Kaune bus įrengta 1,5 tūkst. šiuolaikiškų požeminių konteinerių

  • Teksto dydis:

Šį ketvirtadienį Kaune pradėti įrenginėti naujos kartos pusiau požeminiai suomiški „Molok“ konteineriai. Iki 2018 metų pabaigos visame mieste bus įrengta 1,5 tūkst. šiuolaikiškų konteinerių.

Naujieji konteineriai pirmiausiai bus įrengti Vilijampolėje esančių daugiabučių namų kiemuose. Šį ketvirtadienį J. Vienožinskio gatvėje baigti montuoti pirmieji 2,6 metrų gylio naujos kartos pusiau požeminiai konteineriai. Užbaigus darbus Vilijampolėje, konteineriai bus įrenginėjami Šilainiuose. Kiekvienoje aikštelėje bus buitinių atliekų bei rūšiavimo konteineriai.

Kaune pradedame didelius pokyčius atliekų surinkimo sistemoje.

„Kaune pradedame didelius pokyčius atliekų surinkimo sistemoje. Įrengsime modernius požeminius konteinerius, kur gyventojų suneštos atliekos lauks išvežimo neišbarstytos aplink konteinerius, bet tvarkingai po žeme“, - kalbėjo Kauno miesto tarybos Darnios plėtros ir investicijų komiteto pirmininkas Visvaldas Varžinskas.

Įrengiant naujuosius konteinerius, po žeme yra užkasama 60 procentų jo talpos. Virš žemės konteineris iškilęs maždaug 1,2 metro. Pasak specialistų, nuo žemės einantis šaltis stabdo bakterijų augimą, iš konteinerio nesklinda nemalonūs kvapai. Į jo viduje esančią tvirtą betoninę kapsulę dedamas daugkartinis maišas iš polipropileno, kurį šiukšliavežė iškelia kranu iš kapsulės ir po aptarnavimo sugrąžina atgal.

Trečiame pagal dydį Suomijos mieste Tamperėje įsikūrusi „Molok“ bendrovė jau 26 metus yra pusiau požeminių konteinerių gamybos ir technologijų lyderė: 40-yje pasaulio šalių įrengta apie 150 tūkstančių čia pagamintų atliekų konteinerių. Suomiai pažymi, jog Kauno mieste numatomų įrengti konteinerių kiekis – išskirtinės apimties ne tik Lietuvoje, bet ir visame regione.

„Neseniai vykdyta gyventojų sociologinė apklausa parodė, kad apie 60 procentų gyventojų atliekas rūšiuoja. Pagrindinė priežastis, kodėl likę kauniečiai tai daro vangiai, yra netvarkinga atliekų surinkimo aplinka. Konteineriai būna išvartyti, išnešti atliekų išėjusius gyventojus pasitinka nemalonūs kvapai. Naujieji konteineriai išspręs šias problemas ir žmones dar labiau paskatins rūšiuoti“, - teigė V. Varžinskas.

Miesto vietose, kur dėl techninių galimybių nebus galima įrengti pusiau požeminių konteinerių, bus įrengtos aikštelės su kietu trinkelių pagrindu, kuriose bus pastatyti šiuo metu naudojami antžeminiai konteineriai.

Tikimasi, jog patvarios medžiagos užtikrins patikimą konteinerių naudojimą bent kelis dešimtmečius. Prireikus sudedamąsias bus dalis galima pakeisti arba atnaujinti. Konteinerio korpusas pagamintas iš betono, o apdaila - iš medžio kompozito. Konteinerio korpusas ir jo apdailos medžiagos yra atsparios vandeniui, atmosferos pokyčiams, temperatūrų kaitai.

1,5 tūkst. konteinerių gamyba ir įrengimas iš viso kainuos 4,48 mln. eurų. Didžiąją dalį šių lėšų (85 proc.) finansuoja Europos Sąjungos struktūriniai fondai. Likusią dalį biudžeto skirs Kauno miesto savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kai juos kas užkurs turėsim puikius krematoriumus.

jei

jei portretas
Jei dėl to nukentės žalieji miesto plotai, nieko verti konteineriai ekologijos prasme.

Dvoks

Dvoks portretas
Dvoks dar labiau, nes kas išvalys dugną? pas mus ne suomiai, pripils pamazgu ir pus super
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių