Į gyvybės langelį Kaune dešimties parų naujagimis galėjo būti atneštas tiesiai iš ligoninės

  • Teksto dydis:

Kauno ligoninės Krikščioniškųjų gimdymo namų personalas pirmadienį sulaukė naujagimio, kuriam vos dešimt parų. Jis buvo paliktas gimdymo namų gyvybės langelyje, praneša LNK.

„Jis gimęs birželio 17 d., pirmadienį jam buvo dešimt dienų. Kadangi ant rankytės jis turėjo savo pasiuką, tai mes tiksliai žinome jo gimimo datą“, – tvirtino Krikščioniškųjų gimdymo namų akušerijos skyriaus vedėja Rasa Babiliūtė.

Kūdikiui skubios pagalbos neprireikė – jis sveikas, nesušalęs, sveria kiek daugiau nei 3,5 kg. 

„Pilnais rūbeliais, vilnonėmis kojinytėmis, kostiumėliu, dar šalia sauskelnių atsarginių padėta“, – prisiminė R. Babiliūtė.

Gydytojai neabejoja, kad kūdikis gimė ne kažkur namuose, o ligoninėje. Jis net paskiepytas nuo tuberkuliozės.

„Virkštelė nenukritusi, pilstukas taip pat tik ligoninėse toks būna, tai jis tikrai gimęs ligoninėje (...) matosi skiepų žymė ir švelni gelta, kaip naujagimiams būna ir iki dešimtos paros“, – teigė R. Babiliūtė.

Medikai sakė, kad į gyvybės langelį naujagimis galėjo būti atneštas tiesiai iš ligoninės. Iki tol berniuku buvo rūpintasi, jis nebuvo alkanas. Kadangi vaikui intensyvios priežiūros ligoninėje nereikia, juo toliau rūpinsis laikini globėjai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Jeigu vaikas nebūna registruotas, tada Vaiko teisių apsaugos tarnyba, registruoja vaiko gimimą ir kuo greičiau stengiamasi vaiką apgyvendinti šeimoje, kur jam būtų įprasta, saugi, rami aplinka“, – sakė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė Neringa Martišienė.

Vaiką palikusi šeima dar turi laiko apsigalvoti.

Kviečiu visuomenę būti aktyvesnę, pastabesnę ir jautresnę besilaukiančioms, jaunoms mamoms.

„Vaiką susigrąžinti tiek mama, tiek tėtis gali per tris mėnesius. Užtenka noro ir kreipimosi į Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą“, – teigė N. Martišienė.

Skaičiuojama, kad kas šeštas vaikas po palikimo grįžta pas biologinius tėvus jiems apsigalvojus. Specialistai sako, kad mamoms gali padėti ir aplinkiniai, nelikę abejingi.

„Ar ją kažkas pastebėjo, institucijos, artimieji, giminės, pažįstami, kaimynai? Ar matė, kad jai reikia pagalbos, ar palydėjo tos pagalbos gauti? Kviečiu visuomenę būti aktyvesnę, pastabesnę ir jautresnę besilaukiančioms, jaunoms mamoms“, – skatino N. Martišienė.

Šiemet tai ketvirtas vaikas, paliktas gyvybės langelyje. Birželio pradžioje Vilniuje, Ąžuolyno gatvėje esančiame langelyje buvo paliktas kelių parų berniukas.

Per trylika gyvybės langelio veikimo metų Lietuvoje rasti 86 vaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ei žurnaliūgos !!!!

Ei žurnaliūgos !!!! portretas
Ir vėl senas straipsnis ir įvykis .Kam mums šito reikia? Rašykite naujienas.

O gal

O gal portretas
Kiekvieną dieną negatyvo rašymas, klausymas gali ne vienam psichiką su traumuoti.

Vilma

Vilma portretas
Kad ir gaus mylinčius tėvus, bet vistiek, kaip jaustis, kad buvai nereikalingas ir paliktas.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių