Kaunas kviečia menininkus sukurti miestui svarbų akcentą: tai – solidus iššūkis!

  • Teksto dydis:

Kaunas menininkus kviečia į iššūkį – įamžinti simbolį pirmajam miesto paminėjimui rašytiniuose šaltiniuose.

„Unikali galimybė savo idėjomis praturtinti miesto muziejų po atviru dangumi! Kviečiame menininkus dalyvauti „Kauno akcentai“ projekte ir prisidėti prie Kaunui svarbių įvykių ar asmenybių įamžinimo“, – rašoma Kauno savivaldybės feisbuke.

Pasak miesto atstovų, starte – solidus iššūkis – simbolis pirmajam miesto paminėjimui rašytiniuose šaltiniuose.

Gyvenvietė, iš kurios išaugo Kaunas, metraštininkų pirmą kartą paminėta dar 1361 m. Vygando Marburgiečio „Naujojoje Prūsijos kronikoje“. Vienoje iš knygos pastraipų pasakojama, kad Vokiečių ordino magistras „paskyrė žygį iš Įsruties į Kauną“, kitoje rašoma, kad kryžininkai išvyko „išžvalgyti ir nustatyti Kauno pilies mūrų“, kurie iškilo dar XIII a. pabaigoje ir tapo svarbia gynybos sistemos dalimi.

Įdomu tai, kad Kaunas – vienas populiariausių miestų, kurį minėdavo vokiečių ordinų (Kauen, Cawen, Kauwenpille), o dažnai ir Rusios kronikose.

„Gal skaitant jau kilo idėjų, koks galėtų būti naujasis akcentas: metraščio juosta, kryžiuočių žvalgybininko šalmas, kyšantis iš Kauno pilies mūro, ar kažkas visiškai kitokio? Pasidalinkite!“ – sufleruojama feisbuke.

Daugiau informacijos: https://akcentai.kaunas.lt/idejos/.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)

:) portretas
Modernus mianas tik grabus kuria.

Pagonis

Pagonis portretas
Vygadas Marburgietis : ,, broliai (katalikų riteriai iš šv merg Marijos namų Ordino) apsiautę pilį grioviu, pirmu darbu nugriovė dievo Perkūno šventyklą stovėjusią į pietus nuo pilies...". Katalikai išžudė Kauno pilies gynėjus ir aplinkinius gyventojus. Vyskupas atlaikė mišias, padėkojo Jėzui už pergalę prieš pagonis ir sugiedojo Magnificcit. Vietoj mūsinės, Kaune pilis buvo atstatyta tik po 40 metų ir medinė, nes nebebuvo kam, nelikus gyventojų. Šios katalikų įvykdytos skerdynės šiandien minimos kaip Kauno gimradienis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių