Dramos Kaune atomazga: atimti vaikai grįžta pas tėtį

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis situaciją dėl Kauno vaiko teisių specialistų paimtų vaikų komentavo tik po atvejo vadybos posėdžio. Ministras išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad Eglės ir Gintaro vaikai bus grąžinti tėvui. Šeimą ginantys advokatai tikisi, kad rytoj ir mama galės matytis su vaikais.

„Labai džiaugiuosi šiandienos sprendimu, nes du mažamečiai vaikai grįš pas tėtį į savo namus. Kartu noriu tikėtis, kad atvejo vadybininkas ir jo suburta komanda bei kiti Kauno miesto savivaldybės ekspertai suteiks visą reikiamą pagalbą vaikams ir tėčiui su mama. Prašau tėčio ir mamos priimti šią pagalbą, jei ne dėl savęs, tai bent dėl vaikų“, – pranešime spaudai teigia L. Kukuraitis.

Jis sako nuoširdžiai tikintis, kad pora myli vaikus bei ragino „suremti pečius“ vaiko teisių apsaugos specialistus, tėvus, savivaldybių darbuotojus ir visuomenę.

Įdomu tai, kad kai ministras jau skelbė šią žinią, Kaune vykęs posėdis vis dar nebuvo pasibaigęs. Jis prasidėjo 14 val. ir truko daugiau nei tris valandas

Su vaikais matysis ir mama?

Po posėdžio šeimai teisiniais klausimais padedantis advokatas Saulius Dambrauskas suteikė daugiau vilties. Anot jo, formaliai vaikai rytoj atiduodami tėvui, tačiau jis tikisi, kad jau rytoj vakare vaikus galės matyti ir mama. Ikiteisminis tyrimas nėra nutrauktas, tad mamai vis dar taikomi ribojimai. Advokatas pažymėjo, kad pasiekti susitarimai dėl socialinių paslaugų abiems tėvams.

„Dar šiandien pateiksime teismui prašymą dėl mamos kardomosios priemonės pakeitimo, nes vaikams nebėra pavojaus. Tikimės, kad į prašymą bus atsižvelgta ir mama galės rytoj vakare grįžti į namus ir matytis su abiem vaikais“, – po posėdžio sakė advokatas.

Anot teisininkų, posėdis truko ilgiau nei tris valandas, nes visą laiką komisijoje vyko diskusijos ir tik pabaigoje įvyko lūžis. Nei vienas posėdžio dalyvis neprieštaravo, kad vaikai būtų grąžinti tėvui.

Mažamečių tėvas sakė, kad kol kas mama turės gyventi atskirai, bet tikisi, kad artimiausiu metu ji galės grįžti namo.

„Sutikome su visomis sąlygomis, turėsime lankyti kursus, pas mus lankysis socialiniai darbuotojai, psichologai. Dėl vaikų darželio komisija nurodė, kad turime spręsti patys“ – kalbėjo ilgo svarstymo išvarginti vaikus praradę tėvai.

Kritiką liejo ir politikai, ir gyventojai

Tuo pat metu, kai vyko posėdis, Nemuno gatvėje, prie Kauno miesto socialinių paslaugų centro prasidėjo ir piketas, į kurį susirinko apie 50 žmonių. Juo buvo siekiama atkreipti dėmesį į Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbą bei priimtus įstatymus.

Į piketą susirinkę Seimo nariai liejo kritiką: „Vakar buvo pasakyta, kad tėtis atitinka visus reikalavimus, kad jam būtų grąžinti vaikai. Atrodo, kad jie tiesiog tyčiojasi iš tėvų ir visuomenės.“

Susirinkę dalyviai itin nepatenkinti ir vaikų reforma ir pačia valdžia, kad tokie įstatymai priimami. Pasak jų, tai nesaugo šeimų, o siekia jas išdraskyti.

„Tokiais būdais negalima atimti vaikų, turėtų būti asmeninė valdininkų atsakomybė. Akivaizdžiai perlenkta lazda ir situacijos negalima lyginti su tragiška Kėdainių istorija“, – teigė plakatus laikantys susirinkusieji.

„Aš pati keturis vaikus užauginau, nei karto nepliaukštelėjau, nes mano toks charakteris, tačiau čia reikėjo pirmiausia paklausti, kokios pagalbos reikia, ką kaimynai galvoja, o ne iš karto suimti kaip didžiausius nusikaltėlius“, – kalbėjo viena piketo dalyvė.

Susirinkusieji rankose laikė plakatus su užrašais: „Stop policinei valstybei“, „Vaikus į šeimą“ ir pan.

„Melagiai vaikų teisių atstovai, nes aš iš pradžių nežinojau, kad vaikus paėmė. Sužinojau tik iš spaudos, o jie sakė, kad aš atsisakiau juos globoti. Susitvarkiau pažymas dėl sveikatos, pranešiau vaikų teisėms, kad esu pasiruošusi, bet po to man pasakė, kad globoti vaikų negaliu, nes Eglė pas mane registruota. Melavo ir tai, kad vaikus mušė, pas juos nėra jokių mušimo įrankių“, – susirinkusiems sakė paimtų mažamečių močiutė Laimutė Venclovaitienė.

„Koks įstatymas leidžia atskirti 20 metų kartu gyvenusius žmones? Reikia pamatyti, kaip jie vaikus auklėjo. Vaikai visada lauke žaisdavo, visi kaimynai tai matė. Tikrai būtų matę ir tai, jei kažkas būtų buvę negerai“, – kalbėjo L. Venclovaitienė.

Atsiliepė dar viena liudininkė

Pikete dalyvavo ir kaunietė Laimutė Šostauskienė, kuri matė, kaip A.Juozapavičiaus prospekte vaiko teisių specialistai iš tėvo bandė atimti vaikus. Anot moters, patys vaiko teisių atstovai plėšė vaiką ir padarė daugiau žalos nei motinos pliaukštelėjimas.

„Važiavome pro šalį ir pamatėme sujudimą, pribėgau ir pamačiau, kad vyras laiko baltapūkį vaiką, jis net įsikniaubęs į tėtį buvo ir klykia. Pasakiau, kad reikia vaikų teises kviesti, tai šalia stovėję vyrai patikino, kad jie yra iš ten. Tas vyras parodė savo darbo kortelę ir tiesiog griebė tą vaiką iš tėvo, tiesiog lupo iš rankų, berniukas dar labiau pradėjo rėkti. O moteris, paaiškėjo, kad ji taip pat iš vaiko teisių apsaugos tarnybos, suėmė tėvą už rankų ir pradėjo mane varyti, sakydama, kad čia ne mano reikalas. Labai gaila, kad nespėjau nufilmuoti. Niekaip negaliu to vaizdo pamiršti, viskas tiesiog stovi akyse“, – pasakojo vieną iš epizodų savo akimis mačiusi moteris.

Tai jau ne pirmas liudininkas, matęs šį įvykį. Portalas jau rašė, ką apie įvykius A. Juozapavičiaus prospekte pasakojo kaunietis Dainoras Lukas. Anot jo, nieko baisesnio gyvenime neteko matyti.

Atėmė vaikus

Kaip jau buvo rašyta, visuomenę sukrėtė Panemunėje gyvenančių Eglės ir Gintaro istorija, kuomet po pasivaikščiojimo Panemunės šile, šeima neteko dviejų vaikų – trejų metų mergaitės ir dvejų berniuko.

Viskas vyko praėjusį mėnesį, kai mama su vaikais išėjo į šilą pasivaikščioti, tačiau berniukas staiga pradėjo bėgti. Mama norėdama jį sudrausminti, pliaukštelėjo per rankas. Tai matęs praeivis paskambino policijai ir mama buvo sulaikyta, o tėvui teko vežti vaiką į ligoninę tam, kad būtų patikrinta, ar nėra smurtinių žymių. Nieko neradus, vaikų teisių specialistai vis tiek atėmė vaikus.

Paimtų vaikų istorija sukrėtė ne tik tėvus, bet ir įvykį mačiusius kauniečius. Atsitiktinai pro šalį važiavę žmonės baisėjosi vaikų teisių specialistų veiksmais ir matytą vaizdą apibūdina kaip vieną baisiausių, kokį tik yra matę. „Kauno diena“ primena, kad tėvas tuo metu su vaiku jau buvo po gydytojų apžiūros ir su pareigūnais važiavo į namus. Tačiau jam pasidarė bloga, o automobilyje pradėjo verkti sūnus, todėl pareigūnams sustojus, jis paėmė vaiką ant rankų ir apimtas streso, šaukė žmonių pagalbos. Tai tarnybos įvertino, kaip pasipriešinimą, todėl ir atėmė vaikus.

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) specialistai prabilo tik po kelių dienų. Surengtoje spaudos konferencijoje jie tikino, kad vaikai iš kauniečių šeimos paimti ne dėl to, jog mama pliaukštelėjo, o dėl to, kad vaikams tuo metu šeimoje nebuvo saugu.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, šiemet nuo liepos iki spalio 22-osios buvo 513 atvejų, kai vaikai perduoti  laikinajai globai, pernai per liepą–gruodį tokių atvejų buvo 710.

Šiemet, nuo liepos 1-osios įsigaliojus Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisoms, gauta 6 tūkst. pranešimų, iš jų 64 proc. nepasiteisino, t. y. nenustatytas joks grėsmės vaikams lygis.

66 proc. atvejais pareigūnai nustato, kad šeimoms reikalinga pagalba, 14 proc. atvejų nustatoma grėsmė vaikams ir kreipiamasi į teismą dėl vaikų paėmimo iš šeimos.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Visur tik melas,šmeištai tai štai kas lyko iš mūsų laisvės.Dabar pinigas kalba pinigas tyli.Palikite tą šeimą ramybėje,nes ir taip jie jau šoke,o ką kalbėti apie vaikus.Debilai iš debylų valdžia ir parsidavėliai,pedofilijos klano pakalikai,pinigėliais pasigviešino.Teisti tuos visus reikia.Visuomenė to neatleis kovosim iki galo,kol bus šakalienė,žiobienė ir kiti skalikai.Visus lauk.

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
Išsiunčiau prieš 10 dienų: DĖL VIENO IŠ TĖVŲ SAVIŽUDYBĖS PO VAIKŲ ATĖMIMO Lietuvos Respublikos generalinei prokuratūrai, Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijai 2018 m. spalio 27 d. Nr. SN-S-1027(4)/2018 DĖL VIENO IŠ TĖVŲ SAVIŽUDYBĖS PO VAIKŲ ATĖMIMO Į mane anonimiškai kreipėsi „Facebook" socialinio tinklo vartotoja, informuodama, kad praeitų metų rudenį nusižudė trijų mažamečių mama. Pareiškėja teigia, kad mama nusprendė nusižudyti dėl atimtų vaikų. Įvykiai vyko Šilutės raj. Katyčių seniūnijoj, Akmeniškių kaime. Kaimo gyventojai palankiai atsiliepė apie jauną darbščią šeimą, kurie savo jėgomis statėsi namą. Išėjusi iš gyvenimo pareiškėja įvardina kaip Odeta A. D. Po incidento vaikai buvo grąžinti Tadui D. Prašyčiau, pateikiant nuasmenintus duomenis, apibūdinti situaciją, ar buvo tokia savižudybė, jei taip, dėl kokių priežasčių ir ar yra ryšys tarp savižudybės ir vaikų paėmimo, kur , pas ką dabar vaikai, kaip jiems sekasi? Seimo narys Naglis Puteikis

TAIGI

TAIGI portretas
GAL JAU UŽTENKA APIE JUOS RAŠYTI.PADARYKIT PERTRAUKĄ--TAS PATS PER TĄ PATĮ.
VISI KOMENTARAI 125

Galerijos

Daugiau straipsnių