Internete – siūlymas išsinuomoti vaikus: norima apdergti Kauną?

Vykdant vaiko teisių apsaugos reformą, internete atsirado svetainė, siūlanti laikinai išsinuomoti vaikus ir taip neva išbandyti tėvystės įgūdžius. Nurodoma, kad bendradarbiaujama tiek su Kauno miesto savivaldybe, tiek su vaiko teisių apsaugos tarnyba, tačiau šios institucijos tai neigia ir žada kreiptis į teisėsaugą.

Dviprasmiška svetainė

„Kauno dienos“ redakciją pasiekė informacija apie vieną internetinę svetainę, kurioje nurodoma, kad galima laikinai išsinuomoti vaiką bei patikrinti savo tėvystės įgūdžius. Skelbiama, kad per rent-a-child.com internetinę svetainę galima vaikus išsinuomoti ir fotosesijai, darbams ar asmenukei socialiniuose tinkluose.

Minėtoje svetainėje anglų kalba nurodoma, kad nereikia jaudintis, jei šeima neturi vaikų, juos lengvai galima išsinuomoti. „Neturi vaikų? Ne bėda! Mes turime keletą. Išsinuomok vaiką ir patirk tėvystę nauju būdu“, – skelbiama svetainės pagrindiniame puslapyje.

Toliau nurodoma, kad organizacija susikūrė 2017 metais ir yra paremta norvegiška vaikų teisių apsaugos sistema. Taip pat neva kurį laiką bendradarbiavo su mūsų šalies Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VVTAĮT). Skelbiama, kad tai yra atsakingas verslas, kuris užtikrina ne tik vaikų saugumą bei poreikius, tačiau leidžia ir užsidirbti.

Svetainėje nurodoma, kad galima išsinuomoti vaiką ar vaikus fotosesijai. Valandos fotosesija profesionalioje studijoje kainuos beveik 150 eurų, dar 35 eurus už papildomą vaiką. „Norite turėti individualias akimirkas su kitų vaikais? Mūsų „viskas įskaičiuota“ fotosesijos paketas yra tai, ko tau reikia“, – taip viliojami klientai.

Vaikus nuomotis galima ir darbams. Nurodoma, kad vyresni nei 12 metų vaikai gali būti nuomojami įvairiems namų ruošos darbams atlikti. Dar viena galimybė – beveik 16 eurų kainuojanti asmenukė su svetimu vaiku. Nurodoma, kad tai tikrai padės pritraukti daugiau sekėjų socialiniuose tinkluose.

Svetainėje net yra nuoroda, jog galima išnuomoti savo vaiką kitiems asmenims ir taip ramiai leistis į atostogas.

Sąsajos su Kaunu

Nors toks pasiūlymas skamba kiek neįtikėtinai, svetainės kūrėjai pateikia neva partnerių sąrašą. Jame nurodytas ir Kauno herbas bei sąsajos su VVTAĮT.

„Vaikų nuomos“ svetainėje pateikiami vaikų vardai, nurodomas amžius. Susidomėjusiems siūloma pasirinkti 5-12 metų vaikus, o jei klientai neranda tai, ko nori, gali susisiekti su pačia organizacija. Taip pat prie kiekvieno vaiko vardo įdėtos ir nuotraukos. Tiesa, visos jos netikros – paimtos iš įvairių internetinių šaltinių.

Svetainės pabaigoje sudaromas įspūdis, kad tai tikrai veikianti organizacija, nes turi rimtų partnerių. Nurodoma, kad „Rent a child“ organizacija susijusi su Kaunu, nes įdėtas miesto herbas. Įdėtos ir sąsajos su Lietuvos vaiko teisių apsaugos tarnyba.

Valdininkai šokiruoti

Dienraštis „Kauno diena“ pasidomėjo, ar Kauno miesto savivaldybė ką nors žino apie „vaikų nuomos“ svetainę bei ar yra susijusi. Paaiškėjo, kad apie tokią svetainę misto atstovai sužinojo tik iš žurnalistų. Neatmetama, kad dėl to bus kreiptasi į teisėsaugininkus.

Šis puslapis tikrai nėra susijęs su Kauno miesto savivaldybe.

„Šis puslapis tikrai nėra susijęs su Kauno miesto savivaldybe. Tik kai jūs atsiuntėte nuorodą, sužinojome, kad toks sukurtas. Vienareikšmiškai neigiamai vertiname. Manau, kad tai iš viso yra amoralu ir nepateisinama tokiame kontekste naudotis įvaikinimo klausimais ir dar šalia tokių dalykų dėti Kauno ženklą. Tikrai kreipsimės į teisėsaugą, nes negali būto daromi tokie dalykai ir Kaunas neturėtų būti taip purvinamas“, – komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė.

Ji tikino, kad panašaus atvejo, kai neaiškiais tikslais būtų naudojamas Kauno vardas, nėra buvę. Anot jos, Kaunas piktavaliams galėjo užkliūti dėl to, jog vienas pirmųjų miestų pradėjo uždarinėti vaikų namus ir vaikus perkelti į šeimynas bei butus. Taip pat Kaune pirmiausia pradėjo veikti laikinųjų globėjų komanda, kuri tapo pavyzdžiu visai Lietuvai.

„Manau, kad ne veltui dabar tai iškilo, nes įvaikinimo tema yra labai jautri ir dabar – ypač aktuali, o Kaunas yra miestas, kuris tikrai daug pastangų įdėjo, kad įvaikinimo procedūros būtų kuo paprastesnės arba bent jau vaikai surastų globėjus. Tad tikrai kuriant tokius puslapius nėra teisinga taip elgtis nei vaikų, nei Kauno atžvilgiu“, – „Kauno dienai“ sakė N.Putrienė.

Vaikų nuoma – draudžiama

VVTAĮT patvirtino, kad nėra niekaip susijusi su šiuo tinklapiu ir joje viešinama informacija. Specialistai nurodė, jog tarnyba nėra gavusi prašymų, skundų, kreipimųsi dėl nurodytos internetinės svetainės naudojimo.

„Informuojame, kad remiantis Lietuvos Respublikos civilinio kodeksu, tėvų (globėjų ar kitų vaikų įstatyminių atstovų) teisės ir pareigos yra asmeninės ir nėra perleidžiamos. Lietuvos Respublikos teisės aktai draudžia „vaiko nuomą“, t. y. atidavimą laikinai rūpintis vaiku kitiems asmenims ir kt.“, – apie tai, jog vaikų nuomos Lietuvoje negali būti aiškino VVTAĮT atstovė spaudai Vaiva Arnašė.

Ji nurodė, jog dėl minėtos svetainės tarnyba jau kreipėsi į kitas institucijas. Jei paaiškės, kad svetaine kažkas nori pakenkti, informacija bus perduota teisėsaugos institucijoms. „Informuojame, jog interneto svetainių turinio vertinimas nepatenka į VVTAĮT kompetencijos ribas, todėl jau kreipėmės į Ryšių reguliavimo tarnybą, nagrinėjančią skundus dėl nepageidaujamo turinio internete. Ši institucija, patikrinusi prašymo turinį ir nustačiusi pažeidimus – jog internetinės svetainės turinys yra žalingas, nelegalus ar kt., turės teisę perduoti informaciją Policijos departamentui arba kitų šalių karštosioms linijoms“, – dėstė VVTAĮT specialistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Man keista

Man keista portretas
Šitaip bjauriai apšmeižtas Kaunas, ir visi tyli. Nejaugi nėra galimybės suieškoti tų Kauno dergėjų, visiems juos paviešinti ir patraukti teisman? O galgi visa tai tiesa?!

Na, nieko keisto

Na, nieko keisto portretas
Jeigu tai SAKO vaikų teisių sakalai, jiems viskas galima, net ir mirusiam globėjui leisti globoti vaiką,stai iki ko priėjo, atrodytų, kad darosi aišku, dėl ko Jiems reikalinga prieiga prie vaikų. Aš vis galvoju, ką dar sugalvos globalizacijos rėmėjai, kas dar bus galima parduoti iš Lietuvos?

jhjhjh

jhjhjh portretas
normalioj Valstybėj turėtų kilti toks triukšmas, kad baisu, o pas mus ko gero bus nuleista viskas tylomis. Visiška bananų respublika tapome. Kas nori, tas mumis manipuliuoja, kažkokie visų klapčiukais tapome. Duok Dieve mums proto per ateinančius prezidento rinkimus, kad vėl ant mūsų galvų neatsisėstų koks globalistas, nes galutinai išnyksim.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių