JAV profesorius Kaune pristatys knygą apie Lietuvą

Pirmadienį Kaune, Vytauto Didžiojo universitete (VDU), JAV profesorius Alfredas Erichas Sennas pristatys savo knygą apie Lietuvą jo ir tėvo gyvenime.

Knygoje „Lithuania In My Life“ („Lietuva mano gyvenime“) vienas garsiausių mūsų šalies XX amžiaus istorijos tyrinėtojų A.E.Sennas pasakoja, kaip Lietuva atsirado jo tėvo, šveicarų kalbininko Alfredo Senno, ir vėliau jo paties gyvenime.

Pasak istoriko, naująją knygą jis parašė siekdamas atskleisti ne tik savo, bet ir savo tėvo ryšį su lietuvių kalba.

„Lietuviai mane nuolat ragino parašyti apie savo tėvą – vienas vokiečių leidinys net prašė jo biografijos – todėl galiausiai nutariau apsiimti šios konkrečios temos, lietuvių kalbos vaidmens tėvo ir savo gyvenime“, - paaiškino mokslininkas, kuriam teko tapti įvykių mūsų šalyje 1988-1991 metų liudininku.

Šveicaro ir amerikiečio pilietybę turintis A.E.Sennas dar jaunystėje susidomėjo Lietuvos istorija ir savo tyrinėjimais ženkliai prisidėjo prie jos gilesnio supratimo anglakalbiame pasaulyje.

A.E.Senas – lietuvių- šveicarų kilmės JAV mokslininkas, istorikas, baltistas, Lietuvos mokslų akademijos užsienio narys, vienas žymiausių Lietuvos XX amžiaus istorijos tyrinėtojų.

Lietuvių kalbą tyrinėjęs A.Sennas gyvenime mokėsi daugiau nei 40 kalbų. Jo sūnaus teigimu, daugiakalbystė ir šiandien atneša daug naudos. „Netgi amžiuje, kai kompiuteriai priverčia žmones mokytis anglų kalbos, aš ir toliau tikiu, kad mokėti daugiau nei vieną kalbą yra pranašumas. Reikalavau, kad mano vaikai mokykloje mokytųsi vienos užsienio kalbos – jie galėjo rinktis kokią norėjo. Šiais laikais, nesvarbu verslo ar pramoginėse kelionėse, žmonėms vis dar tenka susidurti su kitomis kalbomis. Kiekviena kalba, kurią žmogus išmoksta, praplečia jo pasaulėžiūrą“, – sakė A. E. Sennas.

Po universiteto atkūrimo 1989-aisiais, tuometinis VDU Humanitarinių mokslų fakulteto dekanas prof. E. Aleksandravičius pakvietė A. E.Senną dėstyti toje pačioje aukštojoje mokykloje, kurioje kadaise dirbo jo tėvas. Pats istorikas prisipažino, kad darbas Kaune jam buvo savotiška sentimentali kelionė: čia susipažino jo tėvai, dirbo jo tėvas, gimė jo dvi vyresnės seserys. Dėl to naująją knygą jis vadina memuarais, o ne moksliniu darbu, nors čia ir aptariami jo tėvo bei jo paties moksliniai atradimai.

Knyga bus pristatyta balandžio 16 d. 17 val. VDU Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7).


Šiame straipsnyje: Alfredas Erichas Sennasknygos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių