Kaune vyks pirmasis ispanų kalbos forumas

  • Teksto dydis:

Gruodžio 2 dieną, šeštadienį, Vytauto Didžiojo universitete (V. Putvinskio g. 23) vyks pirmasis ispanų kalbos forumas, organizuojamas Miguelio de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubo, bendradarbiaujant su Ispanijos Karalystės ambasada Lietuvoje. Šia praktinio pobūdžio konferencija siekiama atkreipti dėmesį į ispanų kalbos svarbą ir nuolatos augantį populiarumą Lietuvoje, taip pat suteikti galimybę ispanistams iš Lietuvos bei kitų šalių dalintis idėjomis, mokslinių tyrimų rezultatais, diskutuoti apie naujausius kalbų mokymo(si) metodus.

Ispanų kalbos populiarėjimas

„Idėja organizuoti pirmąjį mokslinį renginį Lietuvoje, dedikuotą ispanų kalbai, kilo kaip atsakas į spartų šios kalbos populiarėjimą mūsų šalyje ir nuolatinį jos specialistų poreikį tiek mokslo srityje, tiek versle“, – paaiškina VDU Užsienio kalbų instituto lektorė, forumo organizatorė Vigilija Žiūraitė. Ispanų kalba – plačiai paplitusi visame pasaulyje ir yra oficiali net 21 šalyje. M. de Cervanteso instituto duomenimis, pasaulyje laisvai ispaniškai susikalbėti gali virš 500 milijonų žmonių, o dar 20 milijonų ją mokosi kaip užsienio kalbą. VDU ši kalba dėstoma nuo pat universiteto atkūrimo 1989 metais. „Nors VDU UKI siūlome mokytis 30 kalbų, ispanų išlieka populiariausia tarp studentų pasirinkimų“, – teigia VDU UKI direktorė doc. dr. Vilma Bijeikienė. Studentus žavi ne tik kalba, bet ir ispanakalbių šalių kultūra. 2011 metais VDU dėstytojų ir studentų iniciatyva įkurtas M. de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubas jau spėjo tapti ispaniškos kultūros židiniu Lietuvoje.

Ispanų kalba – plačiai paplitusi visame pasaulyje ir yra oficiali net 21 šalyje.

Dėmesys ispanų kalbos specialistų rengimui

Ispanų kalba sparčiai populiarėja ir bendrojo lavinimosi mokyklose. Pasak VDU UKI lektorės V. Žiūraitės, ispanų kalba tampa mokyklos prestižo ir sėkmės ženklu. „Moksleiviai, o ir jų tėvai, vis dažniau pageidauja galimybės mokytis ispanų kalbą, tačiau daugelis mokyklų susiduria su problema – trūksta specialistų, kurie galėtų mokyti. Galima sakyti, kad kiekvieną rudenį vyksta varžybos tarp mokyklų, kuri galės pasiūlyti ispanų kalbos pamokas. Šią kalbą išmanantys yra tiesiog graibstomi“, – pasakoja lektorė. VDU pirmasis atkreipia dėmesį į ispanų kalbos mokytojų rengimą ir tobulėjimą. Ispanų kalbos forumas – ne tik jau ispanų kalbą dėstantiems, bet ir dar tik galvojantiems savo profesinį kelią sieti su šia kalba mokymo, vertimo, klientų aptarnavimo ar kitose srityse.

Forumo programoje – lektoriai iš užsienio

Gruodžio 2-ąją forumą atidarys ir sveikinomo žodį tars Ispanijos Karalystės ambasados Lietuvoje misijos vadovo pavaduotojas Bernardo Lópezas. Forumo programoje – lektorių iš Ispanijos, Lietuvos ir kaimyninių Baltijos šalių moksliniai pranešimai ir praktiniai mokymai. Specialiai iš Ispanijos į Lietuvą atvykta du forumo pranešėjai – dr. Juanas Carlosas Casanas Nunezas iš Valensijos Politechnikos universiteto ir Beatriz Mora, mokyklos „Enseñando español online“ įkūrėja. Taip pat pranešimą skaitys Latvijos kultūros akademijos lektorė dr. Ana Leon Manzanero. „Forumo programa iš ties pasižymi pranešimų įvairove. Džiaugiamės ir tuo, kad į vieną renginį pavyko sukviesti tiek ispanistų, dirbančių Lietuvoje: iš Kauno technologijos, Vilniaus, Klaipėdos ir Mykolo Romerio universitetų“, – vardino VDU Humanitarinių mokslų fakulteto dėstytoja, viena iš forumo organizatorių María José de Urraza. Forumą vainikuos apskritojo stalo diskusija apie ispanų kalbos ateitį Baltijos šalyse, kurią moderuos ilgametis VDU ispanų kalbos dėstytojas, vertėjas Bronius Dovydaitis.

Forumas vyks ispanų kalba. Būtina išankstinė registracija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių