Ilgai laukta akimirka: Kaune atidarytas Panemunės tiltas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Penktadienio rytą Kaune po trejus metus trukusių statybų atidarytas Panemunės tiltas, jungiantis Žemuosius Šančius ir Panemunę.

Penktadienio rytą Kaune po trejus metus trukusių statybų atidarytas Panemunės tiltas, jungiantis Žemuosius Šančius ir Panemunę.

Iškilmingoje ceremonijoje simbolinę juostą perkirpo premjeras Algirdas Butkevičius, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Iš esmės naują 29,8 mln. eurų vertės Panemunės tiltą pastatė bendrovė „Kauno tiltai“, dar liko baigti kai kuriuos smulkesnius darbus.

Prieš tilto atidarymą taip pat sutvarkytos Panemunėje link jo vedančios gatvės: rekonstruota ir iki keturių juostų išplatinta Tilto gatvė, atnaujinama Vaidoto gatvės danga. Žemųjų Šančių pusėje link tilto vedantis Juozapavičiaus prospektas buvo rekonstruotas prieš kelerius metus.

Vyriausybė Panemunės tilto statybai šiemet skyrė 7,24 mln. eurų. Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas sakė, kad dar apie 1 mln. eurų savivaldybė turės sumokėti 2016 metais.

Panemunės tiltas turėjo būti baigtas prieš metus, tačiau darbai užsitęsė, kilus problemų dėl darbų finansavimo.

Tilto atidarymui skirtas renginys vyko nuo 9 val. ryto. Skirtingose tilto pusėse susirinko Šančių ir Panemunės gyventojai, susitikę tilto viduryje, kur ir vyko atidarymo ceremonija.

Šančiškius iki tilto vidurio vedė premjeras, panemuniškius – Kauno meras. Tilto viduryje simbolinės juostelės perkirpimą palydėjo gyventojų plojimai ir padėkos šūksniai, saulėtą spalio dangų papuošė daugybė baltų ir mėlynų balionų. 

"Mums tai iš tiesų didžiulė šventė. Šios dienos laukėme panašiai kaip Kalėdų", - šypsojosi Panemunės gyventoja Kornelija. Jai antrino jauna panemuniškė su mažyliu vežimėlyje: "Pagaliau vietoj 12 km kelionės iki miesto centro važiuosime 3 km".

Tilto viduryje stoviniuojantys Šančių gyventojai pripažino, kad tilto uždarymas didesnė problema buvo panemuniškiams. Šančių gyventojai vėl galės atgaivinti senas tradicijas – pasivaikščiojimus per tiltą iki Panemunės šilo.

Gerą nuotaiką Panemunės tilto atidarymo proga demonstravo ir premjeras A. Butkevičius. "Man čia teko lankytis ir anksčiau su Seimo nariais, rinktais Kauno mieste, kurie buvo labai aktyvūs ir spaudė dėl finansavimo. Pažadai įgyvendinti. Teigiamai vertinu tai, kad šis tiltas atidarytas prieš Vėlines. Manau, kad tai vienas greičiausiai Kaune pastatytų tiltų. Važiuojant čia man pasufleravo, kad vienas tiltas buvo statomas 12 metų", – sakė premjeras A.Butkevičius.

Pagyrų sulaukė ir naujosios miesto valdžios iniciatyva vienu ypu sutvarkyti Panemunės tilto prietilčius. Miesto vadovas V.Matijošaitis teigė, kad jam pačiam Panemunės tiltas labai svarbus. 

"Pirmiausia norėčiau padėkoti Šančių ir Panemunės gyventojams, visiems kauniečiams, kurie trejus metus kentė ir išlaidavo, darydami didelius apvažiavimo ratus. Tiltus stato ne merai, ne premjerai, o statybininkai – "Kauno tiltai"", – meras pakvietė bendrovės vadovą Aldą Rusevičių.

"Pirmasis tiltas buvo pastatytas maždaug prieš šimtą metų. Mes jį susprogdinome gana nesunkiai. Manau, kad kitiems po 100 metų tiltą bus gerokai sunkiau susprogdinti", – kokybės garantiją paskelbė "Kauno tiltų" vadovas.

Apie 10 valandą tiltu galėjo pradėti važiuoti automobiliai, o nuo vidurdienio juo ims kursuoti maršrutinis transportas.

Atidarius tiltą, šiek tiek pasikeis 52, 53 ir 54 maršrutinių taksi maršrutai, taip pat – 3, 22, 23, 27, 43 ir 46 autobusų maršrutai. 1 ir 4 maršrutų troleibusai tiltu važiuoti pradės nuo lapkričio 9 dienos.

Portalas kaunodiena.lt primena, kad senasis Panemunės titas nugriautas 2012 metų pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RE

RE portretas
Neskleiskit netiesos, šio Tilto rekonstrukcija buvo 2003 m Bendrajame Kauno miesto plane ir jį turėjo rekonstruoti kaip ir kitus senuosius- Aleksoto ir Vilijampolės tiltus per pusmetį ir už 3 kart pigesnę kainą. Tačiau ponams reikėjo juk NAUJO TILTO, taigi TURITE DABAR NAUJĄ TILTĄ, KAIP LEDĄ ir kas dar jums negerai?:)

manjana

manjana portretas
Viskas būtų gerai, bet tie šviesoforai iš abiejų tilto galų...debilizmas. penktadienį, tik atidarius susidarė nuo panemunės rimtas kamštis važiuojančių link Rokų žiedo, ko niekad nebuvo. Na, vietiniams bus atrakcija, pasijus kaip visam pasaulyje, o sakė: atidarysma tiltų, važiuosma Kaunan greitai. Še tau ir greitai...Ar nebus kero puspročiai nagus prikišę?

KD

KD portretas
Kupčinskui Panemune buvo antrieji namai,visos bendruomenes šventes,net kaimynų dienos kartu,o kur sveikatingumo programos su pirtimi,visur dalyvavo,juk Panemunes bendruomeneje daugiausiai ir gausiausiai mylintys konservatorius,
VISI KOMENTARAI 73

Galerijos

Daugiau straipsnių