Į Laisvės alėją su trenksmu sugrįžta rudeninė mugė (programa)

Nuo penktadienio visam savaitgaliui Kauno Laisvės alėja vėl prisipildys veiksmo, muzikos, meistrų dirbinių, gyvūnų ir rudens gėrybių, netrūks kitokių unikalių įdomybių ir skanėstų. Įvairovė – garantuota, nes renginio „Kauno mugė. Ruduo“ tema – „Lietuvos regionai ir tautinės bendrijos Kaune“.

Pusė tūkstančio palapinių

Laisvės alėja nusidrieks apie 500 palapinių. Jose įsikurs tautinio paveldo, tradicinių gaminių, tautodailės ir dailiųjų amatų atstovai, ūkininkai, prekiaujantys žemės ūkio ir maisto produktais.

Muzikinio teatro sodelyje iškils scena, bus įrengta ir daugiau vietų koncertams, pasirodymams, pramogoms, įdomiajai edukacijai, liaudies amatams demonstruoti. Veiksmo ir įspūdžių bus per akis, žada konkursą organizuoti šią mugę laimėjusios įmonės „Sukurta LT“ vadovas Darius Straigis.

Mugei skirta Laisvės alėjos atkarpa nuo E. Ožeškienės gatvės iki Soboro. E. Ožeškienės gatvėje įsikurs maisto zona. Ji tęsis savivaldybės pusėje iki Maironio gatvės.

„Man yra didžiausias fenomenas, kad žmonės stovi ilgiausiose eilėse prie tradicinių baronkų ir grybukų“, – apie pasirinkimus prakalbo įmonės „Sukurta LT“ atstovė Ona Peičiūtė. Taigi riestainių mėgėjus galime nudžiuginti, kad jų bus ir šį savaitgalį.

„Iš Vilniaus jų gamintojai atvažiuoja su seniausių tradicijų gaminiais. Išparduoda viską, ką atsiveža. Sekmadienį po pietų jau nelabai ką turi“, – pridūrė D. Straigis.

Keps ir vietoje

Ne mažiau populiarūs ir kitų kulinarinio paveldo meistrų, tradicinio maisto gamintojų gaminiai.

„Kaip ir kasmet, mugėje dalyvauja Lietuvos tautinio paveldo gamintojų ir kūrėjų asociacijos atstovai. Tradiciškai bus kepamas šakotis, pristatoma duona, medus, bus ir naminio alaus su paveldo sertifikatais“, – vardijo D. Straigis. Į pirkėjų krepšelius neabejotinai keliaus įvairiausi sūriai, konditerijos, mėsos gaminiai.

„Kai kuriuos gamintojus galima sutikti tik mugėje, todėl kauniečiai naudojasi proga paragauti, įsigyti išskirtinių gaminių, užmegzti kontaktų. Į mugę suvažiuoja tie, kurių produkcijos nerasi kasdien parduotuvėse. Tokių išskirtinių gaminių – didžiulė įvairovė. Tai didelis mugės pranašumas. Net ir kelių žmonių ūkiai sugeba pagaminti labai skanių kulinarinių gaminių“, – sakė D. Straigis.

Mugėje ūkininkai mielai pasidalija savo kasdienybe, koks yra jų gaminamų produktų kelias.

Įvairių tautų kulinarija

Dar vienas šių metų akcentas – tautinių bendrijų atstovai. Mugėje dalyvaus turkai, kartvelai, azerbaidžaniečiai, ukrainiečiai, kinai, armėnai, uzbekai. Pastarieji, pavyzdžiui, kepa labai įvairių rūšių ir skonių savo duoną. O ar jau esate ragavę tradicinės turkiškos chalvos?

Kol vieni gamins savo tautinius patiekalus, kiti mugės svečius scenoje supažindins su įvairia tautine muzika. Tautinių bendrijų atstovams nebus skirta konkrečių zonų. Jų sutikti galėsite įvairiausiose mugės vietose.

Atskira zona bus skirta tik latviams. Jie įsikurs prie savivaldybės.

„Latviai garsėja savo sūriais. Jų gamina įvairiausių ir su įvairiausiais priedais, prieskoniais. Taip pat ir duonos, kuria garsėja, atsiveža. Latviai – tradiciniai mugės dalyviai, bet kasmet atsiveža ir kažko naujo“, – vardijo D. Straigis ir pridūrė, kad kaimynai atvyks ir su savo darbo peiliais, kailiais, viduramžiškais atributais, tautinėmis juostomis. Čia pat, vietoje, dalysis savo patirtimi.

„Atvažiuoja lenkų, estų amatininkų, gamintojų, atvyksta ir iš kitų šalių. Vis su kokiomis nors naujovėmis, autentika“, – teigė organizatorius.

Rudeninis derlius

Dar vienas labai lankomas mugės sektorius – vaisių ir daržovių. „Bus visko, kas užauginama Lietuvos ūkiuose. Taip pat ir visokių uogienių, netradicinių užtepėlių, kanapių produktų prigamina“, – pasakojo D. Straigis.

„Turiu pasiūlymą Lietuvą pavadinti amatų šalimi. Tiek daug yra amatininkų, gamintojų. Žmonės labai išradingi, nagingi. Beprotiškai. Pritaiko įvairių naujovių. Juos reikia palaikyti, kiek tik galime“, – teigė organizatorius, tačiau mugės lankytojams patarė nepamiršti derėtis dėl nusižiūrėto dirbinio ar skanumyno, nebijoti užkalbinti amatininkų, ūkininkų, jeigu kas nors domina.

Ne vienas lankytojas iš mugės grįžta su naujais receptais, naudingais patarimais iš pačių meistrų ar gamintojų lūpų.

Pažintis su antimis

Rankdarbių ir amatų zona drieksis nuo Mickevičiaus gatvės iki Nepriklausomybės aikštės. Čia plušės ir demonstruos savo gaminius kalviai, juvelyrai, tekstilininkai.

„Dar turėsime tokią įdomybę kaip zooparkas. Visi norintys galės iš arčiau pamatyti įvairių naminių paukščių, pavyzdžiui, gaidžių, žąsų, ančių ir pan.“, – pasakojo D. Straigis. Gyvūnai bus įkurdinti žaliajame skverelyje prie Vytauto paminklo.

Netoliese bus įrengta pramoga vaikams – mini golfo erdvė, įsikurs piešėjai ant veidų, atrakcionai.

Tiems, kuriuos domina sodinukai, rekomenduojama į mugę žengti nuo A. Mickevičiaus gatvės. Čia įkurdintoje ūkio zonoje bus prekiaujama tuo, kas reikalinga ūkiui, sodui, daržui.

Muzikinė dalis

Mugės lankytojams parengta įvairi muzikinė programa.

Penktadienį nepraleiskite socialinės akcijos „Rinkis gyvenimą“. „Sidabrinės linijos“ atstovai kvies senjorus išsamiau susipažinti su šios organizacijos veikla – tai ir nemokami draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba telefonu vyresnio amžiaus žmonėms. „Sidabrinės linijos“ atstovų palapinė lankytojų lauks visą penktadienį prie pašto.

Mugės atidaromojo koncerto programoje – džiazo ir svingo grupė „The Shoekillers Band“ kartu su lindihopo šokėjais.

Šeštadienį nuo 11 val. prie Nacionalinio Kauno dramos teatro koncertuos viduramžių muzikos grupė „Hansanova“. O. Peičiūtė pastebėjo, kad šios grupės dalyvavimas – neatsitiktinis, nes viduramžiais per muges, turgaus aikštėse grodavo būtent tokie kolektyvai.

Paskui programoje susipins įvairių Lietuvos regionų, populiariosios muzikos atstovų pasirodymai. Pasirodys vaikų vokaliniai ir šokių kolektyvai, Lietuvos tarptautinės baleto akademijos auklėtiniai, tautiniai ansambliai, šiuolaikinio šokio atstovai, pilvo šokėjos ir t. t. Finalinis šeštadienio akcentas – „Lietuvos balso“ finalininkės Vytautės Tamutytės pasirodymas.

Sekmadienis skirtas jaunimui: madų šou, „Muzikos Mekos“, įvairių Kauno muzikos mokyklų auklėtinių pasirodymai, grupių, kolektyvų koncertai. „Daug muzikos ir daug šokio. Visi atlikėjai ne tik gerai dainuoja, o muzikantai – groja, bet ir šoka, moka surengti šou“, – apibendrino O. Peičiūtė.

Eismo ribojimai

Atkreipiame dėmesį, kad mugės metu bus ribojamas automobilių eismas A. Mickevičiaus g. (atkarpoje nuo K. Donelaičio g. iki Kęstučio g.) ir Maironio g. (atkarpoje nuo K. Donelaičio g. iki Kęstučio g.).

Mugės organizatoriai ir pareigūnai gyventojams primena, kad į mugę geriausia vykti visuomeniniu transportu.

Prekybininkams automobiliais į Laisvės alėją ir bus leidžiama įvažiuoti išsikrauti prekes tik turint nustatyto pavyzdžio leidimus, o išsikrovus galima išvažiuoti per E. Ožeškienės, A. Mickevičiaus ir Maironio g.

Penktadienį ir šeštadienį eismas bus ribojamas 10-20 val., sekmadienį – 10-18 val.

Mugės programą rasite kaunomuge.lt/programa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas

Tomas portretas
Buvau siandien,bet su striukemis,kaip foto čia,nei vieno nemaciau :)))

muginkites,

muginkites, portretas
kol Laisves alejoj dar neuzvarvolino monumento milicinykams, tada tai jau po mugiu bus:(

Laima

Laima portretas
Verslininkai gal ir nekeltų kainų, jeigu nebūtų tokių didelių mokesčių už vietą. Keikim ne verslininkus, o mūsų valdžią, kad jų apetitai dideli. Aš nuėjus į mugę nusiperku ir brangiau, kad palaikyti verslininkus, Ne taip jau dažnai vyksta\ tos mugės.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių