Kaune – sveiko maisto mokykla vaikams

  • Teksto dydis:

Sveikas desertas arba žaliasis kokteilis vietoje guminukų ir traškučių – tokius užkandžius nuo šio rudens renkasi Kauno „Nemuno“ mokyklos-daugiafunkcio centro moksleiviai, ikimokyklinio ugdymo auklėtiniai.

Naujus mokslo metus mokykla pasitiko su naujiena – nuo rugsėjo šioje įstaigoje įgyvendinamas sveikos mitybos projektas, mokyklos valgiaraščiai sudaromi remiantis sveikos mitybos pagrindais ir principais. Į sveiko maisto mokyklos veiklą įsijungė ne tik vaikai, bet ir jų tėvai, su malonumu dalyvaujantys rengiamuose edukaciniuose užsiėmimuose ir seminaruose apie sveiką gyvenimo būdą.

Rugsėjo mėnesio pabaigoje gaminti gardžius sveiko maisto patiekalus mokėsi „Nemuno“ mokyklos-daugiafunkcio centro moksleivių tėvai. Kartu su mokyklos partneriais – VšĮ „Tikra mityba” direktore Danguole Gasparavičiene, restorano „Miesto sodas” virtuvės šefu Nerijumi Kunkuliu, Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro lankytojų aptarnavimo profesijos mokytoja metodininke Kristina Česlevičiene, tėvai mokėsi sveikų kokteilių ir desertų gamybos paslapčių, maisto derinimo, sveikos mitybos pagrindų.

„Labai puikus pavyzdys visiems – Kauno „Nemuno” mokykla – daugiafunkcis centras, kurio bendruomenė priėmė Sveikatos ministro iššūkį ir tampa pilote mokykla (kartu su darželiu) Kauno mieste naujam maitinimo modeliui pritaikyti. Tai motyvuoja ir toliau aktyviai dirbti ugdant vaikų sveikatai palankios mitybos raštingumą“, – teigia direktorė.

VšĮ „Tikra mityba” vadovės nuomone, labai svarbu, kad ne tik ugdymo įstaigoje vaikų mityba atitiktų sveikos mitybos principus, bet ir kiekvienuose namuose, kiekvienoje šeimoje pirmenybė būtų teikiama sveikatai palankesnių produktų pasirinkimui, kad ant kasdieninio ar šventinio stalo garuotų sveikatai palankūs patiekalai ir tėvai būtų pavyzdžiu savo vaikams renkantis sveiką maistą. Anot pokalbininkės, svarbu, kad tinkama valgymo kultūra kiekvienoje šeimoje taptų kasdienybe.

„Šiais mokslo metais pradėjome vykdyti sveikos mitybos pilotinį projektą, siekiame ne tik sveikai maitinti mokinius, bet ir ugdyti jų sąmoningumą, raštingumą renkantis sveikatai palankią mitybą. Šis projektas sulaukė didelio tėvų susidomėjimo ir palaikymo. Nors mūsų Nemuno mokyklos darželyje laisvų vietų nėra, nuolat sulaukiame tėvų skambučių dėl priėmimo į darželio grupes“, –sėkmingu startu džiaugiasi mokyklos direktorė Vesta Žiūraitienė.

Direktorė pasakojo, jog 2016-2017 metais mokykloje buvo atliktas remontas, kurio metu atnaujinti visų mokomųjų dalykų kabinetai, klasės aprūpintos kompiuteriais bei multimedijomis. Taip pat suremontuotas mokyklos pradinių klasių korpusas, įrengtos poilsio zonos mokiniams, atnaujinta aktų salė, įrengta nauja biblioteka-informacinis centras bei interaktyvi klasė. Darželio grupių patalpos taip pat suremontuotos, įrengtos modernios poilsio zonos vaikams.

Priėmusi iššūkį tapti sveikos mitybos įstaiga, kurioje mokiniai ir darželio auklėtiniai ne tik gauna sveiką maistą, bet ir įgyja sveikos mitybos įgūdžių, „Nemuno“ mokykla remiasi aplankytų Kopenhagos „Sydhavnen“ ir „Amager Fælled“ mokyklų patirtimi bei „Copenhagen House of Food“ rekomendacijomis. Mokyklos novatoriški ir kūrybiški darželio auklėtojai ir pradinio bei pagrindinio ugdymo mokytojai didelį dėmesį skiria mokinių mitybos raštingumo ugdymui: moko mokinius sveikatai palankios mitybos principų ir valgymo kultūros per tiesioginius įvairius užsiėmimus su maisto gaminimu ir degustacija. Pagalbos ranką tiesia ir patys danai. Danijos Aplinkos ir maisto ministerija, kauniečiams mielai sutiko suteikti visą reikiamą informaciją apie sveikos gyvensenos projektus vykdomus Danijos mokymo įstaigose bei pažadėjo pagalbą vykdant pilotinį projektą „nuo lauko iki šakutės“ „Nemuno“ mokykloje ir darželyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sveiki

Sveiki portretas
Puiku, sėkmės visai bendruomenei!

...

... portretas
Įdomu: tai ką vakar medikai įvardijo kenksmingu maistu šiandien jau už panacėją laiko!

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių