Kai vidinis variklis vis sako: norisi nuveikti dar daugiau (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Norėti siekti daugiau, norėti ir to imtis. Veiklos sritys – skirtingos, bet ugnelė akyse ir ryžtas – toks pats stiprus ir įkvepiantis kitus.

05. Gabrielė STONKUTĖ – boksininkė, studijuojanti ir besitreniruojanti Kaune, 2022-aisiais iškovojusi pasaulio moterų bokso čempionės vardą ir tapusi pirmąja Lietuvos boksininke, pelniusia pasaulio čempionatų medalį. Pernai ji tapo ir Europos čempione.

Mergina šiuo metu susikoncentravusi į sportą ir studijas. Būsima trenerė per paskaitas išmoktus dalykus kol kas pritaiko sau tobulėdama kaip sportininkė.

Sunkiausia jai – ne treniruotės. Šios patinka, nes yra įvairios, šauni komanda. Sudėtingiausiais įvardijo psichologinius aspektus, iškylančius prieš varžybas: kaip tinkamai nusiteikti, susikaupti, nes tai labai svarbi pergalės dedamoji.

Pažintį su boksu užmezgusi prieš devynerius metus mergina pasakojo, kad šis sportas jai ir kaip asmenybei turėjo didžiulės įtakos. „Anksčiau buvau labiau užsidariusi, nelabai mėgau kalbėtis su žmonėmis“, – sakė sportininkė.

Palaipsniui atsirado vis didesnis pasitikėjimas savimi, noras bendrauti, susipažinti su naujais žmonėmis. Savidisciplinos, užsispyrimo, ryžto siekti savo tikslų netrūko ir anksčiau, tačiau dabar šias savybes išmokusi pasitelkti tikslingiau.

Dėl traumos Gabrielei teko daryti priverstinę treniruočių pertrauką, bet dabar ji jau ruošiasi naujiems startams. „Pasiilgau. Labai norėjau grįžti į salę. Džiaugiuosi, kad vėl grįžau į savo rutiną. Ryte treniruotė, vakare treniruotė. Labai laukiau. Pasiilgau net raumenų skausmo. Jau buvau pamiršusi, ką reiškia“, – šyptelėjo mergina.

Skambios pergalės ir didžiuliai pasiekimai neabejotinai prideda motyvacijos judėti į priekį, toliau tobulėti, tačiau, kiek pati pamena, visada norėjo sportuoti, siekti kažko daugiau.

Net neįsivaizduoju, kuo mane sužavėjo boksas. Iki šios dienos negaliu sau atsakyti į šį klausimą.

„Net neįsivaizduoju, kuo mane sužavėjo boksas. Iki šios dienos negaliu sau atsakyti į šį klausimą. Nuo pat vaikystės norėjau lankyti kažką susijusio su kovos menais. Galima sakyti, kad boksą pasirinkau atsitiktinai. Tėvo draugai užsiminė, kad vyksta tokios treniruotės. Nuvažiavau pabandyti ir nuo pirmos treniruotės salėje buvau kiekvieną dieną. Kitų kovos menų net nebandžiau“, – kalbėjo G. Stonkutė.

Kaip save motyvuoja, juk būna akimirkų, kai nieko nesinori? „Žinau, ko noriu, žinau, kad sunkumai amžinai nesitęs, tikiu, kad bus geriau. Tai padeda grįžti į salę ir dirbti. Tiesiog išbūnu sunkų laikotarpį. Užsispyrimas duoda savo“, – apibendrino pašnekovė, kuriai geriausias laisvalaikis – su šeima, draugais ir pasivaikščiojimai su augintiniu.

17. Vilija DABRIŠIENĖ – socialinių mokslų daktarė, matematikos vadovėlių, mokomųjų knygų autorė, 2022-ųjų Kauno metų mokytoja, švietimo lyderė, 2021 m. inovatyviausia Lietuvos matematikos mokytoja. Noras suvokti, kaip mokinys mąsto, noras išmokyti veda vis į naujas platumas, kurių viena – švietimo inovacijų startuolis, skirtas padėti jaunajai kartai suprasti ir pamėgti matematiką.

„Iš visų vaidmenų man svarbiausias – mokytojos. Tai mano svajonių profesija“, – pasakojo V. Dabrišienė, savo didžiausiais pasiekimais įvardijanti ne parašytas knygas, ne apgintą disertaciją, bet daugybę savo mokinių, pasirinkusių studijuoti matematiką.

„Labiausiai įkvepia po matematikos paskaitos atsistoję plojantys studentai, gėlių puokštė universiteto kieme už automobilio valytuvų, diena, kai kelyje pradūrus padangą sustojęs ūsuotas dėdė sako – mokytoja, nesijaudinkite, sutvarkysime. Tada jauti – darai kažką tikrai gerai, teisingai. Esi svarbus tų žmonių gyvenimuose“, – kalbėjo pedagogė.

Laikas, rutina mokytojavimo spindesio nenugludino. Atvirkščiai. „Viduje turiu variklį – norisi padaryti dar daugiau. Dauguma mano parašytų vadovėlių ir mokomųjų knygų – sėkmingos, bet nors ir koks tobulas būtų vadovėlis, jis nėra pakankamai gera priemonė šių dienų vaikams. Stebiu juos, stengiuosi suprasti jų mąstymo ir pasirinkimų ypatybes ir aiškiai matau – mokosi jie jau kitaip. Ir tas kitoks mokymasis gali būti daug efektyvesnis“, – tikino V. Dabrišienė.

Ji siūlė galvoti ne apie rytdieną, o žvelgti į dar toliau ir iš esmės kitaip. „Ko gero, esu vienintelė 60-metė, su bendraminčiais kurianti inovatyvių edukacinių technologijų startuolį „Bbright“. Mano bendraminčiai – jaunuoliai, studentai. Tokia skirtingų kartų simbiozė leidžia matyti 4D vaizdą – vakar dieną ir rytdieną, mokinio ir mokytojo pozicijas. Siekiame, kad mūsų kuriama platforma būtų ne tik moderni, bet ir nepaprastai efektyvi“, – dėstė kaunietė.

Svarbiausias mokyklos tikslas – parengti žmogų, įvaldžiusį mokymosi strategijas ir išmokusį džiaugtis mokymosi procesu.

Sumanymas – įgyvendinti seną žmonijos svajonę, t. y. visais lygiais personalizuoti ugdymą. „Nuo Komenskio laikų gaji idėja – aktyvus mokinys, pagal savo poreikius valdantis mokymosi procesą, gebantis ir norintis išsikelti tikslus ir efektyviai su malonumu jų siekti. Tai iki šiol yra utopija mokyklose. Mes tai pakeisime. Svarbiausias mokyklos tikslas – parengti žmogų, įvaldžiusį mokymosi strategijas ir išmokusį džiaugtis mokymosi procesu“, – vardijo pašnekovė.

Kuriama platforma „Elicėjus“ skirta visos Lietuvos vaikams, bet jos širdis – Kaune. „Čia gimiau, užaugau, dirbau pirmąjį darbą – dar moksleivė stoties bufete ploviau indus. Kasdien J. Gruodžio gatve žingsniuodavau į muzikos mokyklą, vaikų ansamblyje grojau kanklėmis, koncertuodavome. Čia užauginau savo vaikus ir mokiau daugybę mokinių, studentų, čia rašiau savo knygas“, – leidosi į prisiminimus kaunietė.

Jai teko gyventi ir kitur, bet kiekvieną kartą grįžus į Kauną užimdavo kvapą. „Myliu šį miestą be galo, nuo vaikystės gėriau ypatingą jo atmosferą. Džiaugiuosi tuo, kaip jis auga ir keičiasi. Tikiuosi dar ilgai mokyti šio miesto vaikus ir svarbiausia – nuolat kurti ateičiai“, – entuziazmo nestokoja V. Dabrišienė.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite ir užpildykite lapelį ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija,  I.Kanto 18 g. 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

! Esant galimybei dienraščio iškarpas prašome į redakciją siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1679 su tekstu „MKA XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 Eur.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Heiga“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, partneriams „Centro kredito unijai“, „Etapas Group“, „lgiausi limuzinai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
Kur K. Bartoševičius?

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
Startuolis - tai biznis. Ir švietimas. Kartu. Kam nauda? Galimai mokiniams ir galimai mokytojai. Ir galimai studentams? Čia svarstymai.

????

???? portretas
Kur mokslininke? Rado 4D?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių