoti vežami į Lenkiją ar Latviją. Tačiau, turimais duomenimis, Kėdainių krematoriumas veikia ne visu pajėgumu, nes šią paslaugą žmonės užsako svetur dėl mažesnės jos kainos.

Bendruomenė nėra prieš palaikų kremavimą, bet atkreipia dėmesį, kad krematoriumo statybai yra daug tinkamesnių vietų. Kauno rajono planuose prie Vainatrakio kapinių numatyta visuomenei priimtina vieta.

Pasirinkta krematoriumo vieta yra netinkama ir psichosocialiniu aspektu. Keliasdešimt metrų atstumu nuo planuojamos krematoriumo vietos veikia reabilitacijos klinika, kur yra teikiamos tiek stacionaraus, tiek ambulatorinio pobūdžio gydymo, reabilitavimo ir sveikatinimo paslaugos (dirba virš 30 darbuotojų, kasmet gydoma iki 2 tūkst. ligonių). Čia gydytojai ir ligoniai bendromis pastangomis bei susikaupimu bando įveikti žmones užklumpančias ligas bei negalavimus. Už lango rūksiantys krematoriumo kaminai tikrai nežadins ligoniams vilties įveikti savo negalavimus, o be ligonių vilties ir iš jos kylančių pastangų – koks gali būti gydymas bei jo rezultatas.

Aplink planuojamą krematoriumo vietą (pažymėta raudonai) veikia daug įmonių.

Sanitarinė zona

Vyriausybė savo sprendimuose yra numačiusi 200 m sanitarinę apsaugos zoną krematoriumams. Į šią zoną patenka gydymo įstaiga, trys maisto įstaigos, aštuonios paslaugų įmonės, gyvenamosios paskirties sklypai. Dėl planuojamos veiklos rūšies psichosocialinio poveikio visuomenės nariams šių apribojimų įrengiant krematoriumą turėtų būti griežtai laikomasi. Būtina atkreipti dėmesį, kad objekte planuojama ne tik kremavimo veikla, bet ir sakralinių bei ritualinių atsisveikinimo su mirusiuoju apeigų paslaugų teikimas.

2018 m. liepos mėnesį Kauno miesto savivaldybės organizuotoje gyventojų apklausoje internetu dauguma respondentų išreiškė nepritarimą krematoriumų įrengimui miesto teritorijoje. Tai yra suprantamas visuomenės noras. Tuose pačiuose Kėdainiuose krematoriumas pastatytas ne miesto teritorijoje. Tokiu būdu ne tik netrikdomi bendruomenės nariai, bet ir kitų miestų gyventojams lengviau pasiekti šį objektą.

Kauno miesto savivaldybės administracijos raštu 2017 03 20 Nr. (33.200)2-985 aplinkinių sklypų savininkai buvo informuoti, kad, vadovaujantis Kauno miesto teritorijos bendrojo plano sprendiniais, Naujasodžio pramoniniame rajone nėra numatyta krematoriumų statyba.

Kai buvo analogiškos situacijos bandant krematoriumus įrengti Klaipėdos ir Vilniaus miestuose netinkamose tam vietose bei esant visuomenės nepritarimui, valstybės ir savivaldos institucijos nesunkiai rado priemonių apginti viešąjį interesą šioje srityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tik

Tik portretas
Ant šventos upės kranto! Kapinės, kur pilna vaiduoklių, tikrai visiškai netinkama tam šventam ritualui vieta. Paskutinio palydėjimo vieta turi būti tyra ir graži. Žinoma, nuošalesnė. Po to būtų palankiausia tuos pelenus ir suberti į šventą upę Gangą ar Yamuną, kad siela grįžtų į dvasinį dangų. Nes užkasus žemėje toje pat žemėje ir atgimsi.

A vietos maža?

A vietos maža? portretas
Klinikose! Toli vežt nereiktų. Numirė palatos kaimynas, žiūrėk, už valandėlės kaminas jau rūksta. :)

mokytoja

mokytoja portretas
Visiška nesąmonė statyti krematoriumą Kauno mieste. Kur toks didelis judėjimas ir dar padidinti judėjimą. Geriausia vieta tur būt būtų prie Vainatrakio kapinių.Ten dideli plotai, o ir žmonėms būtų patogu. Ir iš viso ar maža vietos, kad reikia kišti prie gyvenamųjų namų tokį objektą.Protaukit savivaldybės galvos.Tikimės ,kas suprasit mūsų netgi ne norus, o reikalavimus.
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių