Italijos meistrai siūlo į Zapyškį atgabenti vargonus

  • Teksto dydis:

Ne vienus metus Kauno rajono mero Valerijaus Makūno brandinta idėja Zapyškyje rengti vargonų muzikos festivalius pamažu įgauna realius kontūrus.

Neseniai apsilankęs žinomas vargonų meistras ir vargonininkas Carlo Mascheronis iš Milano išmatavo gotikinės bažnytėlės akustiką, apžiūrėjo balkoną, kuriame kadaise stovėjo istoriniai vargonai, pasitarė su konstruktoriais ir patenkintas šypsojosi. Jis su savo kolegomis Europoje yra restauravęs gausybę senovinių vargonų ir įrengęs apie 1 000 naujų įvairių laikmečių stilistiką atkartojančių instrumentų.

Iš Italijos taip pat atvyko vargonininkė Anna Scolamiero ir Christianas Frattima – italų baroko operų kompanijos „Coin du Roi“ muzikos vadovas, pasirengęs padėti įgyvendinti šį projektą.

Nemaža tikimybė, kad senosios Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios skliautus vargonų gausmas suvirpins jau kitąmet. „Galutinio sprendimo dar nepriėmėme, bet jau rengiame galimybių studiją, konsultuojamės su specialistais, vyksta skaičiavimai, derybos“, – po susitikimo su Italijos vargonų meistrais kalbėjo Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Lukas Alsys.

Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios restauravimui vadovavęs architektas Gintaras Prikockis svečius supažindino su istorine medžiaga.

Zapyškio bažnyčioje kadaise buvo 105 cinko dūdų vargonai, vadinti Lietuvos vargonų karaliais. Manoma, kad jie galėjo būti sumontuoti dar XVI a. Instrumentą puošė karaliaus Dovydo ir judančios angelų skulptūros.

Vargonus Pirmojo pasaulinio karo metais išardė ir išsivežė vokiečių kareiviai. Buvusių vargonų vietoje, bažnyčios balkone, dabar ketinama pastatyti naują instrumentą, kuris atkartotų senovinių vargonų vaizdą ir pasižymėtų šiuolaikine garso kokybe. Bažnyčiai toks instrumentas tiktų dar ir dėl puikios pastato akustikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių