S. Dariaus ir S. Girėno stadiono statybas stebintys kauniečiai: buvome ir viduje – stipru

  • Teksto dydis:

Iki planuojamos darbų pabaigos Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadione liko aštuoni mėnesiai, pranešė LNK žinios.

„Buvo nugriautos visos laikančiosios konstrukcijos, visos tribūnos. Sumontuotos naujos konstrukcijos ir naujos tribūnos, kurios talpins iki 15 tūkst. “, – sakė projekto vadovas Lauras Zakaras.

Kol Kauno bendrovė perėmė projektą iš nesėkmingai darbus vykdžiusios turkų įmonės, turkai žadėjo stadioną statyti ant senų konstrukcijų, kurios buvo avarinės. Statybininkai neslepia – jeigu būtų buvęs įgyvendintas pirminis stadiono projektas, stadionas greičiausiai būtų sugriuvęs.

„Turkai buvo planavę užtinkuoti ir palikti seną konstruktyvą, kuris, kaip paaiškėjo ekspertizės metu, neatitiko statybinių reikalavimų. Stadionui būtų kilusi rizika sugriūti. Būtumėme pastatę naują stadioną ant senų pamatų...“ – pasakojo „Autokaustos“ vadovas Juozas Kriaučiūnas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Beveik viską teko perdaryti – pasikeitė ir projektas, kuris pabrango 10 mln. eurų. „Bendrai sudėjus ankstesnio rangovo ir iki šiandien atliktus darbus, bendra suma – 42 mln. eurų. Keičiantis rangovui keitėsi ir darbų kaina. Taip pat buvo atsiradę papildomų darbų, kuriuos ar ankstesnis rangovas, ar šis vis tiek būtų turėję padaryti“, – kalbėjo Kauno vicemeras Andrius Palionis.

Stadiono statyba įgavo pagreitį – jau ruošiamasi įrengti žaliąją aikštės dangą. „Bus pilama skalda, tankinama, o ant viršaus bus pilamas juodžemis, ant kurio bus klojama Olandijoje išauginta danga“, – detalizavo „Autokaustos“ vadovas.

Nors pasaulyje dėl pandemijos trūksta statybinių medžiagų, kauniečiai sako, kad viskas užsakyta iš anksto ir medžiagos į Kauną atvažiuoja laiku. Problema yra išaugusios kainos – įmonė skaičiuoja jau patyrusi 3 mln. eurų nuostolį, tačiau projektas esą daugiau nebrangs.

„Reikia viduje padaryti įrengimą – apdailos darbus, sudėti vitrininius langus, stogo dangą, įrengti bėgimo takus ir patį stadioną bei sutvarkyti aplinką“, – detalizavo J. Kriaučiūnas.

Kauniečiai sako pastebintys progresą ir laukiantys stadiono atidarymo. „Aš čia netoli gyvenu, tai įspūdingai atrodo. Per visus karantinus dirbo – labai smagu“, – džiaugėsi žurnalistų kalbintas jaunas vyras.

„Renginiai, visokios sporto varžybos – trūksta dabar Kaune to“, – tarstelėjo kita pašnekovė. „Ir dabar nueinu pasižiūrėti, kaip vyksta. Ir viduje su kolegomis buvau – stipriai. Iš pradžių netikėjau, kad gali būti pavasarį...“ – šyptelėjo kitas sutiktas vyras.

Reikia naujų arenų, kad šalis, žmonės didžiuotųsi. Su reikiama infrastruktūra galime vystyti aukščiausio lygio sportą.

Įvardijama konkreti darbų pabaiga – gegužės 15-oji. „Tikime tikrai, kad padarys kitų metų gegužės viduryje, o birželį, tai jau tikrai turėsime futbolo stadioną“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Vis drąsiau kalbant apie statybų pabaigą, Kaune apsilankė tarptautinės futbolo federacijos prezidentas. „Lietuvai trūko tokio stadiono – vien tik senų aikščių skaičiuojant 50-mt ar daugiau metų nepakanka. Reikia naujų arenų, kad šalis, žmonės didžiuotųsi. Su reikiama infrastruktūra galime vystyti aukščiausio lygio sportą“, – sakė FIFA prezidentas Gianni Infantino.

Kol kauniečiai stato ir jau pradeda ruoštis stadiono atidarymui, Vilnius vėl žada iš naujo pradėti statyti savo stadioną. Sostinė žada aplenkti Kauną ir pastatyti 3 tūkst. vietų didesnį stadioną, kuriame tilptų 18 tūkst. žmonių. Vilnius stadiono laukia jau 36-erius metus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

MC

MC portretas
Wilenskije, niuxaite shliapu :)))

Kupčius

Kupčius  portretas
Pats laikas rakintis.

Nu

Nu portretas
Stadiona tai gal ur tures, bet paziuresim kaip seksis su koncesijos sutartimi :)))
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių