Kalėdinės prakartėlės lankytojus pasitinka ir penkių dienų ėriukas

Kaip ir kasmet Kauno centre įkurdinta Kalėdinė prakartėlė. Joje – Marijos, Juozapo ir kūdikėlio Jėzaus, piemenėlio, su šuneliu kūrenančio laužą, skuptūros, pagamintos Adolfo Teresiaus, ir dvi gyvos avys, tiksliau avis Eglutė ir jos mažylis. Visa ši prakartėlė – ūkininko ir politiko Kazio Starkevičiaus dovana miesto, jo gyventojams ir svečiams.

Per devyniolika metų, kaip pasakojo K. Starkevičius, tik vienais metais miestą buvo palikęs be prakartėlės.

Šiemet, kaip ir pernai, prakartėlė įkurdinta netoli Kauno arkivyskupijos kurijos. 

„Mačiau jau vakar vakare, kai buvo įkurdinta prakartėlė, ją lankė labai daug šeimų su vaikais“, – portalui kauno.diena.lt sakė vyskupas Algirdas Jurevičius. 

Anot jo, Rotušės aikštėje yra Kalėdų eglė, tačiau jeigu ne kūdikėlio Jėzaus gimimas, nešvęstume ir nepuoštume Kalėdų eglės. Tad netoli Rotušės įkurdinta Kalėdų prakartėlė, iliustruojanti itin svarbų tikintiesiems įvykį – Kristaus gimimą, yra dar svarbesnis šventinis simbolis nei  Kalėdų eglė. 

„Šienas – iš mano laukų, avys – iš mano ūkio, eglutės irgi lietuviškos“, – vardijo prakartėlės iniciatorius K. Starkevičius. Juodagalvių veislės Eglutei – treji metai, jos mažyliui – jos penkios dienos.

„Jį kol kas labiausiai domina mama. Jis miega arba žinda“, – sakė ūkininkas. Praėjusi naktis buvo pirmoji, kurią avys praleido prakartėlėje. Ir iš karto sulaukė srauto močiučių su anūkais.

„Tokia vėsa suaugusiai aviai ir net neseniai atsivestam ėriukui – nė motais. Jiems svarbiausia, kad nebūtų skervėjų“, – aiškino pašnekovas, iš anksto ramindamas lankytojus. Prakartėlės gyvūnų patalpa yra automatiškai šildoma, priklausomai nuo oro temperatūros.

Eglutė, kaip pasakojo savininkas, kaip ir kitos jo avys, pripratusi prie žmonių dėmesio, bendravimo, tad lankytojai, norintys paglostyti ar kalbinantys, jai nekelia jokio streso ar diskomforto.

Gyvūnai prakartėlėje yra uždaroje patalpoje, juos paglostyti galima tuomet, kai pas šiuos bus atvažiavęs savininkas ar jo komanda. Avis jis lankys dukart per dieną: pašers, papildys vandens atsargas. Avių vaišės: šienas, traiškyti miežiai ir didžiosios pupos.

Prakartėlė su avytėmis kauniečių ir miesto svečių lauks iki Trijų Karalių. Tačiau Naujųjų metų nakčiai K. Starkevičius savo augintinius, saugodamas juos nuo visuotinio siautulio, fejerverkų triukšmo ir jų sukeliamo smogo, iš prakartėlės parsiveš namo į Kauno rajoną. 

A. Jurevičiaus teigimu, pirmąją gyvą prakartėlę pasaulyje įrengė Šv. Pranciškus Asyžietis dar 1223 metais Greče mieste. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
KUR ŽIŪRI GYVŪNŲ APSAUGA IR VAIKŲ TEISĖS , ĖRIUKAS TAI NAUJAGIMIS .

...

... portretas
"Keptas ėriukas - geras ėriukas".

Dikas

Dikas portretas
Starkevicius renka balus,taip nori jis seime pabuti!!!
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių